Descoperă lucruri interesante și curiozități despre elefant:

Cum arată elefantul în sălbăticie

Cu trompele lor lungi caracteristice, urechi mari, catifelate și picioare late și groase, elefanții sunt unici, nu există alt animal cu un fizic asemănător.

Majoritatea experților recunosc două specii de elefanți: elefantul asiatic (Elephas maximus) și elefantul african (Loxodonta africana), care trăiesc pe continente separate și au multe caracteristici unice. Există mai multe subspecii care aparțin uneia sau alteia dintre aceste două specii principale, deși experții încă discută asupra câte subspecii există de fapt și dacă ele constituie sau nu specii separate.

Elefanții africani sunt cei mai mari dintre cele două specii. Ei cresc până la 4 metr înălțime la umăr și cântăresc între până la 6.350 de kilograme, conform National Geographic. Elefanții asiatici sunt doar puțin mai mici, crescând între 2 și 3 m înălțime la umăr și cântărind între 2.000 și 4.900 kg. În sălbăticie, elefanții africani pot trăi până la 70 de ani, iar elefanții asiatici până la 60 de ani.

Cum arată elefantul
Cum arată elefantul

Elefanții africani și asiatici au, de asemenea, câteva trăsături fizice diferite.

Urechile elefantului african sunt mai mari și seamănă cu forma continentului african, în timp ce elefanții asiatici au urechi mai mici și mai rotunde.

Atât masculii cât și femelele elefanți africani au colți mari și două „degete” la capătul trunchiului lor pentru a-i ajuta să ridice obiecte. Elefanții asiatici au un singur „deget” la capătul piciorului lor. Dar, de obicei, numai elefanții asiatici masculi vor avea colți mari de fildeș.

Colții sunt dinți mari, adânc înrădăcinați, care au evoluat pentru a ajuta elefantul să sape, să ridice, să adune hrană și să se apere. În același mod în care oamenii tind să fie dreptaci sau stângaci, elefanții pot fi mai abili cu colțul drept sau cel stâng . Colțul lor dominant este ușor de identificat, deoarece va fi mai uzat decât colțul mai puțin dominant.

Unde trăiește elefantul

Elefanții se găsesc cel mai adesea în savane, pajiști și păduri, dar ocupă o gamă largă de habitate, inclusiv deșerturi, mlaștini și zone muntoase din regiunile tropicale și subtropicale din Africa și Asia.

Elefanții africani trăiesc în Africa sub-sahariană, în pădurile tropicale din Africa Centrală și de Vest și în deșertul Sahel din Mali, potrivit National Geographic. Elefanții asiatici trăiesc în Nepal, India și Asia de Sud-Est în pădurile de tufă și pădurile tropicale.

Ce mănâncă elefantul

Elefanții mănâncă rădăcini, iarbă, fructe și scoarță. Un elefant adult poate consuma până la 300 de kilograme de hrană într-o singură zi. Aceste animale mereu flămânde nu dorm prea mult, cutreierând distanțe mari în timp ce caută hrana de care au nevoie pentru a-și susține corpurile masive.

Elefanții africani se găsesc în savanele Africii sub-sahariane și în pădurile tropicale din Africa Centrală și de Vest. Cei mai nordici elefanți ai continentului se găsesc în deșertul Sahel din Mali. Mica turmă nomadă de elefanți din Mali migrează pe un traseu circular prin deșert în căutarea apei.

Deoarece elefanții mănâncă atât de mult, intră din ce în ce mai mult în contact cu oamenii. Un elefant poate distruge un întreg sezon de recolte într-o singură noapte. O serie de programe de conservare lucrează cu fermierii pentru a-i ajuta să-și protejeze culturile și să ofere despăgubiri atunci când un elefant le atacă.

Ambele specii mănâncă toate tipurile de vegetație, inclusiv o varietate de ierburi, fructe, frunze, scoarță și rădăcini. Ei petrec aproximativ 16 ore mâncând, consumând între 75 până la 150 kg de hrană pe zi.

Curiozități despre elefant

Curiozități despre elefant
Curiozități despre elefant
  • Creierul unui elefant cântărește 4,5–5,5 kg, față de 1,6 kg cât are un creier uman. Deși în cifre absolute creierul elefanților este mai mare, el este mai mic când se evaluează proporțional cu dimensiunile corpului. La naștere, creierul unui elefant cântărește deja 30-40% din greutatea de la vârsta adultă. Telencefalul și cerebelul sunt bine dezvoltați, iar lobii temporali⁠ sunt atât de mari încât se îndoaie lateral.
  • Elefanții sunt matriarhali, ceea ce înseamnă că trăiesc în grupuri conduse de femele. Liderul este de obicei cea mai mare și cea mai bătrână femelă elefant. Ea conduce o turmă multigenerațională care include alte femele și puii lor. Masculii adulți au tendința de a hoinări pe cont propriu. Formează uneori grupuri mai mici, mai relaxate, formate exclusiv de masculi.
  • Elefanții au o sarcină mai lungă decât orice alt mamifer – aproape 22 de luni. De obicei, femelele nasc un pui la fiecare doi până la patru ani. La naștere, elefanții cântăresc deja aproximativ 200 de kilograme și au o înălțime de aproximativ trei picioare.
  • În primele câteva zile, nou-născutul este instabil pe picioare și are nevoie de sprijinul mamei sale. Se bazează pe atingere, miros și auz, deoarece vederea este slabă. Are un control imprecis asupra trompei, care se mișcă necontrolat și poate provoca împiedicarea. În a doua săptămână de viață, puiul poate merge mai bine și are control mai bun asupra trompei. După prima lună, un pui poate ridica, ține și pune obiecte în gură. Dar nu poate suge apă prin trompă și trebuie să bea direct prin gură. Este încă dependent de mamă și stă aproape de ea
  • Pentru primele trei luni, un pui se bazează în întregime pe laptele matern pentru alimentație. După aceea începe să caute vegetație și își poate folosi trompa pentru colectarea apei.
  • Elefanții sunt foarte sociali și pot comunica între ei și pot identifica alți elefanți de la distanțe de până la 2 mile, folosind sunete zgomotoase și joase, care se încadrează sub intervalul audibil al oamenilor.
  • Elefanții arată cu ușurință bunele maniere membrilor din turma sa și altor turme. De exemplu, își folosesc trompa pentru a se saluta unul pe altul, fie ținând-o sus, fie introducând capătul trompei în gura altui elefant.
  • De asemenea, elefanții acordă o atenție deosebită bunăstării tuturor membrilor turmei lor. Și vor face tot ce le stă în putință pentru a avea grijă și a proteja membrii slabi sau răniți.
  • Sunt considerați o specie extrem de inteligentă. S-a observat că prezintă abilități avansate de rezolvare a problemelor și demonstrează empatie, doliu și conștientizare de sine.

Citeşte şi:

Cangurul – lucruri surprinzătoare și curiozități despre acest animal

Ursul koala nu este, de fapt, un urs. Curiozități și lucruri mai puțin știute

Panda roșu – curiozități și lucruri mai puțin știute despre acest animal

Gigi Becali, implicat într-un accident rutier. Șoferul vinovat era băut! Reacția patronului FCSB
PARTENERI - GSP.RO
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier. Șoferul vinovat era băut! Reacția patronului FCSB
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Un asteroid mai puternic decât o armă nucleară se apropie de Pământ la sfârșitul lunii decembrie 2021
Observatornews.ro
Un asteroid mai puternic decât o armă nucleară se apropie de Pământ la sfârșitul lunii decembrie 2021
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Știrileprotv.ro
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Telekomsport
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie