Despre lămâi și limete – beneficii

Atât lămâile, cât și limetele au o lungă istorie de utilizare în medicina tradițională. Fiecare dintre ele conține antioxidanți, vitamine și minerale și oferă o serie de beneficii pentru sănătate.

Mulți vorbesc și despre beneficiile pentru sănătate ale apei cu lămâie și despre beneficiile potențiale ale consumului de suc de lămâie.

Lămâile și limetele au mai multe beneficii comune pentru sănătate, deoarece au în comun următoarele proprietăți:

Conțin multă vitamina C

Atât lămâile, cât și limetele sunt bogate în vitamina C, un antioxidant important care ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării.

De asemenea, vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul din alimente și susține sistemul imunitar.

De asemenea, organismul folosește vitamina C în producția de colagen, o substanță importantă pentru vindecarea rănilor.

Conțin flavonoide

Lămâile și limetele conțin flavonoide. Flavonoidele sunt substanțe fitochimice care pot avea mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi pentru bolile de inimă și tulburările metabolice.

Studiile pe animale și pe celule au sugerat că flavonoidele au proprietăți antiinflamatorii, antidiabetice, de combatere a cancerului și neuroprotectoare. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin efectele lor la om.

Conțin antioxidanți

Pe lângă vitamina C, lămâile și limetele conțin și alți antioxidanți.

Antioxidanții ajută la protejarea organismului de deteriorarea celulelor, care pare să joace un rol într-o serie de afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi diabetul, cancerul și demența.

Este posibil ca antioxidanții să ajute, de asemenea, la prevenirea apariției acestor afecțiuni. Cu toate acestea, din nou, cercetările în acest domeniu sunt în curs de desfășurare.

Ambele pot ajuta la pierderea în greutate

Unele surse susțin că consumul de lămâie, sau de produse pe bază de lămâie, poate ajuta la pierderea în greutate. De exemplu, apa cu lămâie este un amestec de suc proaspăt de lămâie și apă și face parte din unele diete de slăbire.

Cu toate acestea, nu există în prezent nicio dovadă științifică care să demonstreze că lămâia, sau orice produs pe bază de lămâie, poate duce la o pierdere în greutate mai mare decât cea pe care o promovează o hidratare adecvată.

Lămâia poate face parte dintr-o dietă sănătoasă care, în cele din urmă, duce la pierderea în greutate, dar acest lucru este probabil ca urmare a unui aport caloric redus, a exercițiilor fizice regulate și a altor îmbunătățiri mai substanțiale ale stilului de viață.

Beneficiile nutriționale ale lămâilor și ale limetelor sunt aceleași. Deși lămâile au ceva mai multe vitamine și minerale, diferența este prea mică pentru a avea vreun efect.

Diferența dintre lămâi și limete

Aciditate

Atât lămâile, cât și limetele au un conținut ridicat de acid citric. Acest lucru înseamnă că sunt acide în comparație cu multe alte alimente.

Lămâile și limetele au un conținut foarte asemănător de acid citric, deși lămâile pot avea în medie puțin mai mult:

Sucul de lămâie conține aproximativ 48 de grame de acid citric pe litru (g/L).

Sucul de lămâie conține în jur de 45,8 g/L.

Utilizări

Cojile de lămâie și de lămâie sunt populare în bucătărie.

Multe alimente și băuturi conțin lămâi sau limete datorită aromei lor puternice, acrișoare. Aceasta poate fi sub formă de suc, sau sub formă de bucăți sau felii de fructe.

Coaja fructelor are arome amare unice care le fac populare în bucătărie. De exemplu, oamenii pot folosi sucul sau coaja de la ambele fructe pentru a aromatiza sosuri, marinate și sosuri pentru salate ori deserturi.

De asemenea, lămâia și cimbrul reprezintă o combinație bună pentru marinarea puiului și a peștelui. Lămâia verde funcționează bine cu usturoiul, precum și cu pudra de ardei iute pentru marinarea cărnurilor.

Lămâile și limetele sunt adaosuri bune pentru multe băuturi calde sau reci. De exemplu, o persoană poate adăuga bucăți de lămâie sau lime în apă pentru a face apă cu citrice sau poate folosi lămâia sau lime pentru a aromatiza ceaiurile.

Datorită acidității lor ridicate, aceste citrice sunt, de asemenea, eficiente în uciderea bacteriilor. Din acest motiv, sunt disponibile o serie de produse de curățare pe bază de citrice, de la înălbitori până la produse de curățare a suprafețelor.

De asemenea, unele studii au arătat că uleiul esențial de lămâie și de alte citrice poate îmbunătăți starea mentală prin inhalare și aromaterapie, exercită proprietăți antimicrobiene și reduce inflamația pielii prin aplicarea locală a cojii.

Riscuri

Consumul de lămâi sau limete în cantități moderate este, în general, sigur. Cu toate acestea, fructele pot provoca o durere usturătoare atunci când intră în contact cu răni deschise.

Aciditatea lor ridicată înseamnă, de asemenea, că pot agrava arsurile la stomac sau problemele digestive la persoanele cu reflux gastroesofagian.

În cantități mari, fructele citrice pot eroda smalțul dinților și pot provoca carii în timp.

Lămâile și limetele sunt fructe citrice cu profiluri nutriționale foarte asemănătoare. Acestea sunt bogate în vitamina C și conțin alți antioxidanți și flavonoide benefice pentru sănătate.

Ambele fructe sunt ingrediente comune într-o varietate de alimente și băuturi. Aciditatea lor le face, de asemenea, bune pentru a fi utilizate în produsele de curățare.

Sursa foto: 123rf.com

Diferența dintre mandarine și clementine. Cum deosebești cele două citrice

Urmărește-ne pe Google News