► Aveți mai multe variante
Explică-i variantele de rezolvare și las-o pe ea să aleagă. Nu încerca să o determini să facă ce zici tu, prezentându-i o situație mai gravă decât este. Dacă nici tu nu știi ce să-i spui, poți apela la un specialist. În prezent, există numeroase fundații care ajută fetele aflate în dificultate. Aveţi la dispoziţie o varietate de soluții și ar fi bine să o alegeți pe cea mai potrivită.
► Nu vă luați după „gura lumii”
Fata nemăritată care rămâne însărcinată nu mai este, ca în trecut, stigmatizată de societate. Sigur, dacă se decide să păstreze bebelușul și îl va crește ea, va fi nevoită să se maturizeze forțat. Chiar și cu ajutorul familiei, îi va fi mai greu să-și continue studiile. Poate va întâmpina dificultăți materiale și sigur nu se va mai putea distra ca alte fete de vârsta ei. Pe de altă parte, există și alternativa de a da copilul în adopție. Și în acest caz, ar trebui să se gândească foarte bine până să ia decizia finală pentru că ar putea regreta mai târziu.
► Țineți cont de riscuri
Varianta avortului poate părea cea mai simplă, dacă sarcina nu este prea avansată pentru a recurge la acest procedeu. Trebuie totuși să țineți seama și de consecințele pe care le-ar putea avea asupra fetei. Chiar dacă complicațiile medicale apar mai puțin frecvent, există cazuri în care chiuretajul poate duce ulterior la sterilitate și, mai rar, la deces. Este cunoscut faptul că sindromul post-avort afectează aproape toate femeile care au trecut prin asta. Se manifestă prin depresii, insomnii și chiar tentative de suicid, din cauza sentimentului de vinovăție.
MAI BINE PREVII…
Oricum, cel mai bine ar fi să nu se ajungă aici. De aceea, ar trebui să discuți despre sexualitate cu copilul tău atunci când el își arată curiozitatea. Chiar de când este mic, nu te feri să îi răspunzi la anumite întrebări. Nu trebuie să intri în detalii nepotrivite pentru vârsta lui, dar să nu faci din acest subiect un tabu, astfel încât, ajuns la pubertate, să se ferească să discute cu tine. Chiar dacă ai băiat, nu înseamnă că trebuie să fii mai puțin atentă. Și el poate lua boli cu transmitere sexuală, iar o posibilă sarcină a partenerei ar putea avea consecințe și asupra vieții lui.
DECIDEȚI ÎMPREUNĂ
„Nu există reguli scrise despre cum ar trebui să reacționezi la vestea că adolescenta ta este însărcinată, însă este nevoie de un control medical amănunțit, de analize pentru bolile cu transmitere sexuală pe care le-ar fi putut contacta. Există acele nelămuriri legate de cine ia decizia dacă păstrează copilul sau nu. Eu sugerez să o luați împreună, după o consiliere psihologică de specialitate, care îi poate arăta fetei ce înseamnă o întrerupere de sarcină, ce consecințe fizice și psihice ar putea să aibă asupra ei, dar și cum o va restructura emoțional graviditatea și nașterea unui copil.”