Descoperă lucruri interesante și curiozități despre ghepard:

Cum arată ghepardul în sălbăticie

Ghepardul, specie a cărei denumire științifică este Acinonyx jubatus, este una dintre felinele mari și cel mai rapid animal terestru. Numele lor provine de la cuvântul hindi „chita”, care înseamnă „pătat”, în engleză, numele ghepardul fiind cheeta.

Cu corpuri aerodinamice, picioare lungi și gheare contondente, semi-retractabile, gheparzii sunt carnivore formidabile care pot sprinta la viteze de până la 115 km/h.

Ghepardul adult are, în medie, 0,8 metri înălțime la umăr și până la aproape 1,5 m, cu cozile lor adăugând încă 84 centimetri. De obicei, aceste felinei mari cântăresc până la 64 de kilograme.

Cum arată ghepardul
Cum arată ghepardul

La fel ca leoparzii și jaguarii, gheparzii au pete negre împrăștiate pe blana lor aurie. Dar, în timp ce petele de leopard și jaguar sunt aranjate în modele de rozetă, petele gheparzilor sunt solide și destul de uniforme ca mărime și sunt distribuite uniform pe tot corpul. Blana pătată a gheparzilor îi ajută să se integreze în mediul înconjurător atunci când se odihnesc, urmăresc prada și se ascund de prădători. La fel ca o amprentă umană, aceste marcaje sunt unice de la animal, la animal

Gheparzii au, de asemenea, „pete de lacrimi” negre pe fețe – câte una de la colțul interior al fiecărui ochi, până la gură.

Corpurile lungi și subțiri ale gheparzilor, picioarele puternice și coloana vertebrală flexibilă le permit să-și întindă complet corpul atunci când sprintează și acoperă un teren semnificativ. Se știe că ghepardul accelerează de la 0 72 km/h în doar 2,5 secunde.

Unde trăiește ghepardul

Ghepardul este originar din Africa și Asia, deși ghepardul asiatic aproape a dispărut. Potrivit African Wildlife Foundation, felinele mari locuiesc în prezent doar în aproximativ 10% din aria lor istorică și se găsesc în principal în Africa de Nord, Sahel (regiunea dintre Deșertul Sahara și savana sudaniană), Africa de Est ( Kenya și Tanzania) și Africa de Sud (Namibia și Botswana). O populație mică trăiește și în Iran, unde sunt în pericol critic de dispariție.

Gheparzii nu au o singură locație unde să caute adăpost zi de zi. În schimb, aceste feline nomade au teritorii sau zone familiare – întinderi de pășuni, savane, terenuri forestiere și terenuri muntoase, cu o suprafață cuprinsă între 5 și peste 300 mile pătrate, pe care le cutreieră în mod regulat. Când nu vânează activ, ei preferă să doarmă și să se odihnească în ierburi înalte, sub copaci sau pe terenuri stâncoase.

Ce mănâncă ghepardul

Gheparzii sunt carnivori iar prada lor tipică este reprezentată de animale de talie mică până la mijlocie, cum ar fi păsările, iepurii de câmp, gazelele și tinerele gnu.

În zorii zilei și în amurg, gheparzii își petrec timpul urmărind și prinzând prada. Deoarece dinții lor sunt scurți în comparație cu alte felinei mari, gheparzii nu merg imediat cu dinții la gât într-un atac. În schimb, își sufocă prada strângând gâtul animalului cu fălcile lor puternice. Gheparzii încearcă adesea să ascundă cadavrul, astfel încât alte animale să nu se ajungă la el. Vulturii și alte animale fură adesea prada unui ghepard.

În ciuda faptului că sunt carnivori, gheparzii sunt cei mai timizi dintre felinele mari și rareori atacă oamenii.

Curiozități despre ghepard

Curiozitati despre ghepard
Curiozitati despre ghepard
  • În comparație cu alte feline mari, cum ar fi leii, tigrii și leoparzii, gheparzii au un vocabular vast. Ei sunt capabili să producă o gamă largă de semnale vocale, cum ar fi ciripitul (asemănător cu un ciripit de pasăre sau cu un scherlăit de câine); bâlbâială (un geamăt scurt); șuierat; țipăt, dar și un sunet „eeaow”, care este similar cu miaunatul unei pisici de casă.
  • Fiecare vocalizare pe care o emite ghepardul are un sens specific. Diverse tipuri de ciripit, de exemplu, ar putea fi de la o mamă care dă instrucțiuni puilor săi sau o femelă care încearcă să atragă un mascul să se împerecheze.
  • Femelele tinere stau de obicei mai aproape de casă, uneori chiar ocupând același teritoriu ca mama lor, deși trăiesc independent de ea. Domeniile lor de locuit sunt mai extinse decât cele ale masculilor și pot acoperi până la 960 km pătrați.
  • Gheparzii masculi ating maturitatea sexuală în jurul vârstei de 2 ani. În acel moment, ghepardul va căuta un nou domeniu de locuit departe – uneori până la 300 de mile – de raza de acțiune a mamei lor. Teritoriile masculine se întind de obicei între 5 și 10 mile pătrate și se pot extinde până la 50 mile pătrate (130 km pătrați).
  • În sălbăticie, gheparzii au o durată de viață de 8 până la 10 ani. În captivitate, ei pot trăi mai mult – în jur de 15 ani sau mai mult – datorită îngrijirii umane și a lipsei prădătorilor naturali.
 
Citeşte şi:

Leopardul – curiozități și lucruri surprinzătoare despre aceste feline

Leul – curiozități și lucruri mai puțin știute despre ”regele junglei”

Gibonul – curiozități și lucruri mai puțin știute despre aceste primate

     
I-a spus „Nu” lui Adi Mutu: „Mi-a plăcut că l-am refuzat. Dar acum regret”
PARTENERI - GSP.RO
I-a spus „Nu” lui Adi Mutu: „Mi-a plăcut că l-am refuzat. Dar acum regret”
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
Playtech.ro
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
Observatornews.ro
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Anchetă după o discuție între doi piloți care vorbeau despre aterizarea prea rapidă a unui coleg
Știrileprotv.ro
Anchetă după o discuție între doi piloți care vorbeau despre aterizarea prea rapidă a unui coleg
Chin! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a tras o bătaie... Cine se uită la tine? Niciun bărbat!"
Telekomsport
Chin! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a tras o bătaie... Cine se uită la tine? Niciun bărbat!"
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!