Cuprins:
Ce beneficii au portocalele
Portocalale sunt fructe zemoase, aromate și pline de vitamine, iar consumul regulat de portocale aduc o mulțime de beneficii organismului.
Portocalele sunt sărace în calorii, au un conținut bogat de fitonutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului și sunt o sursă importantă de antioxidanți. Conținutul ridicat de vitamina C protejează pielea de efectele radicalilor liberi.
Datorită conținutului ridicat de vitamina C, consumul acestor fructe protejează pielea de efectele radicalilor liberi precum efectele nocive ale razelor soarelui. Vitamina C este un antioxidant puternic care joacă un rol esențial în formarea colagenului.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de portocale:
- 87,6% apă;
- 40 mg calciu;
- 20 mg fosfor;
- 53,2 mg vitamina C.
- 0.94 g proteine;
- 0 colesterol;
- 2,40 gr fibre alimentare;
- 11,75 carbohidrați.
Dulceață de portocale – rețetă simplă
Dulceața de portocale se poate face la fel de simplu ca oricare altă dulceață, însă gustul ei este unul cu totul aparte.
Ingrediente:
- 1 kg portocale
- 1 kg zahăr
- 1 lămâie
Mod de preparare:
Se spală bine poartocalele şi se rade coaja luciosă. Se pun apoi în apă rece, se acoperă cu un capac şi se lasă la frigider de pe o zi pe alta.
Se fierb portocalele 2 – 3 ore, până se înmoaie bine. Se scurg apoi şi se pun din nou în apă rece, timp de o oră.
Între timp, într-o cratiţă cu fundul mai gros, care se foloseşte numai la dulceaţă, se topeşte pe foc zahărul în 2 căni de apă. Se amestecă cu o lingură din lemn, până se leagă siropul, apoi se ia de pe foc şi se adaugă portocalele tăiate feliuţe subţiri. Se pune cratiţa din nou pe foc, până se leagă siropul. Se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie şi se mai ţine pe foc doar câteva clocote.
Se pune dulceaţa la borcane şi se sigilează capacele.
Sursă: rețete.unica.ro
Dulceață de portocale cu pere și pepene
Portocalele și pepenele galben se îmbină de minune, așa că puteți opta pentru un amestec de fructe.
Ingrediente:
- 3 pere mari
- 2 portocale
- 1 kg pepene galben
- 1 lămâie
- 1,5 kg zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 sticluță esență rom
Mod de preparare:
Pulpa de pepene se taie cuburi mici. Portocalele curăţate de coajă se taie felii subţiri, iar coaja se taie cubuleţe mici şi se lasă să stea cu zahăr. Se curăţă perele de coajă şi seminţe şi se taie cuburi mici.
Se face un sirop de zahăr din tot zahărul, plus şase pahare de apă şi se fierbe până se leagă.
Se amestecă fructele cu siropul rece, coaja de portocale şi zahărul vanilat şi se lasă timp de 12 ore. Apoi se aşază cratiţa pe foc moderat şi, după ce dulceaţa a dat în primul clocot, se mai lasă să fiarbă 40 de minute la foc mic.
Spre sfârşitul fierberii, se adaugă sucul de lămâie şi romul. Se ia un polonic de dulceaţă într-o crăticioară şi se amestecă cu un plic de gelatină pentru dulceaţă, după care se toarnă peste dulceaţă şi se mai lasă 3 minute să fiarbă. Se toarnă apoi dulceaţa în borcane şi se lasă la răcit cu gura borcanului în jos.
Sursă- rețete.unica.
Dulceață de portocale cu ghimbir, fără zahăr
Dulceața de portocale cu ghimbir fără zahăr este un deliciu atât în zilele de iarnă, la micul dejun, cât și în orice alt anotimp. Cum la această rețetă se folosesc și cojile întregi este bine să alegi portocale a căror coajă nu a fost tratată.
Ingrediente:
- 1 kg portocale
- sucul de la o lămâie
- 600 ml apă
- îndulcitor, după gust
- 40 g ghimbir proaspăt
- scorțișoară
- extract de vanilie
Mod de preparare:
Spală bine portocalele și decojeşte-le. Toacă cojile, apoi taie feliile în două și scoate sâmburii. Apoi curăţă ghimbirul şi taie-l mărunt.
Pune într-un bol miezul portocalelor, cojile şi ghimbirul şi lasă la macerat aproximativ două ore. Apoi pune ingredientele într-o oală, adaugă apa şi sucul de lămâie şi adu la fierbere. Acoperă oala cu un capac, lasă dulceaţa să fiarbă, la foc mic, aproximativ 2 ore, amestecă din când în când.
La final, dă focul la mediu, adaugă îndulcitorul pudră și amestecă bine. Mai lasă pe foc câteva minute până dă în clocot, apoi închide focul. Pentru un plus de aromă, adaugă acum puțină scorțișoară sau extract de vanilie.
Pune dulceaţa în borcane sterilizate şi închide-le ermetic cu capac.
Vezi și cele mai gustoase rețete de dulceață cu zmeură.
Gem de portocale
Ingrediente:
- 3 kg de portocale;
- 2,200 kg zahăr;
- sucul de la o lămâie.
Mod de preparare:
Portocalele se curăță de coajă, feliile se taie în bucăți și se scot sâmburii. Coaja de la câteva portocale, bine spălate, se taie fideluță. Se pune vasul cu miezul și coaja portocale și zahărul la foc și se adaugă zeama de lămâie.
Spuma din timpul fierberii se îndepărtează cu o spatulă și gemul se amestecă în mod repetat pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Gemul de portocale se lasă la fiert pentru 90 de minute, după care se verifică dacă are consistența dorită. Odată ce se răcește, gemul se mai îngroașă
Când este gata, gemul fierbinte se pune în borcanele pregătite și se lasă să se răcească lent, învelite în prosoape. Când gemul s-a răcit, borcanele se depozitează într-un spațiu răcoros și întunecat.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!