SISTEMUL CIRCULATOR.
Grăsimea în exces e vinovatul principal în afecţiunile inimii şi ale vaselor. Ingerată prin alimentaţie, aceasta pătrunde în interiorul pereţilor arteriali, formând depozite de grăsimi care îngustează lumenul arterial (interiorul vaselor de sânge), micşorând fluxul sangvin înspre organe. După o vreme, aceste depozite se calcifică şi obstrucţionează total acele artere. Aşa apar: insuficienţa coronară ori ischemiile coronare, principalele cauze ale anginei pectorale, infarctului, accidentelor cerebrale sau arteriopatiilor membrelor şi chiar cangrenei.
SISTEMUL LOCOMOTOR.
Acest sistem este primul afectat de grăsimea în exces. Articulaţiile coloanei vertebrale şi ale membrelor inferioare suportă în permanenţă o greutatea mult prea mare, iar acest lucru favorizează agravarea unor artroze, degenerările discurilor dintre vertebre, apariţia unor poziţii vicioase ale corpului, exagerarea curburii coloanei vertebrale în regiunea lombară, apariţia sau agravarea spondilozei, apariţia ori accentuarea artrozelor şoldului (coxartroza) sau ale genunchiului (gonartroza), durerile şi limitarea activităţii ori a mobilităţii.
SISTEMUL RESPIRATOR.
Creşterea masei corporale impune un consum mai mare de oxigen şi creşterea cantităţii de bioxid de carbon care trebuie eliminată. Pentru a putea face faţă acestor cerinţe, persoanele obeze trebuie să respire mai amplu şi mai frecvent decât normal. “O persoană supraponderală este ca un om normal care duce permanent în spate un sac de 25-50 kg, iar acest lucru face să scadă volumul de aer şi rezervele de oxigen din plămâni, chiar şi la sfârşitul unei respiraţii liniştite”, ne-a explicat dr. Laurenţiu Luca. Obezitatea accentuează problemele bolnavilor emfizematoşi, bronşitici cronici şi cu insuficienţă respiratorie cronică.
FUNCŢIA HEPATICĂ.
Obezitatea modifică până la 80% funcţiile ficatului şi are o influenţă nefastă asupra veziculei şi căilor biliare. Printre tulburările care pot apărea se numără presiunea intraabdominală, dezechilibrele glicemice şi chiar ciroza, când excesul de mâncare e completat din belşug cu alcool.
Slăbeşte mâncând corect!
Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, primul pas este să îndepărtezi zahărul şi să reduci consumul de făinoase şi de grăsimi. Evită slănina, carnea şi brânzeturile grase, fasolea, cartofii, frişca, smântâna, băuturile alcoolice sau sucurile îndulcite. Raţia zilnică trebuie împărţită în patru-cinci mese şi completată prin foarte multă mişcare.