Hasmațuchi este folosit atât drept condiment, dar și ca plantă medicinală, având numeroase beneficii pentru sănătate.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre planta de hasmațuchi

Hasmațuchi, cunoscut și drept asmațuchi, asmățui, hașmaciucă, pătrunjel franțuzesc sau chervil are denumirea științifică de Anthriscus silvestris. Este o plantă erbacee, plăcut mirositoare, cu flori albe, uneori gălbui, dispuse în umbele mici. Este o plantă bianuală și face parte din familia Apiaceae, fiind înrudit cu pătrunjelul și cu morcovul.

Despre planta de hasmutachi

Frunzele delicate, de culoare verde deschis de pe planta de hasmațuchi sunt zimțate sau crestate la margini și ușor păroase pe partea inferioară. Aceste caracteristici ajută la diferențierea sa de pătrunjel, o plantă cu care este adesea confundată, deoarece au aspect foarte similar

Tulpina este ierboasă, moale, crește până la 60-70 de cm înălțime, frunzele verzi sunt fragile cu un aspect lucios, florile sunt mici albe, așezate în buchețele în vârful tulpinii.

Planta de hasmatuchi

Această plantă foarte aromatică crește până la o înălțime de 70 cm și este recoltată înainte de înflorire, astfel încât este rareori disponibilă proaspătă începând cu perioada toamnei.

Cum se folosește hasmațuchi

Este folosit în anumite zone la unele preparate culinare, atât în stare proaspătă, la salate, precum și uscată, în ciorbe și alte preparate cușinare. Are un un gust acrișor-amărui specific.

În Ardeal se numește cherval și frunzele ei proaspete servesc la asezonarea ciorbelor. Se poate conserva verde în congelator, prin congelare își păstrează mai bine aroma, sau se poate conserva prin uscare, și se păstrează în săculeți de pânză sau în cutii metalice etanș închise. Totuși, uscat își pierde din aroma și din calități.

Beneficii și proprietăți

Planta este bogată în multe vitamine, în special vitamina K, care este necesară pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor.

Pătrunjelul franțuzesc sau hasmuțachi este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine A și C – substanțe nutritive importante cu proprietăți antioxidante.

În plus, este foarte scăzut în calorii, dar este plin de aromă, ceea ce îl face un ingredient excelent pentru multe rețete.

Beneficii hasmatuchi

Valori nutriționale

100 de grame de hasmatuchi are următoarele valori nutriționale:

  • Calorii (kcal) 236
  • Lipide totale 3,9 g
  • Lipide saturate 0,2 g
  • Lipide polinesaturate 1,8 g
  • Lipide mononesaturate 1,4 g
  • Colesterol 0 mg
  • Sodiu 83 mg
  • Potasiu 4.740 mg
  • Carbohidrați 49 g
  • Fibre alimentare 11 g
  • Proteine 23 g
  • Vitamina A 5.850 IU
  • Vitamina C 50 mg
  • Calciu 1.346 mg
  • Fier 32 mg
  • Vitamina B6 0,9 mg
  • Magneziu 130 mg

Bogat în antioxidanți

Hasmuțachi conține mulți antioxidanți puternici care pot ajuta sănătatea.

Antioxidanții sunt compuși care previn deteriorarea celulară de la moleculele numite radicali liberi. Corpul necesită un echilibru sănătos de antioxidanți și radicali liberi pentru a menține o sănătate optimă.

Principalii antioxidanți din hasmuțachi sunt:

  • flavonoide
  • carotenoizi
  • vitamina C.

Proprietăți antibacteriene

Hasmațuchi poate avea beneficii antibacteriene atunci când este utilizat ca extract.

Un studiu a demonstrat că extractul a prezentat o activitate antibacteriană semnificativă împotriva drojdiei, mucegaiurilor și a unei bacterii comune, cauzatoare de infecție, cunoscută sub numele de S. aureus.

Extractul de hamsmuțachi poate preveni, de asemenea, dezvoltarea bacteriilor din alimente. Un alt studiu cu eprubete a constatat că a împiedicat dezvoltarea bacteriilor potențial dăunătoare, cum ar fi Listeria și Salmonella – ambele cunoscute pentru a provoca intoxicații alimentare.

Protejează sănătatea ochilor

Luteina, beta carotenul și zeaxantina sunt trei carotenoizi din hasmuțachi care vă ajută să vă protejați ochii. Carotenoizii sunt pigmenți găsiți în plante care au o activitate antioxidantă puternică.

Luteina și zeaxantina pot preveni degenerescența maculară legată de vârstă (AMD), o boală oculară incurabilă și o cauză principală de orbire în întreaga lume.

Rețete cu hasmațuchi

Gustul dulce și proaspăt al acestora amintește de anason și fenicul. Aroma distinctă a hasmațuchi sau asmățuiului face parte din amestecul francez de verdețuri aromatice „fine herbes”.

Împreună cu arpagicul, pătrunjelul și tarhonul, acest condiment clasic al bucătăriei rafinate este utilizat pentru a condimenta pește, carne, salate, legume, sosuri și supe. Asmățuiul adaugă singur o aromă minunată și proaspătă mâncărurilor.

Supă cremă de hasmațuchi

Supa crema de Hasmatuchi

Ingrediente:

  • 1 legătură de hasmațuchi
  • 500 ml supă de pui sau de legume
  • 4-5 cepe eșalote
  • 1 tulpină de țelină Apio
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 50 g smântână
  • 50 g unt
  • zeamă de lămâie
  • sare și piper

Mod de preparare:

Ceapa se curăță și se va toca mărunt. Hasmațuchi va fi spălat. Cea mai mare parte va fi tocat pentru a fi pus în supă, iar o mică parte va fi păstrată pentru decor. Lămâia va fi stoarsă..Tulpina de țelină va fi tăiată mărunt

Pune untul la topit. Adaugă peste el ceapa și țelina și lasă-le la înăbușit, cam 10 minute.Adaugă-le apoi peste supa de pui/de legume și lasă la fiert (la foc mic), pentru alte 10 minute. Adaugă peste aceste ingrediente și hasmațuchi tocat. Mai lasă la fiert (cam 2 minute). Toate ingredientele menționate până acum vor fi transferate într-un blender și făcute piure. Le vei transforma apoi într-un alt vas.

Gălbenușurile de ou vor fi amestecate cu smântâna și apoi vor fi puse peste piureul de legume. Se amestecă bine. Legumele făcute piure (alături de gălbenușuri) vor fi puse iar să fiarbă încet. Adaugă peste supa cremă sare, piper și niște zeamă de lămâie. Supa se servește cu hasmațuchi proaspăt.

Salată de ouă cu hasmațuchi

Salata de hasmatuchi

Ingrediente:

  • 5 legături mari de hasmațuchi
  • 1 căpățână de salată verde
  • 3-4 ouă fiere tari, curățate și tăiate felii
  • 2 -3 fire de ceapă verde
  • 2 fire de usturoi verde tocat
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • 1 legătură mărar
  • Pentru dresing: 2 linguri ulei 1 lingură smântână 1-2 linguri zeamă de lămâie 1 linguriță muștar cu hrean coriandru, busuioc, rozmarin, sare

Mod de preparare:

Se fierb ouăle tari, se curăță de coaja și se taie în felii. Salata verde se spală și se scurge bine, apoi se taie și se pune într-un castron. Se alege hasmațuchiul, se spală și se taie mărunt. Se spală și se toacă ceapa, usturoiul, pătrunjelul verde și mărarul.

Se pregătește dressing-ul aromat. Se pune salata, hasmațuchiul și verdețurile tocate într-o salatieră și înainte de a servise amestecă cu dressing-ul aromat și cu feliile de ou.

Se decorează pentru mai multă culoare cu rondele de roșii și felii de ridichi

Urmărește-ne pe Google News