Dulciuri de post – Gogoși simple / VIDEO

Ingrediente: 600 g făină albă, 400 ml apă, 25 g drojdie proaspătă, două linguri de ulei, o linguriță de sare, o lingură de zahăr, o linguriță de esență de vanilie, ulei pentru prăjit și uns masa de lucru, zahăr pudră vanilat pentru ornat.

Preparare: se pun într-un vas drojdia, o lingură de zahăr și 100 ml de apă și se amestecă până se dizolvă și se omogenizează. Într-un alt castron, încăpător, se toarnă făina (ca un mușuroi) și se face în mijloc o gaură în care se toarnă drojdia dizolvată și restul de apă. Se adaugă apoi vanilia și sarea. Se frământă un aluat ca de pâine, adăugând uleiul la final, după ce s-a încorporat toată făina. Se acoperă vasul cu un prosop și se lasă să crească la loc călduț până își dublează volumul. Se întinde cu ajutorul sucitorului pe masa de lucru unsă în prealabil cu ulei, apoi, cu ajutorul unui pahar, prin presare, se decupează cerculețe. Se lasă gogoșile să crească cel puțin zece minute, după care se prăjesc în uleiul încins, la foc mediu. Se scot pe șervete absorbante, se pudrează cu zahăr și se servesc calde.

Dulciuri de post - mucenici moldovenesti
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”
Recomandări
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Îți mai recomandăm și această rețetă de gogosi de post

Dulciuri de post – Mucenici moldovenești

Ingrediente: aluat – 500-600 g făină, un plic de drojdie uscată sau un cub de 25 g de drojdie proaspătă, două plicuri de zahăr vanilat, 250 ml apă, o fiolă de esență de vanilie, 100 ml ulei; pentru sirop – 200 g zahăr, 400 ml apă, o fiolă de esență de vanilie; pentru uns și decor – 200 g nucă măcinată, miere după gust.
Preparare: se amestecă într-un vas apa călduță, uleiul, drojdia și zahărul vanilat, plus esența de vanilie. Se încorporează treptat făina, iar când începe să se îngroașe, se frământă cu mâna. Se adăugă atâta făină câtă este necesară pentru a obține un aluat nelipicios și destul de tare. Se frământă bine, ca aluatul de pâine, vreo 10-15 minute, apoi se acoperă cu un prosop curat și se lăsă la crescut într-un loc călduros. Se tapetează cu făină blatul de lucru și, după o jumătate de oră (când și-a dublat volumul), aluatul se împarte în bucăți egale. Se rulează fiecare bucată de aluat până ce se obțin fâșii, care se “împletesc” în formă de 8. Odată formați, mucenicii se așază în tavă, pe hârtie de copt, și se mai lasă la crescut 30 de minute. Se bagă apoi tava în cuptorul bine încins și se lasă 30-40 de minute la foc mediu spre tare (200 grade C). Siropul se prepară prin dizolvarea zahărului în apă, pe foc. După ce fierbe 10-15 minute, se oprește focul și se adaugă esența de vanilie. După ce se scot din cuptor mucenicii rumeniți, se lăsă la răcit vreo zece minute, apoi se stropesc cu sirop din abundență. Pentru a se îmbiba mai bine, se toarnă în tavă siropul rămas. Se ung apoi cu miere și se presară nucă măcinată mare.

De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Recomandări
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Dulciuri de post - mucenici muntenesti

Dulciuri de post – Mucenici muntenești

Ingrediente: 300 g făină, sare, 150- 160 ml apă foarte caldă (dar nu peste 50 de grade) plus 2,5 l apă pentru fiert, coaja de la două portocale mari, coaja de la o lămâie mare, 10-12 linguri de zahăr, nucă măcinată, scorțișoară, esență de rom;
Preparare: se pune făina într-un vas, se adaugă un vârf de cuțit de sare, iar în mijloc se toarnă apa caldă. Se frământă până ce aluatul devine elastic și se răcește complet. Dacă mai este nevoie de făină, se mai adăugă o lingură. Se mută aluatul pe planul de lucru tapetat cu făină, se împarte în biluțe, iar din fiecare biluță se formează șnururi lungi și subțiri (puțin mai subțiri decât un șiret), care se “împletesc” în formă de 8. Se lasă mucenicii la uscat până a două zi. Se pune pe foc o oală încăpătoare cu apă, zahăr, coajă rasă de lămâie și de portocală și un vârf de cuțit de sare, iar când începe să fiarbă, se adaugă mucenicii. Se fierb la foc mic, iar după ce se ridică la suprafață, se mai lasă cam 3-4 minute. După ce se stinge focul, se adăugă esența de rom, scorțișoara și 4-5 linguri de nucă măcinată. Când se pun în farfurie, se mai adaugă nucă după gust.

Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții
Recomandări
Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții
Dulciuri de post - placinta mere

Vezi aici si alte retete de mucenici!

 Dulciuri de post – Plăcintă cu mere

Ingrediente: pentru blat – 200 ml apă, 200 ml ulei, 6 linguri de zahăr, o linguriță de bicarbonat de sodiu, o lingură de oțet, 500 g făină; pentru umplutură – 1,5 kg mere, 4-5 linguri de zahăr, două lingurițe de scorțișoară; pentru ornat – zahăr pudră.

Preparare: se curăță merele de coajă, se taie cuburi și se pun, cu cele 4 linguri de zahăr, într-o cratiță; se călesc la foc mic până se înmoaie puțin. Se presară peste mere scorțișoara și se dă cratița deoparte, să se răcească puțin. Se amestecă într-un castron apa cu uleiul și zahărul, până se topește zahărul. Se dizolvă bicarbonatul de sodiu într-o lingură de oțet și se toarnă peste amestecul făcut înainte. Se pune apoi făină, puțin câte puțin, și se frământă până se obține un aluat nelipicios și elastic. Se transferă pe blat și se continuă: se adauge făină și se frământă până capătă consistența necesară. Se împarte aluatul în două jumătăți și se întinde fiecare cu ajutorul făcălețului în foaie subțire. Prima foaie de plăcintă se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Peste ea se toarnă merele călite, iar deasupra se întinde a doua foaie de aluat. Se înțeapă din loc în loc cu o furculiță, apoi se bagă plăcinta la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 25-30 de minute sau până când aluatul e bine rumenit. Înainte de servire, se pudrează cu zahăr.

Dulciuri de post - orez cu lapte de cocos

Incearca si aceasta reteta de post de macarons!

Dulciuri de post – Orez cu lapte de cocos

Ingrediente: 1 litru de lapte de orez, o cutie de 400 g lapte de cocos, o cană mare de orez, 5 linguri de zahăr; topping – sâmburi de rodie și alune.

Preparare: se pune laptele de orez la fiert. Se adaugă laptele de cocos și se amestecă bine cu o lingură de lemn, până se desface. Se adaugă apoi orezul spălat și se fierbe cam 20-25 de minute. Se pune și zahărul și se mai lasă la fiert câteva minute. Se toarnă compoziția în castronele, iar înainte de servire se ornează cu rodie și alune.

Vezi aici o colectie de retete de prajituri de post!

Încearcă și următoarele rețete:

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
FANATIK.RO
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
FANATIK.RO
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Știrileprotv.ro
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Judecătoarea Ancuţa Popoviciu nu mai vrea să judece cazul Vlad Pascu. Întreg procesul ar putea fi reluat de la zero
Observatornews.ro
Judecătoarea Ancuţa Popoviciu nu mai vrea să judece cazul Vlad Pascu. Întreg procesul ar putea fi reluat de la zero
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
HOROSCOP
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
RECOMANDĂRI