Care este echipamentul de bază pentru golf

Crosele de golf

Înainte de a vedea regulile jocului, este important să înțelegem echipamentul de bază necesar pentru a juca golf. Cea mai important piesă a echipamentului de golf este crosa de golf. Crosele de golf vin în diferite dimensiuni și tipuri, iar fiecare tip este conceput pentru un scop specific. Cel mai des utilizate tipuri de crose de golf sunt woods, irons şi putters.

Cum se joacă golf - Crose de golf
Crose de golf

Wood (lemn) este folosit pentru lovituri la distanță mare, în timp ce iron (fier) este folosit pentru lovituri la distanță medie. Putter-ul este folosit pentru lovituri la distanță scurtă. Este important să alegi tipul potrivit de crosă pentru fiecare lovitură pentru a obține rezultatul dorit.

De menţionat că jucătorii pot avea până la 14 crose în bagajul lor de golf în timpul unui joc.

Mingea de golf

Un alt element important al echipamentului de golf este mingea de golf. Mingile de golf sunt de mai multe feluri, iar fiecare tip este conceput pentru un scop specific. Cel mai des utilizat tip de minge de golf e mingea standard, utilizată pentru majoritatea loviturilor. Cu toate acestea, există și mingi de golf speciale, cum ar fi cele concepute pentru distanță sau pentru controlul rotației, care pot fi utilizate pentru lovituri specifice.

INTERVIU. Părintele fondator al rockului alternativ sovietic, interzis în Rusia lui Putin, concertează la București: „Oamenii care au declanșat acest război şi-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”
Recomandări
INTERVIU. Părintele fondator al rockului alternativ sovietic, interzis în Rusia lui Putin, concertează la București: „Oamenii care au declanșat acest război şi-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”

O minge de golf standard are un diametru de 1,68 inch (4,27 cm). Greutatea unei mingi de golf standard nu trebuie să depășească 1,62 uncii (45,93 grame) și trebuie să fie proiectată să aibă o suprafață simetrică și netedă

Alte accesorii

Alte accesorii pentru golf includ suporturi pentru mingile de golf, genţi de golf și încălțăminte pentru golf. Suporturile pentru mingile de golf sunt utilizate pentru a menține mingea pe loc la prima lovitură pentru fiecare gaură, în timp ce genţile de golf sunt utilizate pentru a transporta crosele. Încălțămintea pentru golf este concepută pentru a oferi o bună tracțiune pe teren și pentru a ajuta la îmbunătățirea echilibrului și stabilității în timpul loviturilor.

Care sunt părţile terenului de golf

Terenul de golf este împărțit în diferite părți, cum ar fi fairways, greens, roughs, bunkers și obstacole de apă (water hazards). Jocul la fiecare gaură de pe teren începe de pe tee box, o suprafaţă pe care mingea este plasată la începutul loviturilor. Scopul jocului este de a trimite mingea din tee box și de a o introduce în gaură din cât mai puține lovituri posibile.

Cum se joacă golf - Teren de golf în Florida
Teren de golf în Florida
De ce a fost orașul iranian Isfahan ținta atacului atribuit Israelului. Mesajul transmis Teheranului
Recomandări
De ce a fost orașul iranian Isfahan ținta atacului atribuit Israelului. Mesajul transmis Teheranului

Tee-ul este de obicei o zonă plată și nivelată, unde jucătorii își așează mingea înainte de a o lovi. Acesta poate fi făcut dintr-o varietate de materiale, cum ar fi iarbă sau nisip, dar cele mai multe terenuri de golf folosesc un suport special de lemn sau plastic pentru a marca locul de unde jucătorii încep.

Green-ul este zona finală a terenului de golf, unde se află gaura. Aceasta este o zonă foarte bine întreținută și tunsă scurt, care permite mingii să se deplaseze rapid și să rămână stabilă atunci când ajunge pe suprafața acesteia. Green-ul este de obicei foarte plat, dar poate fi şi cu pantă şi pot fi găsite obstacole precum zone nisip și apă în jurul acestuia.

Fairway-ul este zona cea mai importantă a terenului de golf, care leagă tee-ul de green. Aceasta este o zonă plată și deschisă, care este tunsă scurt și care le permite jucătorilor să lovească mingea cu ușurință și precizie. Fairway-ul este considerat o zonă mai ușoară decât rough-ul, dar mai dificil decât green-ul.

Rough-ul este zona din afara fairway-ului și este caracterizată prin iarbă înaltă și neregulată. Acesta este considerat o zonă mai dificilă decât fairway-ul și poate încetini mingea atunci când este lovită, făcând jocul mai greu pentru jucători.

Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții
Recomandări
Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții

Bunker-ele sunt suprafeţe acoperite cu nisip care se găsesc în apropierea fairway-ului sau a green-ului. Acestea sunt de obicei plasate strategic în zonele de joc în care mingea ar putea cădea, cum ar fi de-a lungul marginii unui green sau în apropierea unui fairway. Scopul principal al bunkerelelor este de a face mai dificil jocul, deoarece mingea poate cădea într-un bunker, iar jucătorul trebuie să ia în considerare nisipul atunci când își planifică lovitura. Uneori, există și zone de rough acoperite cu nisip, cunoscute sub numele de „waste bunkers”.

Water hazards sunt zone de apă care se găsesc pe terenul de golf și care reprezintă un alt obstacol pentru jucători. Aceste zone pot fi în formă de lacuri, râuri, bazine sau chiar mici pâraie. Mingea căzută într-un astfel de obstacol poate fi pierdută sau jucătorul poate fi penalizat și să joace gaura din nou. Obstacolele de apă sunt de obicei plasate strategic pe terenul de golf, pentru a face şi mai dificil jocul și pentru a testa abilitățile jucătorilor.

Un teren de golf are de obicei 18 găuri. Acesta este standardul pentru terenurile de golf profesioniste și pentru cele mai multe terenuri de golf publice și private. Cu toate acestea, există și terenuri de golf mai mici, care pot avea mai puține găuri. De exemplu, terenurile de golf executive sunt mai mici și au de obicei între 9 și 12 găuri. În plus, există și terenuri de golf cu 27 sau 36 de găuri, care pot fi jucate într-o singură rundă sau divizate în mai multe runde.

Care este punctajul la golf

Obiectivul jocului de golf este de a finaliza fiecare gaură, prin introducerea mingii în gaură, din cât mai puține lovituri posibile. În timpul jocului, participanţii înregistrează numărul de lovituri de care au nevoie pentru a introduce mingea în gaură și îl notează pe scorecard-ul lor pentru acea gaură. La finalul jocului, scorul total al jucătorului este determinat prin adunarea scorurilor de la fiecare gaură, iar jucătorul cu cel mai mic scor general va câștiga. În golful profesionist, jucătorii dispută de obicei patru runde, iar scorul general al celor patru runde este folosit pentru a stabili câștigătorul turneului.

Scorul pentru fiecare gaură se poate compara şi cu un număr prestabilit de lovituri, numit par. Acesta este numărul de lovituri pe care ar trebui să le execute un jucător experimentat pentru a finaliza o gaură şi este cunoscut dinainte pe orice teren de golf. De exemplu, dacă o gaură este de Par 4, un jucător experimentat ar avea nevoie de patru lovituri pentru a finaliza gaura.

Cum se joacă golf - Scorecard
Scorecard

Dacă termini o gaură în mai puține lovituri decât par-ul pentru acea gaură, scorul tău este sub-par. De exemplu, dacă finalizezi o gaură de Par 4 în trei lovituri, scorul tău este de un under-par (sub-par). Dacă finalizezi o gaură în același număr de lovituri ca par-ul, scorul este par. Dacă finalizezi o gaură în mai multe lovituri decât par-ul, scorul tău este over-par (peste-par). De exemplu, dacă finalizei o gaură de Par 4 în cinci lovituri, scorul tău este de un over-par.

Legat de cele de mai sus, double-bogey, bogey, par, birdie, eagle și albatross sunt alţi termeni utilizați în golf pentru a descrie scorul jucătorului pe o gaură sau pe întregul teren de golf (un teren de golf de 18 găuri are un par – suma par-urilor găurilor – între 70 şi 72). Aceşti termeni sunt utilizați în general pentru a indica numărul de lovituri sub sau peste par-ul unei găuri sau al terenului de golf. Iată o definiție a fiecărui termen:

  • Double-bogey: Acesta reprezintă două lovituri peste par-ul unei găuri. De exemplu, dacă par-ul unei găuri este 4, un double-bogey înseamnă 6 lovituri executate pentru a introduce mingea în gaură.
  • Bogey: Acesta reprezintă o singură lovitură peste par-ul unei gauri. De exemplu, dacă par-ul unei găuri este 4, un bogey înseamnă 5 lovituri.
  • Par: Acesta reprezintă numărul de lovituri pe care un jucător trebuie să le execute pentru a finaliza o gaură în conformitate cu estimarea de par a acelei găuri. De exemplu, dacă par-ul unei găuri este 4, un par este de 4 lovituri.
  • Birdie: Acesta reprezintă o singură lovitură sub par-ul unei găuri. De exemplu, dacă par-ul unei găuri este 4, un birdie înseamnă 3 lovituri.
  • Eagle: Acesta reprezintă două lovituri sub par-ul unei găuri. De exemplu, dacă par-ul unei găuri este 4, un eagle este de 2 lovituri.
  • Albatross: Acesta reprezintă trei lovituri sub par-ul unei găuri. De exemplu, dacă parul unei găuri este 4, un albatross este înseamnă că jucătorul a trimis mingea în gaură dintr-o singură lovitură.

Acești termeni sunt utilizați pentru a descrie performanța jucătorilor într-un mod standardizat și sunt folosiți în competițiile oficiale și în înregistrările jocurilor individuale.

Care sunt tipurile de lovituri la golf

Tee shot: Aceasta este lovitura cu care începe fiecare gaură și se execută de pe tee box. Obiectivul este de a lovi mingea cât mai departe posibil pe fairway.

Fairway shot: Odată ce mingea este în joc, jucătorul de golf va trebui să execute mai multe lovituri de pe fairway spre green. Aceste lovituri necesită precizie și acuratețe pentru a trimite mingea cât mai aproape de green.

Chip shot: O lovitură chip este o lovitură scurtă care este folosită pentru a duce mingea pe green atunci când jucătorul de golf este aproape de acesta. Obiectivul este de a face ca mingea să se oprească rapid din rostogolit pentru a evita ca aceasta să depășească gaura.

Pitch shot: O lovitură pitch este o lovitură care se folosește atunci când jucătorul de golf se află prea departe de green pentru a folosi o lovitură chip, dar prea aproape pentru a folosi un swing complet. Pitch shot-urile necesită o traiectorie mai înaltă pentru a opri mingea rapid.

Bunker shot: O lovitură de pe bunker este o lovitură care se folosește atunci când mingea se află într-o zonă cu nisip. Obiectivul este de a scoate mingea din nisip și de a o duce pe green cât mai aproape de gaură.

Putt: Un putt este lovitura finală care se execută pe green pentru a introduce mingea în gaură. Putting-ul necesită precizie și acuratețe și este adesea considerată cea mai importantă parte a jocului.

Ce reguli de comportament trebuie să respecţi la golf

Golful este un joc care necesită fair-play și etichetă. Este important să urmezi regulile de bază ale golfului, care includ şi penalități. Cele mai frecvente încălcări ale regulamentului sunt loviturile în afara terenului de joc, executarea prea multor lovituri sau deplasarea mingii cu crosa. Dacă vei comite o încălcare a regulamentului, te poţi aştepta o lovitură penalizatoare, care se va adăuga la scorul tău.

În plus față de respectarea regulilor de golf, este important să ai un comportament decent pe teren. Regulile de bază ale etichetei golfului includ:

  • Să-i respecţi pe ceilalţi jucători de pe teren;
  • Să fii liniștit și să eviţi zgomotele inutile în timp ce alții își execute lovitura;
  • Să repari orice bucată de gazon desprinsă după o lovitură sau orice urmă pe care ai creat-o pe teren;
  • Să nu întârzii prea mult o lovitură;
  • Să nu deteriorezi terenul în niciun fel.

Câteva sfaturi pentru începători

  1. Începe cu elementele de bază: Este important să înveţi și să stăpâneşti loviturile fundamentale ale golfului înainte de a trece la tehnici mai avansate. Începe cu a învăţa să ţii crosa în mână, cu poziția corectă corectă a corpului și cu mişcarea pentru executarea loviturii și concentrează-te pe îmbunătățirea preciziei și pe consistența loviturilor.
  2. Nu ezita să iei lecții: Ia în considerare să înveţi de la un jucător exprimentat sau de la instructor de golf pentru a îţi îmbunătăți abilitățile și tehnica. Aceștia îţi pot oferi feedback personalizat și sfaturi pentru îmbunătățire.
  3. Exersează în mod regulat: Exercițiul este esențial pentru îmbunătățirea jocului. Găseşte-ţi timp pentru a exersa pe terenul de antrenament, pe green și în alte zone ale terenului de golf.
  4. Fii răbdător: Golf-ul este un joc provocator care necesită timp pentru a fi stăpânit. Fii răbdător cu tine însuţi și concentrează-te pe îmbunătățirea în etape.
  5. Distrează-te: Aminteşte-ţi că golf-ul este un joc și este menit să fie savurat. Nu te concentra prea mult asupra punctajului sau performanței, ci pe distracție și pe experiența în sine.

În concluzie, golful este un joc popular și plăcut care necesită îndemânare, răbdare și strategie. Înțelegerea regulilor de bază ale golfului și urmarea unei tehnici corecte te pot ajuta să îţi îmbunătăţeşti jocul și să te bucuri la maximum de acest sport. Prin practicarea regulată, concentrarea asupra jocului și menținerea unei forme fizice corecte, poţi deveni un jucător mai bun de golf și să te simţi bine pe teren.

  • Acest articol conține informații obținute cu ajutorul Inteligenței Artificiale, verificate și editate de către un redactor.

Vezi şi cum se joacă Monopoly!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara în care s-a deschis un supermarket low-cost: “Toată lumea e binevenită aici”
FANATIK.RO
Țara în care s-a deschis un supermarket low-cost: “Toată lumea e binevenită aici”
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Castelul din România care a renăscut din ruine. A fost reabilitat și acum e gata să primească turiști
FANATIK.RO
Castelul din România care a renăscut din ruine. A fost reabilitat și acum e gata să primească turiști
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Știrileprotv.ro
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
"Toţi urlau". Cortegiu funerar fugărit de urs, lângă o pădure din Mureş. Speriaţi de sălbăticiune, oamenii au uitat de funeralii şi au luat-o la sănătoasa
Observatornews.ro
"Toţi urlau". Cortegiu funerar fugărit de urs, lângă o pădure din Mureş. Speriaţi de sălbăticiune, oamenii au uitat de funeralii şi au luat-o la sănătoasa
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
HOROSCOP
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI