Reduce riscul de cancer pulmonar
E un veritabil antibiotic, fiind eficient atât în prevenirea, cât şi în tratarea răcelilor, gripelor şi chiar a unor infecţii apărute la nivelul pielii. “De vină” este allicinul, unul din compuşii săi, care are efect antifungic. În plus, s-a dovedit că un consum constant de usturoi reduce semnificativ riscul apariţiei cancerului pulmonar, reglează nivelul colesterolului şi scade tensiunea arterială.
Tzatziki
Ingrediente: o cutie de iaurt gras sau de smântână, 5 căţei de usturoi nou, 4 castraveţi potriviţi (ca să nu aibă seminţe), o lingură de zeamă de lămâie, două linguri de ulei de măsline.
Preparare: Se curăţă usturoiul şi se pisează, iar castraveţii fără coajă se dau pe răzătoarea mare, se storc bine şi se pun în castronul cu usturoi împreună cu uleiul de măsline şi zeama de lămâie. Se adaugă iaurtul sau smântâna şi sare după gust, apoi se amestecă. Salata se lasă la frigider cel puţin 12 ore înainte de a fi servită.
Vită cu broccoli
Ingrediente: 500 g carne slabă de vită, 3 linguri de ulei, 500 g broccoli, o linguriţă de zahăr, o căpăţână de usturoi nou, morcov, bulion, sare.
Preparare: Se taie carnea de vită în felii subţiri şi se pune la fiert, la foc mic, în ulei, o ceşcuţă de apă şi o linguriţă de zahăr. Se poate folosi o tigaie din teflon sau un ceaun, iar vasul trebuie să fie acoperit. Se amestecă şi se fierbe până se frăgezeşte, completându-se cu apă când scade. Broccoli se spală şi se fierbe 5 minute, apoi se lasă la scurs.
Morcovii curăţaţi se fierb întregi şi se taie apoi în lung, cu un cuţit ondulat sau cu unul obişnuit. Când carnea devine fragedă se adaugă bulionul şi sarea, apoi se mai fierbe 10 minute. Se stinge focul, apoi se pune usturoiul curăţat şi pisat şi se mai lasă 5 minute în vasul acoperit. Carnea se aşază pe un pat de legume, iar sosul se toarnă deasupra. Se servesc fierbinţi.
Spaghete cu ardei iute
Ingrediente: un pachet de spaghete, două căpăţâni de usturoi nou, un ardei iute, pătrunjel, 5 linguri de ulei de măsline, sare.
Preparare: Se fierb pastele. Separat, într-o crăticioară, se pune uleiul şi se călesc căţeii de usturoi întregi, curăţaţi, până se rumenesc. Se adaugă şi ardeiul tăiat rondele, iar compoziţia se toarnă peste spaghetele scurse şi aşezate într-un castron, se amestecă bine cu sare după gust şi se servesc calde, cu pătrunjel proaspăt, mărunţit.
Bruschetti
Ingrediente: 6 felii de pâine, 4 roşii, 3 căţei de usturoi nou, ulei de măsline, oregano, sare.
Preparare: Roşiile proaspete se taie cubuleţe, iar usturoiul se curăţă şi se taie mărunt. Se pun într-un vas cu puţin ulei de măsline şi un praf de sare şi se amestecă fără să fie strivite. Pâinea se prăjeşte, apoi se aşază pe suprafaţa fiecărei felii compoziţia cu roşii şi usturoi. Se presară cu oregano.
Tort Mocca
“Mă numesc Florica Dragoş şi sunt din Maramureş. Pentru că sunt o mare amatoare de dulciuri, m-am hotărât să vă trimit şi vouă această reţetă de Tort Mocca.”
Ingrediente pentru blat: 9 ouă, 9 linguri de zahăr, 9 linguri de apă, un plic de praf de copt, 9 linguri de făină, 50 g de cacao, 50 g de nes; pentru cremă: două plicuri de budincă de ciocolată, 700 ml lapte, 150 ml zahăr, 500 ml frişcă, 100 g nes, esenţă de rom.
Preparare blat: Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Acestea din urmă se bat spumă cu 5 linguri de zahăr. La fel se procedează cu cele 9 linguri de apă, praful de copt, făina, cacaua şi nesul. Cele 9 albuşuri se bat cu restul de zahăr şi apoi se adaugă la gălbenuşurile bătute, amestecând încet. Se bagă la cuptor 30 de minute.
Crema: Se prepară budinca după instrucţiunile de pe plic, apoi se încorporează jumătate din frişcă, esenţa de rom şi nesul. Blatul răcit se taie în trei, apoi se unge fiecare felie cu cremă. Se prepară restul de frişcă şi se ornează tortul. Se decorează cu bomboane şi cu sirop de ciocolată.
Învaţă să faci salată de ciuperci cu maioneză
Ingrediente: două cutii cu ciuperci, două borcane cu maioneză, două-trei căpăţâni de usturoi, sare.
Pasul 1 – Se curăţă usturoiul | |
Pasul 2 – Se zdrobesc căţeii de usturoi şi se pun într-un castron încăpător | |
Pasul 3 – Se spală şi se taie mărunt ciupercile, apoi se pun în castron, peste usturoi | |
Pasul 4 – Peste usturoiul pisat şi ciupercile tocate se pune maioneza | |
Pasul 5 – Se amestecă bine toată compoziţia şi se potriveşte de sare | |
Pasul 6 – Se acoperă castronul şi se pune în frigider câteva ore, apoi se serveşte pe felii de pâine |