În majoritatea cazurilor, persoanele cele mai predispuse la această afecţiune au peste 45 de ani sau au avut cazuri de artroză în familie. Totuşi, această boală poate fi declanşată şi de accidente ce au afectat cartilajul sau de obezitatea ce solicită articulaţia mai mult decât ar trebui, grăbind deteriorarea acesteia. Senzaţia de rigiditate sau durere în zona şoldului sau a fesei poate fi un prim semn al apariţiei artrozei. Aceasta se evidenţiază mai mult dimineaţa, durerea se accentuează la efort şi se ameliorează în timpul repausului. Tratarea artrozei şoldului trebuie făcută cât mai repede de la depistarea ei, deoarece în cazul netratării, boala va progresa până când durerea va fi prezentă permanent şi nici măcar odihna nu va ajuta la eliminarea acesteia. Cu cât boala progresează, articulaţia şoldului se inflamează, ceea ce duce la blocarea, încetul cu încetul, a zonei, putând să apară chiar ciocuri (formaţiuni osoase) la nivelul acesteia. În momentul în care boala ajunge la un stadiu avansat, cartilajul se toceşte complet şi astfel se stabileşte o durere insuportabilă la mers, urmată de pierderea posibilităţii de a răsuci, îndoi sau de a întinde şoldul.
Dr. ortoped Robert Apostolescu recomandă ca în momentul în care semnalaţi existenţa simptomelor specifice artrozei şoldului să vă prezentaţi urgent la specialist. Acesta vă va stabili gradul de dezvoltare a bolii în urma unor teste şi a unei radiografii ce vor arăta modificările structurii şoldului.
Progresia bolii poate fi încetinită cu ajutorul tratamentului nechirurgical, efectele artrozei lăsând urme ce nu pot fi înlăturate. Tratamentul început în momentul sesizării simptomelor vă poate scăpa de multă durere şi poate amâna stabilirea incapacităţii de mişcare.
Îngrijirea nechirurgicală constă în evitarea eforturilor prelungite, urmarea unui program de fizio-kinetoterapie, scăderea în greutate, în cazul obezităţii, utilizarea medicamentelor antiinflamatorii prescrise de medic şi odihna corespunzătoare noaptea. În momentul în care artroza şoldului este într-o stare avansată, tratamentul nechirurgical nu mai ajută şi singura soluţie este intervenţia chirurgicală de protezare totală a şoldului. Intervenţia de protezare a şoldului constă în crearea unei articulaţii artificiale ce va înlocui părţile deteriorate şi vă va îmbunătăţi considerabil posibilitatea de a merge, eliminând durerea complet. l

Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
PARTENERI - GSP.RO
Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
RECOMANDĂRI