Cuprins:
Despre caramel
Consistența caramelului variază în funcție de proporțiile ingredientelor.
Multe dulciuri și deserturi sunt făcute cu caramel. Unele dintre acestea sunt merele caramelizate, pralinele, turtele, biscuiții, crema de caramel și crema de zahăr ars.
Bomboanele cu caramel sunt bomboane moi, dense și masticabile. Se obțin prin fierberea unui amestec de lapte sau smântână, zahăr, unt și aromă de vanilie.
Sosul de caramel se prepară prin amestecarea zahărului caramelizat cu smântână. În funcție de aplicația dorită, se pot folosi ingrediente suplimentare, cum ar fi unt, piureuri de fructe, lichioruri sau vanilie. Sosul caramelizat este utilizat într-o varietate de deserturi, în special ca topping pentru înghețată.
Caramelul sărat
Caramelul sărat este o variantă sensibil sărată. A fost inventat în 1977 de patiserul francez Henri Le Roux în Quiberon, Bretania, sub forma unui caramel cu unt sărat și nuci zdrobite (caramel au beurre salé), folosind celebrul unt breton demi-sel. A fost desemnat „Cea mai bună bomboană din Franța” (Meilleur Bonbon de France) la Salonul Internațional de la Confiserie de la Paris în 1980.
Colorantul de caramel este un lichid închis la culoare cu gust amar. Este ceea ce se obține după caramelizarea aproape totală. Este apoi îmbuteliat pentru a fi folosit pentru alte lucruri. Este folosit ca și colorant alimentar și în băuturi precum cola.
Cuvântul „caramel” provine din franceză caramel, împrumutat din spaniolă caramelo (secolul al XVIII-lea), el însuși posibil din portugheza caramel. Cel mai probabil, acesta provine din latina târzie calamellus „trestie de zahăr”.
În anul 950 d.Hr. arabii au inventat caramelul. Primul caramel a fost obținut prin cristalizarea zahărului în apă clocotită și era tare și crocant. Între 1650 și începutul anilor 1880, un fabricant de bomboane ingenios a adăugat grăsime și lapte în timp ce fierbea zahăr și apă, creând ceea ce este cunoscut acum sub numele de caramele.
Până la mijlocul anilor 1800, existau aproape 400 de producători americani de bomboane care produceau în principal caramele tari, vândute adesea în magazinele generale – erau ieftine de fabricat, ușor de transportat și nu se stricau ușor.
Cum se face caramelul
- 200 g zahăr pudră
- 1/4 linguriță de sare de mare
- 60 ml apă
- 60 ml smântână lichidă
- 4 linguri de unt, tăiat în cuburi
Într-o cratiță mică, la foc mediu, se adaugă zahărul și sarea și se acoperă cu apă. Se aduce la fierbere la foc mediu, amestecând din când în când, până când zahărul se dizolvă, aproximativ 5 minute.
Se mărește focul la mediu-mare și se gătește până când devine profund auriu, fără să se amestece, încă 4 până la 5 minute. (Dacă folosiți un termometru, doriți să ajungă la 175°C).
Odată ce caramelul are o culoare de cupru intens, opriți focul și încorporați imediat smântâna și untul. Amestecul va face bule, așa că aveți grijă! Lăsați să se răcească puțin în tigaie, apoi transferați-o într-un recipient pentru a se răci complet.
Cum devine caramelul cremos?
După ce amestecul de apă și zahăr este fiert, amestecați untul și smântâna lichidă, care este ceea ce îl face să devină cremos. Aveți grijă! Amestecul de zahăr va fi foarte fierbinte și acest amestec face întotdeauna bule.
Aveți nevoie de un termometru? Dacă nu monitorizați temperatura cu un termometru, cealaltă opțiune este să faceți testul de culoare.
Cât se păstrează caramelul făcut în casă? Îl puteți păstra într-un borcan timp de până la 2 săptămâni în frigider.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!