Numărul de turiști ar urma să stagneze în 2025

Primarul orașului Thera din Santorini a cerut oprirea construirii de noi unități de cazare, subliniind necesitatea proiectelor de infrastructură pentru a susține turismul de calitate. Hotelierii sunt de acord că fără investiții, insulele nu pot face față numărului crescut de vizitatori.

Insulele grecești, în special cele din Marea Egee, par să fi atins limitele capacității de cazare. Dezbaterea privind limitarea creării de noi locuri de cazare în destinații populare precum Santorini, Mykonos și Paros este în plină desfășurare.

„Cred că ar trebui să existe o barieră în calea apariției oricărui tip de hotel, fie că este un Airbnb sau un hotel de cinci stele”, a spus Nikos Zorzos, primarul din Thera, pentru Euronews.

Mania Abatzi, președintele Hotelierilor din Paros, a subliniat că insula are deja 2.500 de unități hoteliere, 16.000 de camere de închiriat și 35.000 de locuri de cazare oferite de companii de închiriere pe termen scurt precum Airbnb.

După o creștere continuă a turismului pe insulele grecești în ultimii trei ani, se estimează că numărul de vizitatori va stagna în 2025. Industria turistică recunoaște că, pentru a atrage mai mulți turiști, este necesară crearea infrastructurii adecvate.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

„Infrastructura precum alimentarea cu apă, canalizarea și transportul reprezintă o problemă majoră pe insulă”, a explicat președintele Hotelierilor din Corfu, Babis Voulgaris, pentru sursa citată.

„Starea drumurilor și lipsa locurilor de parcare sunt, de asemenea, o problemă. Există soluții simple la unele dintre aceste probleme și le propunem împreună cu administrația locală. Unele vor necesita timp. Dar în cazul tuturor lucrurilor care privesc administrația publică știm că nu este o decizie care se ia astăzi și poate fi pusă în aplicare mâine”, a mai adăugat Voulgaris.

Motivul pentru care termenul „turism excesiv” este folosit în Grecia

În cadrul unei conferințe regionale, reprezentanții industriei turismului au cerut ca suma de 500 de milioane de euro colectată anual din taxa turistică să fie utilizată pentru proiecte care să permită operatorilor să ofere un turism de calitate și durabil.

Hotelierii greci susțin că termenul „turism excesiv” este folosit în Grecia pentru a acoperi patologiile cronice ale statului grec, care nu a reușit să se asigure că insulele grecești au infrastructura necesară.

„În urmă cu trei săptămâni, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat proiecte în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru investiții în infrastructura turistică numai în Insulele Baleare”, a spus Antonis Pagoni, președintele Hotelierilor din Santorini.

Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

„În același timp, nu există investiții în infrastructură în Santorini și Mykonos. Nu putem vorbi de planificare strategică dacă bijuteriile turismului grec nu au infrastructura necesară. Un nou port în Santorini este o infrastructură esențială care nu ar trebui discutată”, a mai adăugat Pagoni.

Turismul susține producția internă

„Aș spune că problema aprovizionării cu apă este o prioritate absolută și că ar trebui luate măsuri clare în acest sens”, a afirmat Agapi Smpokou, vicepreședinte al Asociației întreprinderilor de turism din Grecia (SETE).

„Apa, gestionarea deșeurilor și, desigur, drumurile, aeroporturile acolo unde nu există, dar și problemele legate de gestionarea destinațiilor, gestionarea croazierelor, gestionarea fluxurilor turistice. Toate acestea sunt aspecte care pot face cu adevărat o mare diferență”, a spus Smpokou.

„Există un mesaj public care răspândește ideea că Grecia ar trebui să nu se mai bazeze pe turism și să investească în sectorul primar, energie, producție și tehnologie – ca și cum aceștia ar fi doi poli competitivi, ca și cum unul l-ar exclude pe celălalt”, a spus președintele asociației hotelierilor, Yannis Hatzis.

„Realitatea este complet diferită. Turismul creează valoare exportabilă. În 2024, veniturile din turism se ridicau la 22 de miliarde de euro, acoperind 71,5% din deficitul comercial. Turismul sprijină producția internă. 85% din deficitul comercial este compensat de veniturile din turism. Turismul creează locuri de muncă, în special pentru tineri. Rata de ocupare a forței de muncă pentru persoanele sub 30 de ani este de 34%, față de doar 12% în ansamblul economiei”.

Ultimele calcule pentru noul Guvern: propunerea PNL care a făcut șah mat PSD. Cine se încălzește pentru ministere
Recomandări
Ultimele calcule pentru noul Guvern: propunerea PNL care a făcut șah mat PSD. Cine se încălzește pentru ministere

Pe ce loc se află Grecia în ceea ce privește competitivitatea economică globală

În Indicele de dezvoltare a călătoriilor și turismului al Forumului Economic Mondial, Grecia ocupă acum locul 21 în lume – o îmbunătățire de șapte locuri față de 2021. În același timp, țara se află pe locul 57 în ceea ce privește competitivitatea economică globală. 

La rândul său, ministrul turismului s-a referit la importanța înființării și funcționării organizațiilor de gestionare și promovare a destinațiilor.

Acest nou model urmărește să consolideze cooperarea dintre stat, autoritățile locale și sectorul privat și să ofere valoare adăugată destinațiilor în vederea dezvoltării durabile și a promovării lor prin mijloace moderne.

În timpul conferinței, a fost semnat un memorandum de înțelegere pentru înființarea și funcționarea organizațiilor în Thera, Anafi, Sikinos, Ios și Folegandros.

Urmărește cel mai nou VIDEO
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.