Pâine din făină integrală, la cuptor
Ingrediente: 700 g făină integrală, 150 g făină albă, sau tărâţe de grâu dacă o vrei mai dietetică, un cub de drojdie de bere proaspătă (20 g) sau un plic de drojdie uscată (7 g), 600 ml lapte călduţ (sau apă), câte o lingură de seminţe de dovleac şi de florea-soarelui (neprăjite şi nesărate) şi o linguriţă de sare marină.
Mod de preparare: pune drojdia într-un castron, adaugă jumătate din laptele călduţ şi 2-3 linguri de făină. Amestecă şi lasă deoparte 10-15 minute să crească maiaua. Apoi, pune restul de lapte şi sarea, adaugă seminţele, restul de făină şi frâmântă până obţii un aluat elastic. Pune-l la crescut într-un castron acoperit cu o folie şi lasă-l să crească vreo 30 de minute.Împarte aluatul şi pune-l în două tăvi unse cu ulei la cuptorul încins în prealabil, timp de 45-50 de minute. Poţi cresta pâinile cu un cuţit.
Pâine albă preparată la maşină
Ingrediente: 500 g făină albă, 2 linguri ulei de măsline, 1 linguriţă de sare, 2 linguri zahăr sau miere, 350 ml lapte călduţ, 1 plic drojdie uscată (7 g), seminţe de in.
Mod de preparare: ingredientele se pun în următoarea ordine: laptele călduţ, uleiul, sarea, zahărul făina şi la sfârşit drojdia uscată. Se pune maşina la programul de pâine albă (în funcţie de tipul aparatului) şi se porneşte. Când maşina emite un anumit semnal se adaugă seminţele. După ce e gata se scoate pe un grătar să se răcorească. E bine să o tai după 30 de minute ca să nu se încruzească.
Chifle cu ierburi aromatice
Ingrediente: 450 g, 125 ml lapte călduţ, 125 ml apă călduţă, 24 g drojdie proaspătă, 50 g unt topit, 1,5 linguriţă de sare, 1,5 linguriţă de zahăr brun, ierburi aromatice (salvie, busuioc, cimbru etc), seminţe de susan
Mod de preparare: se face maiaua din 2 linguri de lapte, zahăr şi drojdie şi se lasă la crescut 10 minute. Se adaugă restul de lapte şi apa, untul topit (rece) şi făina amestecată în prealabil cu sarea, apoi ierburile aromatice. Se frâmântă circa 15 minute şi se lasă la crescut. Se împarte aluatul în 8 şi se pune pe o tavă cu hârtie de copt. Se introduce tava în cuptorul încins timp de 35 de minute. Poţi presăra şi seminţe de susan pe fiecare chiflă.
 
 

"Am vrut să dau mâna cu el. Dar și-a tras mâna". Ilie Năstase a luat foc dupa gestul lui Iohannis
GSP.RO

"Am vrut să dau mâna cu el. Dar și-a tras mâna". Ilie Năstase a luat foc dupa gestul lui Iohannis

Horoscop 12 decembrie 2019. Capricornii au parte de o zi dificilă
HOROSCOP

Horoscop 12 decembrie 2019. Capricornii au parte de o zi dificilă