Calitatea și timpul de somn pot fi influențate de o afecțiune medicală. Iata câteva dintre bolile care pot duce la tulburări de somn, enumerate despecialiștii de la Centrul de Tulburări ale Somnului din Georgia.
Menopauza. Mai mult de jumătate dintre femeile aflate la menopauză întâmpină probleme legate de somn și asta din cauza nivelului scăzut de progesteron, considerat drept un hormon care induce somnul.
Depresia. Insomnia reprezinta unul dintre principalele simptome ale depresiei, cercetările efectuate în acest domeniu au arătat că aproximativ 90% dintre persoanele depresive întâmpină probleme de somn. Trezirea la ore foarte înaintate dimineața, insomniile cât și somnul excesiv reprezintă simptome ale depresiei. Și anxietatea poate fi o cauză a insomniilor.
Boli cardiovasculare.Cercetătorii au asociat două dintre cele mai frecvente probleme, boala coronariană și insuficiența cardiacă congestivă, cu tulburările de somn. În cazul bolii coronariene, somnul poate fi afectat de durerile resimțite în piept sau ritm cardiac neregulat. Insuficiența cardiacă congestivă apare când inima nu mai este capabilă să pompeze suficient sânge pentru întreg organismul. Drept rezultat, se acumulează lichid în jurul plămânilor când suferindul se află în poziția culcat. Folosirea unei perne pentru ridicarea părții de sus a corpului în timpul somnului poate ajuta.
Diabet. Diabeticii nu se odihnesc adesea din cauza fluctuațiilor glicemiei, transpirațiilor nocturne și nevoii de a urina frecvent pe parcursul nopții. Potrivit cercetătorilor, insomnia poate favoriza aparitia diabetului.
Arsuri stomacale. Senzația de iritare și arsură provocată de refluxul gastro-esofagian pot afecta calitatea somnului, iar pozitia de culcat poate înrăutăți simptomele. Pentru a preveni aceste probleme, evitați mesele bogate, cafeaua și alcoolul seara.
Boli renale. Aceste afecțiuni împiedică rinichii să filtreze sângele, fapt ce poate provoca insomnie sau sindromul picioarelor neliniștite.
Boli tiroidiene. Hipertiroidismul poate provoca transpirații nocturne, iar hipotiroidismul dă o senzație de somnolență excesivă în timpul zilei.
În cazul în care tulburările de somn nu sunt provocate de o afecțiune, următoarele sfaturi te pot ajuta să aveți un somn liniștit:
Întocmiți-vă un program de somn. Mergeți în pat la aproximativ aceeași oră, astfel încât organismul să se obișnuiască să adoarmă la o anumită oră;
Antrenați-vă în mod regulat. Nu vă programați exercițiile fizice înainte de ora de culcare pentru că vă vor alunga somnul.
Evitați alimentele care conțin cofeină dupa ora 16:00. De asemenea, renunțând la fumat și alcool după-amiază vă poate ajuta să aveți un somn mai liniștit.
Relaxați-vă. Evitați să priviți un film violent înainte de a merge la culcare;
Nu dormiți mult dupa-amiaza. Dacă dormiți mai mult de 30 de minute dupa-amiaza, seara veți adormi mai greu.