Depresia postnatală: ce este

Depresia postanală este un dezechilibru chimic tratabil, la fel ca si depresia clinică. O parte a femeilor, dar şi a bărbaţilor trec prin momente de tristeţe după naşterea copilului, iar modul în care li se schimbă viaţa nu face acele momente mai uşor de suportat.

Depresia postnatală: cum se manifestă

Printre simptomele pe care trebuie sa le aveti in vedere dupa nastere, pentru a depista depresia postnatală, enumerăm:

  • anxietatea si sentimentul de oboseala continuă
  • insomniile si incapacitatea de a adormi înapoi odata ce v-aţi trezit
  • pierderea sau câştigarea neplanificată în greutate
  • grija exagerată de a nu vă răni sau de a nu răni copilul
  • lipsa interesului faţă de activităţile ce obişnuiau să vă facă plăcere

Lipsa apetitului, oboseala ce apare chiar şi după somn, lipsa încrederii şi îngrijorarea excesivă, confuzia şi lipsa generală a energiei sunt simptome care arată instalarea depresiei postnatale.

Depresia postnatală: de ce apare

Există o serie de factori care pot creşte riscul de a avea depresie postnatală. Dacă proaspătă mama a suferit de depresie inante de a rămâne însărcinată, sunt şanse mari că depresia să revină odată cu naşterea. Şi în timpul sarcinii pot apărea semne care arată o eventuală depresie: anxietatea sau stările de tristeţe ce apar în al doilea sau cel de-al treilea trimestru sunt promotori ai depresiei postnatale.

De asemenea, şi persoanele care au suferit de depresie postpartum după sarcinile anterioare sunt predispuse acestui dezechilibru. Factori precum lipsa sprijinului din partea partenerului şi a familiei, îmbolnăvirea bebeluşului, stresul cauzat de aspectul financiar şi orice alt tip de problemă personală pot duce la agravarea depresiei.

Depresia postnatală: cum se tratează

Depresia postnatală se poate trata cu ajutorul medicamentelor, dar şi prin consiliereÎn cazurile în care depresia nu se manifestă într-un mod foarte puternic, simpla consiliere şi ajutorul din partea familiei poate fi de ajuns pentru a trece mai uşor peste stările depresive.

Consilierea oferă sprijin emoţional atât pentru mamă, cât şi pentru partenerul de viaţă, ajutând la rezolvarea problemelor apărute. De asemenea, un specialist vă poate prescrie antidepresive care să fie sigure în perioada alăptării.

Importante în tratarea depresiei postnatale sunt alimentaţia sănătoasă, somnul şi mişcareaFemeila care au depresie postanatală nu trebuie să se îndepărteze de familie sau de partenerul de viaţă, ci să le ceară ajutorul atunci când au nevoie, în special pe timpul nopţii. Un alt ajutor poate veni din partea unei dădace cu experienţă în creşterea noilor-născuţi, dar şi prin cursurile de parenting sau de masaj pentru bebeluşi.

Sursa: csid.ro

Urmărește-ne pe Google News