Cuprins:
Clătite de post – rețete
Clătite americane cu fructe
- 300 g de făină
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 lingură de zahăr
- 1 lingură de extract de vanilie
- 400 ml lapte vegetal (de ovăz, migdale sau soia)
- 1 lingură de ulei vegetal pentru gătit
- Pentru a servi:
- felii de banane, fructe de pădure, căpșuni sau orice fructe sunt în sezon și puțină miere
Amestecă făina, praful de copt, zahărul, extractul de vanilie și un vârf de cuțit de sare într-un castron, folosind un tel până când se combină toată ingredientele. Toarnă încet laptele până când obții un aluat neted și gros.
Încinge puțin ulei într-o tigaie antiaderentă la foc potrivit și adaugă câte 2 linguri de aluat în tigaie, pe rând, pentru a obține clătite mici și rotunde.
Va trebui să faci acest lucru în loturi de câte două-trei la un moment dat. Gătește timp de 3-4 minute, până când marginile se întăresc și apar bule la suprafață. Întoarce clătitele și gătește-le încă 2-3 minute până când devin aurii pe ambele părți și sunt bine coapte.
Servește-le suprapuse cu fructe tăiate și puțină miere deasupra.
Clătite cu ciocolată de post
- 2 căni și jumătate de făină
- 1/4 sfert de cană de pudră de cacao
- 1/2 cană de zahăr
- 1 linguriță de praf de copt
- 3/4 linguriță de sare
- 2 1/2 căni de lapte de soia
- 2/3 cană de apă
- 1/2 linguriță de extract de vanilie pură
- 1/4 cană de ulei
Într-un bol mare, pune împreună făina, pudra de cacao, zahărul, praful de copt și sarea.
Toarnă laptele de soia, apa, vanilia și uleiul și amestecă cu o lingură mare sau un tel până când se combină, dar ai grijă să nu amesteci prea mult sau clătitele nu vor fi la fel de pufoase.
Încălzește o tigaie mare la foc mediu-mare. Pulverizează cu ulei o tigaie antiaderenta sau pune câteva picături de ulei în ea.
Pune cu un polonic de aluat în tigaie. Gătește până când se formează bule, apoi întoarce clătita și gătește-o și pe cealaltă parte.
Servește cu felii de banane și un sirop de ciocolată de post.
Clătite subțiri cu mere și scorțișoară
- 200 g de făină
- 250 ml lapte vegetal
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 lingură de zahăr din nucă de cocos
- 3 linguri de ulei
- Pentru umplutură:
- 4 mere, tăiate mărunt
- 60 ml apă
- Coaja de la 1 portocală
- 1 lingură de zahăr
- 1 lingură de scorțișoară
Pregătește umplutura adăugând merele, apa, sucul de portocale, zahărul și scorțișoara într-o tigaie mare. Gătește la foc mediu până se înmoaie și se parfumează, adăugând mai multă apă dacă este nevoie.
Pentru clătite, amestecă făina, laptele vegetal, scorțișoara și zahărul într-un castron până când devine omogen și fluid.
Clătite de post cu magiun
- 300 g făină
- 200 ml lapte de soia
- 1 lingură zahăr
- Esență de vanilie
- 1 vârf de cuțit de sare
- 2 linguri de ulei
- 1 cană de apă minerală
- magiun
- 2 linguri amidon
Într-un bol mare, bate împreună făina, amidonul de porumb, zahărul și sarea. Adaugă acum uleiul, laptele vegetal și apa minerală. Bate bine până când se omogenizează și se combină bine.
Încinge o tigaie antiaderentă de mărime medie la foc mediu. Odată încinsă, adaugă puțin ulei în tigaie. Pune cu polonicul aluat în tigaie și împrăștie pe toată suprafața tigăii.
Lasă clătită să se coacă și întoarce-o. Când le-ai terminat pe toate, unge-le cu magiun și rulează-le. Le poți presăra cu zahăr pudră.
Clătite de post cu banane
- 1 banană
- 1 lingură de ulei de floarea-soarelui,
- 1 linguriță de suc de lămâie
- ½ linguriță de scorțișoară măcinată
- 100 g de făină
- ½ linguriță de praf de copt
- 250 ml lapte de soia
- sirop de arțar, pentru a servi
Într-un castron, se zdrobește banana cu o furculiță și se adaugă uleiul, sucul de lămâie și scorțișoara. Adaugă făina și praful de copt. Se amestecă în timp ce se adaugă treptat laptele de soia. Aluatul va căpăta consistența unui iaurt.
Așează o tigaie la foc mediu. Unge-o folosind puțin ulei de floarea-soarelui. Pune aluat în tigaie și rotește-l astfel încât să se răspândească pe toată suprafața. Când apar bulele, întoarce-o. Gătește-o pentru încă două minute.
Așează clătitele pe o farfurie. Servește câte 2-3 și toarnă deasupra sirop de arțar.
Clătite de post roz
- 1/2 sfeclă medie, prăjită și decojită
- 180 g de făină
- 2 lingurițe de praf de copt
- 2 linguri de semințe de in măcinate
- 6 linguri de apă
- 80 ml de lapte de migdale
- 1 lingură de sirop de agave
- 1-2 linguri de ulei de cocos sau alt ulei vegetal
Pune 1/2 sfeclă medie în folie de aluminiu și coace-o în cuptor timp de aproximativ 1 oră la 180°C. Se lasă să se răcească și se decojește.
Într-un bol mare, combină făina și praful de copt. Se amestecă împreună. Într-un bol mic, combină 2 linguri de semințe de in măcinate și 6 linguri de apă. Se amestecă bine și se lasă deoparte timp de aproximativ 10 minute pentru a se îngroșa.
Într-un robot de bucătărie, se pasează sfecla cu laptele de migdale. Vei obține o culoare roz frumoasă. Adaugă amestecul de semințe de in, siropul de agave și combină împreună.
Fă o gaură în mijlocul amestecului de făină. Toarnă amestecul umed în gaură, amestecând continuu până când se combină. Nu amesteca prea mult aluatul.
Încinge o tigaie la foc mediu și unge ușor suprafața tigaiei cu o cantitate mică de ulei.
Toarnă aproximativ 3 linguri de aluat pentru fiecare clătită și gătește-le pe fiecare parte. Servește cu fructe proaspete, zahăr pudră și sirop de agave, miere sau sirop de arțar.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Rețete cu gutui. Cele mai bune rețete cu gutui de încercat toamna asta