Gaița este cunoscută pentru capacitatea sa de a imita sunetele altor păsări și animale, astfel că ea rareori poate fi recunoscută după cântecul său. Descoperă și alte curiozități despre această specie de păsări.
Cuprins:
Ce este și cum arată gaița
Gaița, „Gaița albastră” sau Matiaș este o pasăre din familia corbului – Corvidae. Această specie are denumirea știiținică de Garrulus glandarius.
Gaița este o pasăre de mărime mijlocie, are 32 – 35 cm, având o greutate de aproximativ 170 g.
Gaița are penajul de culoare roșiatic maroniu, iar penele reflectă razele soarelui. Creasta sa este deseori ridicată atunci când comunică, afișând penele albe cu puncte negre. Ciocul sau este negru, iar coada este neagră pe partea dorsală și albă la bază. Aripile gaiței sunt negre, însă prezintă o banda de culoare albastră. De asemenea, în zbor se mai pot vedea dungile albe ale acestei pasări.
Unde trăiește gaița
Gaițele sunt răspândite în Europa, Africa de Nord și Asia până în Japonia. Preferă biotopul pădurilor mixte de conifere sau de foioase, dar poate fi întâlnită și în parcuri, potrivit AVPS.
Gaița nu este o pasăre pretențioasă în privința locului de trai, se simte bine în păduri dese, dar și în păduri de foioase, conifere sau crânguri. Poate fi întâlnită și în munți la altitudini de până la 2000 m.
Cuibul îl construiește în copaci mici de înălțime la începutul lunii aprilie. Această pasăre depune până la 7 ouă de culoare albăstrui iar perioada de incubație este de 20 de zile.
În general, gaița trăiește în grupuri mai mari sau mai mici, doar primăvara este văzută în perechi. În timpul migrației pot fi văzute mii de gaițe împreună. Este o pasăre foarte agilă, se deplasează repede în ramuret și pe sol, doar în timpul zborului este un pic nesigură. De aceea obișnuiește să parcurgă distanțe mici când zboară.
Ce mănâncă gaița
Hrana gaiței este omnivoră și, pentru că distruge cuiburile altor pasări pentru a se înfruptă din ouă sau pui, este considerată o pasare dăunătoare. Însă, într-un ecosistem bine echilibrat, gaița ajută în controlarea populației de pasări din zonele în care se hrănește.
Pe lângă ghinde, gaița se mai hrănește și cu fructe, cereale și nuci. Se poate hrăni și cu nevertebrate, inclusiv viermi, melci, licmasi și insecte. Ouăle nu fac parte din categoria hrană, însă odată ce o gaiță învață să spargă coaja și să mănânce conținutul, aceasta vă continua de fiecare dată să facă acest lucru.
Toamna târziu începe să îngroape în pământ sau să ascundă în diferite locuri, ghinde, alune, fructe de pădure pe care apoi le caută pe timpul iernii, când hrana este mai puțină.
- Descoperă cele mai cunoscute și interesante specii de păsări din România
Legende și curiozități despre gaiță
- Gaiţa poate imita cântecul mai multor păsări şi animale. De aceea se spune despre această pasăre că ”vorbește„ 12 sau 24 de limbi.
- Gaița este cunoscută prin faptul că părăsește cuibul cel rău și alege cuibul cel bun al turturicii.
- Se mai spune că gaițele ar fi fost blestemate de către împăratul lor să nu poată zbura în stoluri, ca alte păsări, care au un conducător, deoarece ele se certau și se pârau mereu una pe alta.
- În tradițiile românești este cunoscut şi faptul că dacă faci din gaiţă un prieten apropiat, aceasta îţi va aduce obiectele strălucitoare, pentru că este atrasă de tot ce sclipeşte.
Daniel9090 • 30.01.2024, 13:12
pot avea semnificații simbolice în diverse culturi și pot apărea în mitologie și folclor
Daniel9090 • 30.01.2024, 13:12
trăiesc adesea în grupuri sociale și pot manifesta un comportament social complex
Daniel9090 • 30.01.2024, 13:12
Prin consumul de insecte dăunătoare, contribuie la menținerea echilibrului ecologic