Datorită conținutului bogat în nutrienți și a concentrației ridicate de antioxidanți și de vitamina C, florile de hibiscus sunt folosite în medicina naturistă, cel mai frecvent la prepararea ceaiului și a suplimentelor alimentare.
Cuprins:
Informații despre planta de hibiscus
Hibiscusul este un gen de plantă cu flori care face parte din familia nalba, Malvaceae. Exisă mai multe soiuri din care se prepară ceaiul de hibiscus, însă cel mai popular este Hibiscus sabdariffa. Acesta are flori roșii și este folosit în scop medicinal, cu precădere pentru obținerea suplimentelor alimentare și a ceaiurilor.
Speciile de hibiscus sunt renumite pentru florile lor mari, aspectuoase și sunt cunoscute în mod obișnuit pur și simplu ca hibiscus, sau mai puțin cunoscut sub numele de nalbă.
Florile de hibiscus cresc în vârful lăstarilor și pot fi simple sau duble, în culori foarte variate. Planta înflorește abundent mai ales primăvara și toamna, dar daca are lumină suficientă, ea poate înflori tot timpul anului.
Florile sunt mari, vizibile, cu cinci sau mai multe petale, de diverse culori de la alb la roz, roșu, portocaliu, piersică, galben sau violet și au o formă de trompeta.
Fructul este o capsulă uscată cu cinci lobi, care conține câteva semințe în fiecare lob, care sunt eliberate atunci când se deschid capsulele la maturitate. Acesta are culoarea roșie sau albă.
Plantare și îngrijire
La noi în țără, hibiscusul se pretează pentru creșterea în exterior, atât în zonele mai calde, cât și în cele de munte. Poate crește până la înălțimea de 2-4 m, prezintă frunze lobate, de culoare verde închis și înflorește în de vara devreme, până toamna.
Ca în cazul majorității arbuștilor de gradină, lumina reprezintă și pentru Hibiscus un factor important de care va trebui să ții cont. Deși tolerează semi-umbra, exemplarele cultivate în spații largi și însorite, se vor dezvolta impresionant și vor produce multe flori.
Plantarea hibiscusului se poate face astfel:
- Prin semințe. Dacă optezi pentru varianta semințelor, plantează-le pe acestea într-un ghiveci, la sfârșitul verii, iar în primăvara, le poți transplanta afară.
- Prin butași. Dacă alegi să plantezi un butaș de hibiscus, trebuie să faci acest lucru de preferat primăvara, însă o poți face și vara, dupe zile ploioase sau în perioada mai rece a lunilor de vară. În același timp, ar fi bine să plantezi butașul lângă un gard, astfel încât să aibă un punct de sprijin pe măsură ce se vă înălța.
Indiferent de dimensiunea exemplarelor de hibiscus acesta trebuie curățat și tuns perioadic pentru a stimula formarea florilor și a forma coroană, mai ales în cazul exemplarelor care au spatiu de creștere potrivit și se pot dezvolta în voie.
Mai mult, se transplantează foarte ușor. Deoarece înflorește pe lujeri noi în fiecare vară, este de preferat să fie tuns primăvara devreme pentru a încuraja apariția cât mai multor flori.
Chiar dacă este rezistent la secetă, se recomandă udarea lui o dată pe săptămână pe perioada verii. Toamna și primăvara se udă mai rar.
Proprietăți și beneficii ale ceaiului de hibiscus
Ceaiul de hibiscus este utilizat pentru proprietățile sale antioxidante, fiind o sursă importantă de vitamina C. În plus, acesta nu conține multe calorii și nici cafeină.
Așa cum arată studiile, renumitul ceai de hibiscus conține o concentrație ridicată de antioxidanți, chiar mai mult decât ceaiul matcha și ceaiul verde.
În plus, ceaiul de hibiscus conține în proporție de 15-30% acizi organici precum acid malic, acid tartric și acid citric.
Valorile nutriționale pentru 100 grame sunt următoarele:
- Vitamina C – 18.4 mg
- Vitamina A – 296 IU
- Calciu – 8 mg
- Fier – 0,08 mg
- Magneziu – 3 mg
- Mangan – 0.477 mg
- Fosfor – 1 mg
- Potasiu – 20 mg
- Sodiu – 4 mg
- Zinc – 0,04 mg
- Acid folic – 1 mg
Curiozități despre hibiscus
- Numele este derivat din cuvântul grecesc hibískos, care i-a fost dat de către Pedanius Dioscorides, medic, farmacolog și botanist grec care a trăit la Roma în timpul împăratului Nero.
- Hibiscusul este floarea națională a Haiti și este utilizat în sloganul lor national de turism.
- Speciile de hibiscus sunt reprezentative și pentru alte națiuni. Hibiscusul syriacus este floarea națională a Coreei de Sud, iar Hibiscus rosa-sinensis este floarea națională a Malaeziei.
- Hibiscusul roșu este floarea zeiței hindus Kali, și apare frecvent în reprezentări ale ei în arta Bengal din India, de cele mai multe ori sub forma unei contopiri a zeiței cu floarea.
- În Filipine, hibiscusul se numește gumamela și este utilizat de către copii, că parte a unui joc amuzant. Florile și frunzele sunt zdrobite până când iese un suc lipicios. Tulpini de papaya tubulare sunt apoi cufundate în aceast suc și folosite ca paie pentru a face bule. Împreună cu săpun, sucurile de hibiscus produc mai multe bule.
- Hibiscusul este folosit că ofranda zeiței Kali și lordului Ganesha în cultul hindus.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 14.12.2023, 13:24
Hibiscusul este o plantă ornamentală cu flori mari, vibrante și variate în culori, ce se găsesc în special în regiunile tropicale și subtropicale
Costica2023 • 14.12.2023, 13:23
Flori mari, vibrante, tropicale, utilizate decorativ și medicinal