MENIU CAUTĂ

Durere de cap sau migrenă? Care este diferenţa şi cum scapi de ele

Distribuie

Simptomele diferă. Cefaleea de tensiune (nu are nici o legătură cu tensiunea arterială) se manifestă la nivelul frunţii şi al cefei. Denumirea vine de la faptul că durerea este percepută ca o presiune (tensiune) simţită la tâmple, care poate apărea brusc sau creşte progresiv. O astfel de neplăcere poate dura minute sau ore. Migrena se manifestă printr-o durere acută pe partea dreaptă sau stângă a capului şi poate dura ore sau zile. Este însoţită adesea şi de alte simptome: intoleranţa la lumină, la zgomot sau mirosuri, greţuri, vomă etc. De asemenea, poate fi anunţată prin anumite semne: furnicături, ameţeli. În situaţii de migrenă oftalmică se pot vedea şi pete negre, zigzaguri sau puncte strălucitoare care jenează vederea.
Cauzele nu se cunosc. Nu se cunosc cauzele care duc la apariţia durerilor de cap obişnuite, dar sunt anumiţi factori favorizanţi: stresul, surmenajul, oboseala, zgomotul puternic, consumul de alcool sau de cafea în exces. De asemenea, ochelarii neadaptaţi problemelor de vedere sau lipsa acestora pot duce la dureri de cap.
Nici în cazul migrenelor nu se cunosc cauzele. Ca şi în cazul cefaleei, şi migrenele pot fi declanşate de stres, tulburări de somn, anumite condiţii meteorologice, zgomot, cicluri neregulate etc.

Cum poţi elimina aceste probleme

– Dacă te-a lovit durerea de cap, încearcă mai întâi câteva metode simple: lungeşte-te pe un pat, întro cameră unde este linişte şi întuneric; încearcă să dormi; pune-ţi o compresă cu apă rece pe ceafă; fă o baie caldă.
– Aplică o picătură de ulei esenţial de mentă pe vârful degetelor şi masează-ţi tâmplele timp de un minut. În câteva clipe, durerea de cap va dispărea.
– O cană cu ceai de mentă (fără zahăr), consumată imediat după masajul cu ulei esenţial, va face minuni. Mai poţi face inhalaţii care desfundă sinusurile şi acţionează în profunzime.
– Fă baie la picioare cu seminţe de muştar. Într-un lighean cu apă fierbinte adaugă o ceaşcă de seminţe de muştar şi lasă-le să elibereze substanţele active 5 minute. Înmoaie apoi picioarele în lighean, cel puţin 10 minute. Dacă durerea nu trece, consultă medicul, fiindcă poate avea cauze mai profunde.

Comentarii