Gogoși americane cu glazură de ciocolată

  • 60 g margarină din uleiuri vegetale
  • 120 ml lapte de soia
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • Ulei pentru prăjit
  • 250 g făină
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 linguriță de praf de copt
  • ½ linguriță de sare
  • Ciocolată neagră

Topește ușor margarina la foc mic-mediu. Adaugă laptele și 2 linguri de ulei de floarea-soarelui și amestecă bine.

Odată combinat, ia de pe foc și lasă deoparte. Într-un castron separat, combină făina, jumătate din zahăr, praful de copt și sarea cu o furculiță.

Fă o mică gaură în centru și toarnă amestecul de margarină. Combină treptat până când se formează un aluat gros.

Cu ajutorul mâinilor, tăvălește aluatul în bile mici și plate și, cu degetul mare, apasă o gaură în centrul fiecărei gogoși. (Este posibil să fie nevoie să îți pui niște făină pe mâini pentru această parte pentru a evita să se lipească)

Încinge uleiul într-o tigaie. Așează ușor gogoșile în ulei cu ajutorul unei spatule. Prăjește-le timp de aproximativ 3-5 minute pe fiecare parte, până când devin aurii.

Transferă gogoșile pe niște hârtie absorbantă pentru a absorbi excesul de ulei.

Acum, topește puțină ciocolată neagră la microunde în reprize scurte de câteva secunde. După ce s-a topit ciocolata (asigură-te că nu conține ingrediente de dulce), scufundă câte o gogoașă și las-o să se răcească. Vei obține o glazură amăruie și crocantă deasupra unei gogoși pufoase. 

Mini gogoși cu sos de zmeură

  • 50 g margarină din uleiuri vegetale
  • 120 ml lapte de soia
  • 1,5 litri de ulei de floarea-soarelui
  • 250 g făină simplă
  • 1½ lingurițe de praf de copt
  • ½ linguriță de sare de mare
  • 50 g zahăr pudră
  • 200 g zmeură coaptă
  • 1 lingură plină de zahăr pudră
  • ½ portocală
  • 1 păstaie de vanilie
  • 50 g de zahăr pudră

Topește margarina, laptele de soia și 2 linguri de ulei de floarea-soarelui într-o tigaie mică la foc mediu. Între timp, combină făina, praful de copt, sarea și zahărul într-un castron mare. Fă o gaură în mijloc, apoi adaugă amestecul topit.

Adună treptat amestecul cu o furculiță până când se formează un aluat umed și gros, apoi împarte-l și rulează-l în 24 de bile de mărimea unei mingi de golf.

Se încălzește restul uleiului de floarea-soarelui într-o tigaie adâncă de dimensiuni medii, la foc mare. Lasă uleiul să se încingă. 

Redu focul la mediu, apoi folosește o spatulă cu găuri pentru a coborî cu grijă biluțe de aluat în uleiul fierbinte. Gătește-le timp de 3 până la 5 minute, sau până când sunt aurii, bine coapte și au plutit la suprafață, întorcându-le din când în când.

Între timp, prepară zahărul vanilat. Se taie în două păstaia de vanilie pe lungime și se scot semințele. Zdrobește semințele și jumătate din zahăr într-un mojar, apoi pune-le într-un castron mare împreună cu restul de zahăr.

Se transferă gogoșile prăjite pe un strat dublu de hârtie de bucătărie pentru a se scurge. Se lasă să se răcească câteva minute, se tăvălesc în zahărul vanilat pentru a le acoperi, apoi se așază pe o tavă. Se repetă cu bilele de aluat rămase.

Între timp, pregătește sosul de zmeură. Pune zmeura, zahărul pudră și un strop de suc de portocale într-un bol, apoi zdrobește-o bine cu dosul unei furculițe. Servește mini gogoșile cu sosul de zmeură.

Gogoși umplute cu gem

  • 250 ml apă călduță
  • 80 g de zahăr
  • 1 linguriță de sare de mare fină
  • 1 pliculeț de drojdie instant
  • coaja de la 1 lămâie/portocală
  • 1 lingură de rom
  • ½ linguriță de extract de vanilie
  • 500 g de făină integrală
  • ¼ linguriță de nucșoară măcinată
  • 125 g margarină din uleiuri vegetale
  • 1 litru de ulei de floarea-soarelui (pentru prăjit)
  • gemul preferat pentru umplutură

În bolul unui mixer vertical, adaugă apa călduță, zahărul, sarea, drojdia instant, coaja de lămâie, romul și extractul de vanilie. Se amestecă cu o furculiță sau cu un tel.

Dacă folosești drojdie uscată activă, asigură-te că o activezi mai întâi prin combinarea cu apă și o linguriță de zahăr. Lasă câteva minute până când partea superioară face spumă, apoi treci la adăugarea celorlalte ingrediente conform instrucțiunilor.

Într-un robot de bucătărie, atașează cârligul pentru aluatul și pune făina în bol. Frământă aluatul timp de aproximativ 5-8 minute, la viteză mică-medie, până când devine neted, strălucitor și nu se lipește de pereții bolului.

În continuare, adaugă margarina, câte o linguriță pe rând, cu mixerul mergând în continuare la viteză medie-joasă. Poate părea că nu se încorporează împreună, dar continuă să adaugi margarină și în cele din urmă va începe să se unească, creând un aluat lipicios.

După ce ai adăugat toată margarină și aluatul este format, dar încă lipicios, continuă să frămânți la viteză mică-medie pentru încă câteva minute, sau până când devine din nou neted și moale și începe să se desprindă de pe margini.

Transferă aluatul într-un castron mare pe care l-ai tapetat în prealabil cu făină sau l-ai uns ușor cu margarină pentru a nu se lipi. 

Acoperă-l cu un prosop curat sau o folie de plastic și lasă-l să crească într-un loc cald timp de aproximativ o oră sau până când își dublează dimensiunea. 

Odată ce aluatul este gata, transferă-l pe o suprafață curată, ușor presărată cu făină și frământă-l puțin. În continuare, cântărește aluatul și împărțe-l în bucăți egale.

Rulează fiecare bucată de aluat până când obții o bilă netedă și pune-o pe o foaie de copt presărată cu făină în prealabil. Acoperă cu un prosop curat sau o folie de plastic și lasă gogoșile formate să se odihnească și să crească încă aproximativ o oră. 

Încinge ulei într-o tigaie sau oală adâncă. Prăjește câte 3-4 gogoși pe rând timp de câteva minute pe fiecare parte sau până devin aurii. Nu pune prea multe gogoși deodată la prăjit, pentru că asta va scade temperatura uleiului. 

Scoate-le pe o farfurie acoperită cu prosoape de hârtie. Lasă-le să se răcească complet înainte de a le umple cu gemul preferat și a le pudra cu zahăr.

Gogoși cu ciocolată de post

  • 100 g de făină de ovăz
  • 40 g făină de migdale
  • 25 g amidon de tapioca
  • 27 g pudră de cacao
  • 3/4 linguriță de bircabonat de sodiu
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 150 g sirop de arțar
  • 90 g compot de mere neîndulcit
  • 90 g apă călduță
  • 8 g extract de vanilie
  • 80 g ciocolată neagră de post
  • 1 lingură lapte de ovăz

Preîncinge cuptorul la 180°C și pulverizează o tavă antiaderentă pentru 6 gogoși mari cu spray antiaderent. Dacă nu ai, poți folosi o tavă de brioșe.

Într-un bol mare, adaugă făina de ovăz, făina de migdale, tapioca, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu și sarea și bate foarte bine. Ai grijă să spargi orice cocoloașe, astfel încât să ai un aluat neted.

Într-un bol separat, combină siropul, compotul de mere, apa și vanilia și amestecă până se omogenizează. Toarnă peste ingredientele uscate și bate ușor până când aluatul este complet neted și amestecat.

Se pune cu grijă aluatul împărțit uniform în tava de gogoși sau de brioșe, de care ai. Aluatul se va umple aproape până sus. 

Coaceți la cuptor timp de 13 minute, până când sunt pufoase, au crescut bine și o scobitoare iese curată din centrul unei gogoși. 

Răcește gogoșile 15 minute în tavă și apoi apucă-te glazura de ciocolată. 

Pentru a face glazura, adaugă bucățile de ciocolată și laptele într-un bol rezistent la microunde. Se încălzește timp de 30-45 de secunde, până când se topește aproape complet. Bate până când se omogenizează complet.

Se ia fiecare gogoașă și se presează cu grijă în bolul cu ciocolată topită și se rotește ușor, apoi se ridică gogoașa și se așează pe o tavă ca să se răcească. Se repetă pentru fiecare gogoașă. Se lasă glazura să se întărească, aproximativ 15 minute. 

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte şi: Clătite de post – cele mai bune reţete de clătite de post

Urmărește-ne pe Google News