MENIU CAUTĂ
22 Ian. 2016 14:53 , de Gabriela Boceanu

De ce apare mucegaiul şi cum scapi de el

Distribuie

Intri în casă şi te izbeşte un miros nesuferit de umezeală? Este primul semn că se formează mucegai. Nu aştepta să îl vezi ”înflorind” pe pereţi, ia măsuri ca să-l contracarezi!

Principalele cauze

  • Tâmplăria termoizolantă: contrar aşteptărilor, termopanele nu anulează riscul de apariţie a condensului şi mucegaiului, ba dimpotrivă: acest sistem de uşi şi ferestre reduce la maximum infiltraţiile de aer rece de afară, deci nu mai permite schimbul natural al aerului din încăperi. Or, ventilarea insuficientă este una din cauzele apariţiei mucegaiului.
  • Umiditatea: aburul produs în bucătărie, în baie, ba chiar şi prin respiraţia oamenilor şi a plantelor din casă este o altă sursă de condens, în prima fază, apoi de mucegai. În plus, dacă s-au făcut lucrări de renovare toamna târziu – zugrăvit, pus gresie, faianţă – şi pereţii nu au apucat să se usuce, gradul de umiditate din casă sigur depăşeşte valoarea maximă admisă, de 50-60%. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă s-au montat ferestre şi zidăria din jurul lor nu a fost  refăcută destul de repede.
  • Încălzirea insuficientă: când în casă sunt sub 20 gC, toată suprafaţa interioară – pereţii, geamurile, colţurile, în special – sunt mai reci decât ar trebui.

Trucuri antimucegai

  • Aeriseşte: deschiderea ferestrelor, pentru un interval de 4-10 minute, este modul cel mai rapid şi mai eficient de împrospătare a aerului şi de eliminare, totodată, a umidităţii din casă. Atenţie!, nu bascula ferestrele, deschide-le complet: aerisirea bruscă este cel mai eficient mod de a schimba complet aerul din casă. Ferestrele basculate ar trebui să stea mai mult timp deschise, aerul din casă ar îngheţa, iar din cauza răcirii puternice a pervazului ar spori riscul să apară apă de condens. Ideal ar fi să deschizi toate ferestrele din casă, fără a închide uşile dintre încăperi, ca să se formeze un curent de aer. În acest caz 2-4 minute de aerisire ar fi prea de ajuns.
  • Curăţă corect mucegaiul: pentru pereţi cu vopsea lavabilă, gresie, faianţă, lineleu foloseşte o cârpă moale, umedă, nu una uscată (altfel sporii se împrăştie în aer şi se depun în alte locuri); pulverizează o soluţie antimucegai (din magazinele de specialitate) sau şterge suprafeţele cu o cârpă înmuiată într-o soluţie ecologică, făcută chiar de tine: două pliculeţe de bicarbonat de sodiu diluat într-un litru de apă.
  • Lasă lumina aprinsă în baie: întunericul favorizează formarea mucegaiului; după fiecare duş, mai lasă becul aprins câteva minute, până când se aeriseşte complet baia. Covoraşul din cadă să fie din plastic – ţesăturile se usucă greu şi mucegaiurile se culcuşesc în ele.
  • Bucătăria ”lună”: stropii de grăsime, detergent etc. de pe pereţi sunt ”mediul de cultură” ideal pentru sporii de mucegai
  • Cumpără dezumidificatoare: cel mai simplu dispozitiv de acest gen conţine pastile din cristale active de clorură de calciu, care absorb excesul de umiditate din aer.

La primăvară, spune adio mucegaiului!

În funcţie de bugetul de care dispui, poţi lua în calcul, pentru la primăvară, o renovare a apartamentului, care să elimine – pe termen lung sau chiar definitiv – riscul de condens şi mucegai.

* Aditivii încorporaţi în mortar: în mortarul cu care se renovează pereţii pot fi încorporaţi aditivi antifungici care intră în porii materialului şi se cristalizează; apa nu va mai trece prin acel perete, dar… se va duce în altă parte, respectiv la vecini!

* Plăcile de polistiren: polistirenul lipit pe perete nu lasă igrasia să se formeze în casă. Dar specialiştii spun că există o chichiţă: dacă nu este calculat corect punctul de rouă (locul de întâlnire a aerului cald cu cel rece), igrasia apare, în continuare, pe zid. Dacă nu-ţi permiţi costul suplimentar presupus de realizarea acestui calcul de către un specialist, măcar eşti mulţumit(ă) că mucegaiul este camuflat de placa de expandat.

* Soluţiile şi vopselele antifungice: sprayurile şi vopsele antimucegai, care se aplică pe peretele afectat, sunt soluţii de moment, spun specialiştii, pentru că aditivii speciali din compoziţia acestora înlătură efectul, nu şi cauza: ei blochează, pentru un timp, umezeala şi albesc peretele, dar mucegaiul va reapărea mai devreme sau mai târziu.

* Batoanele congelate: o metodă modernă este implantarea unor soluţii chimice congelate în pereţi. Aşa sunt, de exemplu, batoanele antimucegai care fac să dispară igrasia timp de 25 de ani. Batoanele sunt ţinute în prealabil în congelator, apoi se introduc în găuri practicate în perete. Pe măsură ce se topesc, soluţia din batoane se cristalizează, iar zidul, nemaifiind poros, nu mai lasă apa să treacă.

* Metoda electro-cibernetică: un aparat montat cu şuruburi, aplicat pe perete, respinge igrasia prin impulsuri electro-magnetice de undă lungă, pe o rază de 12 metri, şi este eficient vreme de 20 de ani.

 

 

Comentarii