Despre lămâi și beneficiile lor

Lămâile sunt bogate în vitamina C, fibre și diferiți compuși benefici ai plantelor. Acești nutrienți sunt responsabili de mai multe beneficii pentru sănătate. De fapt, lămâile pot sprijini sănătatea inimii, controlul greutății și sănătatea digestivă.

În medicina populară din multe țări, lămâile sunt utilizate pentru a trata răceala, tusea și alte inflamații ale căilor respiratorii. Studiile arată și ele că există anumiți compuși în lămâi care susțin sistemul imunitar. Lămîile sunt o sursă superioară de vitamina C. În plus, unii dintre compușii vegetali din aceste citrice pot ajuta, de asemenea, la consolidarea sistemului imunitar.

Lămâile au numeroase utilizări, atât în bucătărie, în diverse rețete, dar și în cosmetică, în medicină și chiar în produsele de curățenie.

Lămâile sunt poate cele mai folosite citrice în bucătărie, fie că vorbim despre coajă, suc sau fructul întreg.

Marmeladă de lămâie

Marmeladă de lămâie

Ingrediente:

  • 1 kg de lămâi netratate
  • 2 kg de zahăr

Mod de preparare:

Spălați lămâile și puneți-le într-o cratiță mare cu 2,5 litri de apă. Aduceți la fierbere, apoi acoperiți și fierbeți timp de 2 ore și jumătate sau până când cojile de lămâie pot fi străpunse ușor cu o furculiță.

Când lămâile sunt suficient de reci pentru a fi manipulate, scoateți-le din cratiță. Măsurați lichidul de gătit – veți avea nevoie de 1,5 litri în total. Dacă nu aveți atât, compensează diferența cu apă. Dacă aveți prea mult lichid, aduceți la fierbere și reduceți la cantitatea necesară.

Tăiați lămâile în jumătate și îndepărtați sâmburii – păstrând sâmburi și orice suc de lămâie care curge în timpul procesului. Tăiați coaja și pulpa de lămâie în fâșii, cât de groase sau subțiri doriți. Puneți toate acestea, inclusiv sucul rezultat, înapoi în tigaie. Puneți sâmburi într-o bucată mică de pânză și legați cu sfoară. Adăugați-i în tigaie, deoarece sâmburi vor ajuta procesul de întărire a dulceții.

Adăugați zahărul și aduceți la fiert, amestecând până se dizolvă complet. Se fierbe rapid aproximativ 20 de minute.

Testați dacă este suficient de înghegată marmelada sau dulceața de lămâie punând câteva picături pe o farfurie și lăsând să se răcească timp de 1 minut, apoi apăsând ușor cu degetul. Daca marmelada sau dulceața de lămâie este închegată o puteți lua, dacă nu o mai fierbeți și testați din nou.

La final, lăsați să se răcească 10-15 minute, scoateți pânza cu sâmburi. Turnați minunata dulceață de lămâie în borcane sterilizate calde și sigilați imediat.

Descoperă cum se face cea mai bună dulceață de portocale.

Dulceață de lămâie

Dulceață de lămâie

Ingrediente:

  • 1 kg lămâi netratate
  • 650 g zahăr
  • un praf de sare

Mod de preparare:

Se vor tăia lămâie în jumătăți și se vor îndepărta toate semințele. Acestea se vor pune într-un tifon pe care îl vom lega și îl vom scufunda într-un castron cu apă ce va fi ținut la frigider pentru 3 zile.

Jumătățile de lămâie vor fi puse și ele într-o cratiță și se vor acoperi cu apă rece. Se vor lăsa aici timp de 3 zile având grijă ca apa să fie schimbata de două ori pe zi, dimineața și seara.

După trecerea acestor zile, se va separa pulpa lămâilor de coajă. Coaja de lămâie se va curăța de pielița albă și se va tăia fâșii mici.

Se cântărește pulpa și coaja lămâilor. Se va folosi greutatea echivalentă în zahăr. Dintr-un un kilogram de lămâi ies aproximativ 650 grame de pulpă și coajă de lămâie deci se va pune 650 g zahăr.

Pulpa, coaja, sarea și zahărul se pun într-o cratiță. Apa de la semințele de lămâi se va turna în cratiță. Semințele (încă în tifon) vor fi adăugate și ele peste restul de ingrediente.

Dulceața de lămâie se va fierbe la foc mic timp de o oră și un sfert, amestecând ocazional.
Semințele se îndepărtează.

Sursă: retete.unica.ro

Dulceață de lămâie cu portocale și lime

Dulceață de lămâie și portocale

Ingrediente:

  • 4 portocale, spălate, curățate de coajă
  • 3 lămâi, spălate, curățate de coajă și uscate
  • 2 lime spălate, curățate
  • 1,75 kg zahăr

Mod de preparare:

Tăiați fructele în bucăți mari. Puneți fructele într-un robot de bucătărie și zdrobiți-le în bucăți mici. Puneți fructele într-o cratiță mare și adăugați 1 litru de apă. Se aduce la fierbere și se fierbe, acoperit, timp de 30 de minute. Se ia cratita de pe foc si se lasă, acoperită, peste noapte.

Adăugați zahărul și readuceți tigaia la foc mediu. Se amestecă până se dizolvă zahărul, apoi se aduce la fierbere. Se fierbe, neacoperit, timp de 40-50 de minute

Turnați dulceața de lămâie și portocale în borcane sterilizate și sigilați.

Urmărește-ne pe Google News