Femeile însărcinate ar trebui să facă obligatoriu două ecografii sau cel mult patru în timpul unei sarcini normale, conform prof. dr. Radu Vlădăreanu, şeful secţiei de obstetricăginecologie a Spitalului Elias din Capitală. Pe lângă acestea, trebuie făcute analize de sânge şi investigaţii pentru a depista posibile infecţii ale colului uterin.
Sunt obligatorii şi analizele de sânge
În primul trimestru de sarcină, viitoarele mămici trebuie să-şi facă analizele uzuale de sânge. “Sunt utile teste pentru depistarea infecţiilor cu anumite virusuri, de tipul hepatiei B şi C sau HIV. Din urină va fi realizată urocultura cu antibiogramă, dacă este posibil”, a declarat dr. Vlădăreanu pentru Mediafax.
Trebuie efectuate analize ce vizează depistarea unor infecţii ale colului, precum şi un test Papanicolau. La sfârşitul trimestrului întâi se fac un bitest, tot din sânge, şi o primă ecografie morfologică, a embrionului (săptămânile 11-13). Urmează, obligatoriu, ecografia morfologică a fătului, în jurul celei de-a 20-a săptămâni. “Acum se definitivează formarea cordului, a marilor vase de sânge şi se pot observa malformaţiile cardiace”, explică medicul.
În trimestrul trei, gravida va merge la medic doar pentru controale obişnuite, urmând ca, înaintea naşterii, să repete analizele de sânge şi să se verifice eventuala existenţă în col a streptococului B. “Dacă sarcina nu este cu probleme, restul investigaţiilor sunt bani cheltuiţi fără rost”, a declarat dr. Vlădăreanu.