Cuprins:
În același timp, jocurile de societate au şi rolul de a lega şi de a dezvolta relaţiile interumane, iar faptul că practicanții acesstora trebuie să stabilească şi să gândească diverse strategii de joc presupune exersarea nivelului de creativitate, de răbdarie şi de încredere.
Dintre aceste jocuri, cele de tip „board games” constituie un excelent exercițiu pentru creier, contribuind, astfel, la dezvoltarea unor abilități cognitive esențiale, dar şi la păstrarea capacităţii de gândire chiar și la vârste înaintate.
Unul dintre cele mai bune astfel de jocuri este jocul de șah, supranumit și „jocul minții”. Acesta stimulează, între altele, capacitatea de a prevedea consecințele acțiunilor, dezvoltă memoria, antrenează gândirea logică și îmbunătățește concentrarea.
Dacă dorești să înveți să joci șah, însă nu știi cum să o faci sau de unde să începi ți-am pregătit câteva noțiuni de bază despre această lume fantastică a jocului pe tabla cu 64 de pătrățele.
Cum se joacă șah?
Jocul de șah așa cum îl știm cu toții se joacă exclusiv „unu la unu”, iar scopul este acela de a da șah-mat adversarului. Altfel spus, scopul final nu este să capturezi regele adversarului, ci să-l blochezi astfel încât să nu aibă scăpare.
Pentru a ajunge în acest punct, echivalent cu victoria, trebuie să faci numeroase mutări, să capturezi cât mai multe piese ale adversarului și să pui la cale o strategie pentru a câștiga întâlnirea.
În orice partidă de șah prima mutare aparține, fără excepție, jucătorului care are piesele albe. Odată ce albul începe jocul urmează ca și negrul să facă prima sa mutare, după care albul va juca din nou și așa mai departe până când jocul se va termina.
Trebuie să știi că jucătorii vor face mutările pe rând, astfel că sub nici o formă un jucător nu va putea muta vreo piesă înaintea adversarului și nici nu vor putea face mai mult de o mutare la rând. În același timp, nu se poate sări peste o mutare.
Totodată, un pion ce traversează întreaga tablă de joc până la linia din dreptul adversarului poate să fie promovat la nivelul oricărei alte piese, acesta putând să devină chiar regină.
O altă regulă specială este „rocada”. Este vorba despre mutarea care îți permite, pe de-o parte, să protejezi regele, iar pe de altă parte să scoți turnul din colț la joc. Când faci rocada într-o anumită direcție, regele este mai aproape de lateralul tablei (rocada mică). Pe partea opusă, unde stă regina, se face rocada mare. În ambele situații, regele va putea fi mutat doar două pătrate.
Un joc de șah se va termina doar atunci când un jucător dă șah-mat adversarului, unul dintre jucători renunță sau când cei doi jucători cad de acord asupra unei remize („stalemate”).
Care sunt piesele jocului de șah?
Tabla de șah este formată din 64 de pătrățele, care sunt dispuse pe 8 rânduri orizontale și 8 fișiere verticale.
Rangurile orizontale sunt numerotate de la 1 la 8, iar coloanele sunt etichetate cu litere, de la „a” până la „h”. Un număr și o literă (o coordonată) sunt potrivite cu fiecare pătrat.
Fiecare jucător începe jocul cu câte 16 piese, unul cu piesele de culoare albă, iar celălalt cu piesele negre. În jocul de șah există pioni, cai (cavaleri), nebuni (episcopi), turnuri, regine și regi. În total, pe fiecare parte de tablă se așează câte 8 pioni, 2 turnuri, 2 cai, 2 nebuni, regina și regele.
Pionii se amplasează pe cel de-al doilea rând în fața celorlalte piese de șah. Turnurile stau în colțurile tablei de șah, lângă acestea sunt poziționați caii, apoi nebunii. Regina stă pe pătratul de aceeași culoare (n.n. – regina albă pe pătratul alb, regina neagră pe pătratul negru), în timp ce regele stă lângă aceasta.
Cum se mută piesele pe tabla de șah?
Acum că am vorbit despre piesele jocului de șah vom trece mai departe la modul în care acestea se pot muta pe tabla de șah.
Atenție! Una dintre principalele reguli ale jocului de șah este aceea că, odată ce ai atins o piesă, va trebui să o muți, ceea ce înseamnă că este esențial să știi dinainte ce posibilități de mutare ai.
În cele ce urmează îți vom spune cum se mută piesele de șah:
Cum se mută pionii
Din poziția inițială, un pion se poate muta înainte câte un pătrat sau chiar două, dacă se dorește. Dacă vrei să iei cu pionul o piesă a adversarului va trebui să îl deplasezi un pătrat pe diagonală. Pionilor li se permite să meargă doar înainte, niciodată înapoi.
Cum se mută turnurile
Turnurilor le este permis să se deplaseze de-a lungul unui întreg fișier pe verticală și pe orizontală și poate lua orice piesă pe care o întâlnește în drumul său. Un turn este la fel de valoros ca 5 pioni.
Cum se mută caii (cavalerii)
Calul sau cavalerul este singura piesă de șah care poate sări peste alte piese. El se mișcă trei pătrate pe tablă în forma literei „L”, în orice direcție, două pătrățele într-o direcție și apoi încă unul în unghi drept, indiferent în ce pătrat al tablei se află. Practic, de fiecare dată când este mutat, calcul „aterizează” pe culoarea opusă celei de unde a pornit și va lua alte piese situate în careul unde acestea sunt situate.
Cum se mută nebunii (episcopii)
Nebunul (episcopul) este stăpânul diagonalelor. Acesta se poate mișca înainte și înapoi câte pătrate doresc jucătorii, însă doar pe diagonale și va rămâne doar pe un pătrat de culoare pe tot parcursul jocului. Poate lua orice piesă situată pe pătratul unde este mutat, iar valoarea nebunului este aceeași cu a calului, adică este egală cu 3 pioni.
Cum se mută regina
Regina are cea mai mare libertate de mișcare pe tabla de șah pentru că ea se poate mișca în orice direcție – pe diagonală, pe orizontală și pe verticală – oricâte pătrate dorește jucătorul și poate lua piesele pe care le întâlnește în drumul său. Datorită libertății de mișcare, regina este cea mai valoroasă piesă de pe tabla de șah după rege, valorând 9 pioni.
Cum se mută regele
Asemenea reginei, și regele se poate deplasa în orice direcție, însă doar cât un pătrat la fiecare mutare. Acesta trebuie să fie cât mai bine protejat pe tot parcursul jocului deoarece, deși se pot pierde alte piese atunci când regele este prins, jocul va fi pierdut. Valoarea regelui este nedefinită deoarece nu poate fi capturat sau schimbat, însă unii experți în șah spun că acest valorează 4 pioni.
Citește și: Unde poţi juca tenis de câmp în Bucureşti
Foto:123rf.com