Se pot scrie pagini întregi despre efectele miraculoase ale roadelor acestui arbust. Astăzi, sunt utilizate pe scară largă fructele proaspete, uscate sau sucul de goji. Iată care sunt cele mai importante calităţi ale acestor fructe:
– Prelungesc durata vieţii. Goji mai sunt cunoscute şi sub numele de “fructele longevităţii”. Moleculele lor de polizaharide unice şi proprietăţile antioxidante combat efectele radicalilor liberi din organism responsabili cu îmbătrânirea celulelor.
– Te ajută să rămâi tânăr. Au efect asupra hormonului de creştere uman, care mai este denumit şi hormonul tinereţii. Efectele fructelor de goji sunt: îmbunătăţesc memoria, te ajută să ai un somn odihnitor,împiedică apariţia ridurilor, accelerează vindecarea.
– Cresc energia şi rezistenţa organismului. Sunt considerate adaptogene de prim rang. Cresc toleranţa la efort, rezistenţa şi puterea de adaptare a organismului şi combat oboseala, mai ales în perioade de convalescenţă.
– Detoxifică organismul. Sunt eficace mai ales în prevenirea deficienţelor ficatului, care are un rol important în detoxificarea organismului.
– Scad colesterolul. Au betasitosterol, recunoscut ca diminuator al nivelului de colesterol din sânge. Flavonoidele conţinute favorizează deschiderea arterelor şi buna lor funcţionare, iar antioxidanţii împiedică formarea plăcilor de grăsime (aterom).
– Ameliorează vederea. Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit că fructele de goji pot reduce timpul necesar ochiului pentru a se adapta la întuneric. Carotinoidele conţinute protejează şi împotriva degenerescenţei maculare sau cataractei.
– Întăresc inima. Conţin o substanţă benefică pentru inimă şi tensiune arterială şi antocianine care ajută la menţinerea elasticităţii şi integrităţii arterelor coronariene.
– Ameliorează digestia. Sunt folosite pentru tratamentul gastritei atrofice, o problemă a stomacului cauzată de o activitate redusă a celulelor stomacale.
– Alungă stresul şi anxietatea. Furnizează rezerve de energie necesare pentru a depăşi orice dificultate şi aduc buna- dispoziţie. În Asia li se spune, pe bună dreptate, “fructele veseliei”.
Pot fi folosite în dietele de slăbire
Datorită compoziţiei nutriţionale complexe (proteine şi grăsimi nesaturate, fibre şi antioxidanţi), fructele de goji pot fi folosite în dietele de slăbire. “Oferă tonus muscular şi hepatic prin modul în care stimulează enzimele hepatice, înlătură senzaţia de oboseală fizică şi psihică şi ajută la menţinerea elasticităţii şi tonusului pielii”, ne-a explicat lector dr. Lygia Alexandrescu. Fructele de goji se găsesc sub formă de boabe, proaspete sau uscate, ori sub formă de suc şi pot fi consumate ca atare sau ca ingredient în salate ori în prăjituri. Unele persoane le consumă la micul dejun, cu cereale şi lapte.