Despre Pakistan

Înainte de a afla informații inedite și curiozități despre Pakistan, este bine să cunoaștem câteva lucruri elementare despre istoria și cultura acestei țări.

Pakistan este o țară multietnic populată din Asia de Sud. Având o populație predominant vorbitoare de limbi indo-iraniene, Pakistanul a fost asociat istoric și cultural cu vecinii săi Iran, Afganistan și India.

Pakistanul și India și-au obținut independența față de stăpânirea britanică în 14-15 august 1947, când este sărbătorită și Ziua Independenței. De atunci, Pakistanul s-a distins de vecina sa mai mare din sud-est prin populația sa majoritar musulmană, spre deosebire de predominanța hindușilor în India.

Pakistanul s-a luptat de-a lungul existenței sale pentru a obține stabilitate politică și dezvoltare socială susținută. Capitala sa este Islamabad, la poalele munților Himalaya, în partea de nord a țării, iar cel mai mare oraș al său este Karachi, în sud, pe coasta Mării Arabiei.

De la independență până în 1971, Pakistanul a fost format din două regiuni – Pakistanul de Vest, în bazinul fluviului Indus, în partea de nord-vest a subcontinentului indian, și Pakistanul de Est, situat la mai mult de 1.600 km est, în vasta deltă a sistemului fluvial Gange-Brahmaputra.

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

Ca răspuns la problemele politice interne grave care au izbucnit în războiul civil în 1971, Pakistanul de Est a fost proclamat țară independentă, devenind Bangladesh.

Pakistanul este mărginit de Iran la vest, Afganistan la nord-vest și nord, China la nord-est și India la est și sud-est. Coasta Mării Arabiei formează granița de sud.

Granițe și geografie

Din 1947, regiunea Kashmir, de-a lungul Munţilor Himalaya de vest, a fost disputată, Pakistanul, India și China controlând fiecare secțiuni ale teritoriului. O parte a teritoriului administrat de Pakistan cuprinde așa-numita regiune Azad Kashmir („Cașmirul Liber”) – pe care Pakistanul o consideră totuși un stat independent, cu capitala la Muzaffarabad. Restul Kashmirului administrat de Pakistan este format din Gilgit și Baltistan, cunoscute colectiv după 2009 sub numele de Gilgit-Baltistan.

Pakistanul cuprinde o diversitate bogată de peisaje, începând din nord-vest, de la înălțimea Pamir și lanțul Karakorum printr-un labirint de lanțuri muntoase, un complex de văi și platouri deloc ospitaliere, până la suprafața remarcabil de uniformă a câmpiei fertile a fluviului Indus, care se scurge spre sud, în Marea Arabiei.

Conține o secțiune din vechiul Drum al Mătăsii și Pasul Khyber, faimosul pasaj care a adus influențe din exterior în subcontinentul altfel izolat.

Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”
Recomandări
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”

Vârfuri înalte precum K2 și Nanga Parbat, în regiunea Kashmir administrată de Pakistan, prezintă o atracție destul de provocatoare pentru alpiniști. De-a lungul râului Indus, artera țării, situl antic Mohenjo-daro marchează unul dintre leagănele civilizației, arată britannica.com

Despre Pakistan pe scurt

  • Populație: 240 de milioane de oameni trăiesc în Pakistan (2023)
  • Capitala: Islamabad cu 1,2 milioane de locuitori
  • Nume: Republica Islamică Pakistan
  • Guvern: Republică Parlamentară Federală
  • Limbi vorbite: engleză și urdu
  • Religie: în principal musulmani (96%)
  • Clima: Climă temperată în nord-vest, dar în principal caldă și uscată
  • Moneda: rupia pakistaneză (PKR)
  • Motto: unitate, credință, disciplină
  • Simboluri naționale: stea cu cinci colțuri și semilună, iasomie – floare națională
  • Zilele naționale: 14 august – Ziua Independenței
  • Imnul național: Qaumi Tarana
  • Istorie: Civilizația din Valea Indusului s-a dezvoltat ca prima cultură urbană din Asia de Sud. În 1947, India a fost împărțită în India și Pakistan.

Curiozități despre Pakistan

Descoperă unele dintre cele mai interesante curiozități despre Pakistan:

  • Numele Pakistan derivă din două cuvinte, „Pak”, care este persană pentru sfânt, curat sau pur, iar „istan” derivă din cuvântul hindi „isthan”, care înseamnă un loc.
Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”
Recomandări
Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”

Unii dintre cei mai înalți munți din lume

Pakistanul găzduiește al doilea cel mai înalt munte K2, al treilea ca înalt - Tirich Mir și cele mai înalte trei lanțuri muntoase din lume
Pakistanul găzduiește al doilea cel mai înalt munte, K2, și cele mai înalte trei lanțuri muntoase din lume
  • Pakistanul găzduiește al doilea cel mai înalt munte, K2, al 33-lea ca înălţime – Tirich Mir și cele mai înalte trei lanțuri muntoase din lume – Hindukuş, Karakorum și Himalaya. Uriașul pakistanez K2 (sau Godwin-Austen) este al doilea cel mai înalt vârf din lume și face parte din lanțul muntos Himalaya, cunoscut și sub numele de Munţii Karakorum, care se extinde în China și India.
  • Al 33-lea cel mai înalt nivel din lume (Tirich Mir) şi cel mai înalt vârf din afara Munţilor Himalaya – Karakorum se găsește în lanțul Hindukuş din Pakistan. În acest fel, trei dintre cele mai înalte lanțuri muntoase din lume – Himalaya, Karakorum și Hindukuş – se găsesc în Pakistan, ceea ce îl face o destinație excelentă pentru alpinisti și iubitorii sporturilor de iarnă.
  • Cel mai mare port de mare adâncime din lume, Gwadar, se află tot în Pakistan.
  • Cel mai înalt drum asfaltat din lume, numită uneori și a opta minune a lumii -autostrada Karakorum se află în Pakistan.
  • Pakistanul are șase situri desemnate în Patrimoniul Mondial UNESCO: ruinele vechiului oraş Mohenjo-daro, ruinele budiste din Takht-i-Bahi și orașul vecin Sahr-i-Bahlol, fortul și grădinile Shalamar din Lahore, monumentele de la Makli, Thatta, fortăreaţa Rohtas, ruinele vechiului oraş Taxila.
  • Fundația Edhi din Pakistan conduce cel mai mare serviciu de ambulanță voluntară din lume.
  • Sialkot din Pakistan produce peste jumătate din mingile de fotbal din lume, devenind cel mai mare producător mondial de mingi de fotbal cusute manual. Mingiile oficiale de fotbal de la ultimele două Cupe Mondiale FIFA au fost realizate în Pakistan.
  • Pakistanul are al patrulea cel mai mare sistem de irigare din lume – bazinul Indus.

A doua cea mai mare mină de sare din lume

  • A doua cea mai mare mină de sare din lume – Minele Khewra – se află în Pakistan. Renumita sare roz de Himalaya din lume este extrasă și în Pakistan.
  • Minele Khewra din Pakistan produc 325.000 de tone de sare pe an și se spune că ar fi fost descoperite de armata lui Alexandru din întâmplare, când caii lor au început să lingă sărurile în timp ce trupele se odihneau, rezultând astfel descoperirea celei de-a doua mine de sare ca mărime din lumea modernă. Minele au peste 40 km de tuneluri, împreună cu propria lor moschee în interior. În interior se găsesc și versiuni sărate în miniatură ale Marelui Zid Chinezesc, Minar-e-Pakistan și Moscheea Badshahi.
  • Cel mai înalt teren de polo din lume se află în Shandur, Pakistan.

ATM-ul de la cea mai înaltă altitudine din lume

  • Printre cele mai inedite curiozități despre Pakistan este și că ATM-ul de la cea mai înaltă altitudine din lume aparține Băncii Naționale a Pakistanului și se află în pasul Khunjerab, în Gilgit-Baltistan. A fost înființat în noiembrie 2016 și se află la peste 4.600 de m deasupra nivelului mării.
  • Pakistanul este singura țară musulmană cu energie nucleară din lume.
  • Benazir Bhutto a fost prima femeie care a condus un guvern democratic într-o țară cu majoritate musulmană. Benazir Bhutto a fost din 1988 până în 1990 și din 1993 până în 1996 prim-ministru al Pakistanului. După ce s-a reîntors din exil în octombrie 2007, ea a devenit liderul opoziției politice. Pe 27 decembrie 2007 a devenit victima unui atentat sinucigaș cu bombă în cursul unei manifestații electorale
  • Din 1981 până în 1986, jucătorul profesionist de squash Jahangir Khan din Pakistan a fost neînvins și, în acel timp, a câștigat 555 de meciuri consecutive – cea mai lungă serie de victorii de către orice atlet din sportul profesionist de nivel superior.

Cea mai tânără laureată a unui premiu Nobel

  • Pakistanul a dat lumii cea mai tânără laureată a premiului Nobel, Malala Yousafzai.
  • Președintele Pakistanului, dr. Arif Alvi, este al doilea stomatolog care a devenit președinte, în timp ce prim-ministrul Imran Khan este primul jucător de cricket din lume care a devenit prim-ministru.
  • Cele mai vechi și mai mari civilizații ale lumii – civilizația din Valea Indusului – au înflorit în regiunea care este astăzi Pakistan.
  • Barajul Tarbela din Pakistan este cel mai mare baraj umplut cu pământ din lume și, de asemenea, cel mai mare baraj după volumul structural
  • Pakistanul are 5 provincii: Punjab, Sindh, Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa și Gilgit Baltistan.
  • Pakistanul se află la granițele plăcii indiene și eurasiatice și, astfel, se confruntă cu multe cutremure violente. Lacul Attabad a fost creat în 2010 după o alunecare masivă de teren.
  • Samina Baig, o alpinistă din Pakistan, a devenit prima și cea mai tânără femeie musulmană care a escaladat Muntele Everest (2013) și toate cele șapte vârfuri (2014), după ce a făcut acest lucru la vârsta de 21 de ani. Un film documentar „Dincolo de înălțimi” a fost făcut în expediția ei pe Muntele Everest.
  • Sharmeen Obaid-Chinoy este o jurnalistă, regizoare și activistă pakistaneză, care a primit două premii Oscar, șase premii Emmy și un Knight International Journalism Award. Ea este singura femeie regizoare care a câștigat două premii ale Academiei până la vârsta de 37 de ani și una dintre cele unsprezece regizoare care au câștigat vreodată un Oscar pentru un film non-ficțiune. Sursa – pakistanembassy.gr
  • Primul virus PC din lume a fost creat de doi frați pakistanezi. Basit Farooq Alvi și Amjad Farooq Alvi au creat „Brain”, care a fost descoperit în 1986 și a vizat platformele IBM PC.

Sursă foto 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (30)

Mimip67   •   22.04.2024, 11:39

Fiecare popor are specificul si farmecul lui.

Luna2023   •   12.02.2024, 21:05

Interesant articol, merita citit

Mimip67   •   11.02.2024, 11:40

Cu preconceptiile pe care le am, nu m-as duce acolo.

Vezi toate comentariile (30)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
FANATIK.RO
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
FANATIK.RO
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Observatornews.ro
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI