Care e distanța dintre Pământ și Lună

Distanța medie dintre Pământ și singurul său satelit natural, Luna, este de aproximativ 384.400 de kilometri (238.855 de mile), potrivit NASA.

Luna nu orbitează în jurul Pământului într-un cerc perfect, așa că există locuri de-a lungul călătoriei sale în care se află fie mai aproape, fie mai departe de planeta noastră decât această distanță medie. 

Când se află Luna cel mai aproape de Pământ

Atunci când Luna atinge cea mai mică distanță față de Pământ, sau perigeu, se află la aproximativ 363.300 km (226.000 de mile). 

Dacă perigeul coincide cu o fază de Lună plină, aceasta se numește în general superlună. Termenul nu este unul științific, dar este folosit de comunitatea de observatori ai cerului atunci când Luna plină apare la 90% din perigeu. 

Superlunile apar cu aproximativ 17% mai mari și 30% mai strălucitoare decât cea mai slabă lună a anului. Deoarece gravitația Lunii exercită o forță de atracție asupra oceanelor de pe Pământ pentru a produce maree, apropierea mai mare a Lunii de Pământ în jurul perigeului poate declanșa, de asemenea, maree mai mari decât de obicei. 

Când e Luna la cea mai mare distanță de Pământ

INTERVIU. „Când sicriele vor începe să se rostogolească, urletele mamelor nu vor mai putea fi ascunse”. Ce se întâmplă în Rusia după anunțul mobilizării parțiale
Recomandări
INTERVIU. „Când sicriele vor începe să se rostogolească, urletele mamelor nu vor mai putea fi ascunse”. Ce se întâmplă în Rusia după anunțul mobilizării parțiale

Atunci când Luna se află la cea mai mare distanță de Pământ, cunoscută sub numele de apogeu, sunt aproximativ 251.000 de mile (405.500 km) de planeta noastră. Una dintre cele mai clare imagini naturale pentru apogeu sunt eclipsele solare inelare sau „inelul de foc”. 

O calitate remarcabilă a eclipselor de Soare este existența lor întâmplătoare. În următorii 600 de milioane de ani, apropierea Lunii de Pământ va fi de aproximativ 400 de ori mai mare decât distanța dintre Soare și Pământ. 

Deoarece diametrul stelei este, de asemenea, de aproximativ 400 de ori mai mare decât cel al Lunii, discurile celor două obiecte tind să se potrivească aproape perfect în timpul eclipselor solare. Acest lucru produce momentele de totalitate, când doar coroana solară iese la iveală din spatele lunii. 

Eclipsa de Soare 

Dar dacă faza de Lună nouă care produce eclipsele solare coincide cu apogeul, distanța mai mare a Lunii față de Pământ înseamnă că discul lunar va apărea mult mai mic pe cer. Deși sunt încă spectaculoase, eclipsele solare inelare nu blochează complet soarele. În schimb, ele lasă un inel din discul solar vizibil pentru spectatori.

Cât timp durează să ajungi pe Lună

O serie de factori determină cât timp este nevoie pentru a ajunge pe Lună. Misiunile umane, de exemplu, tind să dureze mai mult timp decât sateliții fără pasageri. Dacă un obiect se oprește sau nu pe Lună sau doar trece în viteză pe lângă ea este, de asemenea, un factor.

Confesiunea Ioanei Aron. O femeie povestește care sunt mecanismele prin care violul rămâne nepedepsit. „12 ani mi-am zis că nu mi s-a întâmplat”
Recomandări
Confesiunea Ioanei Aron. O femeie povestește care sunt mecanismele prin care violul rămâne nepedepsit. „12 ani mi-am zis că nu mi s-a întâmplat”

URSS a lansat prima misiune pe Lună, Luna 1, în 1959. Fără niciun sistem de propulsie, satelitul în formă de sferă a fost aruncat în spațiu și a avut nevoie de doar 34 de ore de zbor pentru a face călătoria. 

După ce a zburat, satelitul a intrat pe o orbită în jurul Soarelui, între orbitele Pământului și Marte. Aceasta rămâne una dintre cele mai rapide călătorii spre Lună.

În 2003, Agenția Spațială Europeană a lansat SMART-1, prima navă spațială europeană de succes către Lună. În loc să parcurgă o traiectorie directă, SMART-1 a mers în spirală în jurul Pământului pentru a ajunge la satelitul său, ajungând la mai mult de un an de la lansare. 

În loc de propulsor, SMART-1 a folosit pentru prima dată un motor ionic, în combinație cu manevre de asistență gravitațională, pentru a ajunge pe Lună, ceea ce a făcut ca această navă să fie extrem de eficientă din punctul de vedere al consumului de combustibil. 

Informații semnificative despre sistemul Pământ-Lună

Traiectoria extinsă a oferit informații semnificative despre sistemul Pământ-Lună.

„Operarea SMART-1 a fost o sarcină extrem de complexă, dar plină de satisfacții”, a declarat într-un comunicat Octavio Camino-Ramos, managerul ESA SMART-1 Spacecraft Operations Manager. 

Cum ajunge un parc să nu mai aparțină cetățenilor. Cazul Grozăvești, împărțit între SRI și investitori imobiliari apropiați unui fost primar PDL
Recomandări
Cum ajunge un parc să nu mai aparțină cetățenilor. Cazul Grozăvești, împărțit între SRI și investitori imobiliari apropiați unui fost primar PDL

„Traiectoria lungă în spirală în jurul Pământului pentru a testa propulsia electrică solară, expunerea îndelungată la radiații, perturbațiile puternice ale câmpurilor gravitaționale ale sistemului Pământ-Lună și apoi atingerea unei orbite lunare optimizate pentru investigațiile științifice ne-au permis să dobândim o expertiză valoroasă în ceea ce privește tehnicile de navigație pentru propulsia cu împingere redusă”. 

El a numit rezultatele „un punct de referință remarcabil pentru viitor”.

NASA a trimis opt misiuni Apollo cu echipaj pe Lună, dintre care șase au aterizat cu succes. (Apollo 8 a fost prima misiune care a orbitat în jurul unui alt corp, iar infamul dezastru al misiunii Apollo 13 a dus la o călătorie în jurul Lunii, mai degrabă decât la o aterizare pe suprafața acesteia). Fiecare a petrecut aproximativ trei zile călătorind prin spațiu.

Apollo 8 a avut nevoie de 69 de ore și 8 minute pentru a intra pe orbită în jurul Lunii.

Curiozități despre Lună

Singurul satelit natural permanent al Pământului

Luna este singurul satelit natural permanent al Pământului. Este al cincilea satelit natural ca mărime din Sistemul Solar și cel mai mare dintre sateliții planetari în raport cu mărimea planetei pe care o orbitează.

Al doilea cel mai dens satelit

Luna este al doilea cel mai dens satelit dintre cei ale căror densități sunt oricum cunoscute. Primul cel mai dens este satelitul lui Jupiter, Io. 

Luna arată întotdeauna Pământului aceeași față

Luna se află în rotație sincronă cu Pământul. Fața sa apropiată este marcată de mari câmpii întunecate („maria” vulcanice) care umplu spațiile dintre înălțimile străvechi strălucitoare ale crustei și craterele de impact proeminente. 

Suprafața Lunii este, de fapt, întunecată

Suprafața Lunii este, de fapt, întunecată. Deși, în comparație cu cerul nopții, pare foarte luminoasă, cu o reflexie doar puțin mai mare decât cea a asfaltului uzat. Influența sa gravitațională produce mareele oceanice, mareele corpului și ușoara prelungire a zilei.

Soarele și Luna nu au aceeași dimensiune

De pe Pământ, atât Soarele, cât și Luna par a avea aproximativ aceeași dimensiune. De fapt, Luna este de 400 de ori mai mică decât Soarele, dar și de 400 de ori mai aproape de Pământ.

Luna se îndepărtează de Pământ

Luna se îndepărtează de planeta noastră cu aproximativ 3,8 cm în fiecare an.

Luna a fost creată atunci când o rocă s-a izbit de Pământ

Explicația cea mai larg acceptată este că Luna a fost creată atunci când o rocă de mărimea lui Marte s-a izbit de Pământ, la scurt timp după ce sistemul solar a început să se formeze, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani.

Luna face ca Pământul să se miște, la fel ca și mareele

Toată lumea știe că Luna este parțial responsabilă pentru producerea mareelor oceanelor și mărilor de pe Pământ, Soarele având și el un efect.

Cu toate acestea, pe măsură ce Luna orbitează în jurul Pământului, ea face ca și mareea de rocă să se ridice și să scadă în același mod în care o face cu apa. Efectul nu este la fel de dramatic ca în cazul oceanelor, dar totuși este un efect măsurabil, suprafața solidă a Pământului deplasându-se cu câțiva centimetri la fiecare maree.

Luna are și ea cutremure

Acestea nu se numesc cutremure, ci cutremure lunare. Ele sunt provocate de influența gravitațională a Pământului. Spre deosebire de cutremurele de pe Pământ, care durează cel mult câteva minute, cutremurele de pe Lună pot dura până la o jumătate de oră. Ele sunt însă mult mai slabe decât cutremurele de pe Pământ.

Există apă pe Lună

Aceasta se află sub formă de gheață prinsă în praful și mineralele de pe și de sub suprafață. Aceasta a fost detectată pe zone ale suprafeței lunare care se află în umbră permanentă și, prin urmare, sunt foarte reci, ceea ce permite supraviețuirea gheții. Apa de pe Lună a fost probabil adusă la suprafață de comete.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi ce semnifică cifra 7 în numerologie, astrologie și spiritualitate!

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Noi imagini cu bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghecampf » De la ce a plecat totul
GSP.RO
Noi imagini cu bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghecampf » De la ce a plecat totul
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Playtech.ro
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Acum totul e clar! Ce s-a întâmplat cu Patrick Mouratoglou și soția, după divorțul Simonei Halep
Viva.ro
Acum totul e clar! Ce s-a întâmplat cu Patrick Mouratoglou și soția, după divorțul Simonei Halep
"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood
Observatornews.ro
"Un om scris cu litere de aur". Povestea lui Sorin, voluntarul ISU care nu are teamă de nimic şi ajută pe oricine are nevoie. A păzit şi mari actori de la Hollywood
Gafa uriașă a unor polițiști: Autospecială uitată pe calea ferată, lovită din plin de tren. O femeie arestată a fost rănită
Știrileprotv.ro
Gafa uriașă a unor polițiști: Autospecială uitată pe calea ferată, lovită din plin de tren. O femeie arestată a fost rănită
Reghecampf face botezul fiului, astăzi, la 48 de ore după bătaia cu Anamaria Prodan. Antrenorul a apărut cu ochiul vânăt. Primele imagini de la party. Update
FANATIK.RO
Reghecampf face botezul fiului, astăzi, la 48 de ore după bătaia cu Anamaria Prodan. Antrenorul a apărut cu ochiul vânăt. Primele imagini de la party. Update
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Orangesport.ro
Ce nu s-a văzut după finalul imaginilor! O a treia persoană s-a implicat în bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Cine e: "Bătut şi el" | VIDEO
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2022. Capricornii simt puterea pe care o promite această zi, dar trebuie să știe că totul vine cu un preț și cu o condiție
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi
PUBLICITATE
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi