MENIU CAUTĂ
05 Iun. 2012 11:38 , de Monica Stan

Iată care sunt alimentele interzise copiilor mici

Distribuie

De evitat, de la naștere până la 4-6 luni
Toată hrană solidă. Copilul trebuie hrănit numai cu lapte de la sân sau cu formulă până la 6 luni (unii pediatri încep diversificarea de la 4 luni, însă vârstă de 6 luni este mai sigură).

De evitat, între 4 și 12 luni
Mierea: Mierea poate conține sporide Clostridium botulinum, care provoacă boală numită botulism. Tractul intestinal al unui adult poate preveni creșterea acestor spori, dar într-un copil până într-un an ei pot crește și pot provoca toxine care amenință sănătatea și chiar viață.  
Untul de arahide: Consistența lipicioasă a untului de arahide și a oricărui tip de cremă de nuci îl face dificil de înghițit în siguranță de către copil.  
Laptele de vacă: Rămâi cu laptele de la sân sau cu laptele formulă până după vârstă de 1 an a copilului tău. De ce? Copilul mic nu poate digera proteină din laptele de vacă, oricum nu are toți nutrienții necesari și conține minerale în cantitate prea mare care îi pot afecta rinichii.

De evitat, între 12 și 24 luni
Pe măsură ce copilul crește, el va fi dornic și curios să guște din farfuria ta, iar tu vei fi nerăbdătoare să îi introduci cât mai multe mâncăruri noi în alimentație. Dar în continuare nu toate produsele sunt sigure pentru copilul tău. Unele în continuare prezintă riscul de a se îneca cu ele.  
Laptele degresat: Majoritatea copiilor până în 2 ani au nevoie de grăsimea și de caloriile din laptele integral pentru creșterea și dezvoltarea lor armonioasă, în special a creierului. După ce copilul împlinește 2 ani și dacă el are probleme de creștere, îi poți da lapte cu o concentrație mai mică de grăsime dacă așa dorești (laptele 1,5% sau 1,8%). Dacă copilul are probleme de obezitate sau de inimă, oricum medicul îți va introduce laptele semi-degresat mai devreme de vârstă de 2 ani. 

Atenție la ce mesteca până la 24 luni!!
Bucățele mari de mestecat: În continuare cel mai sigur este că ceea ce are de mestecat să nu depășească dimensiunea unei boabe de mazăre, astfel nu există riscul să rămână blocată mâncarea în gâtul micuţului. Legume precum morcov, salată, fasole verde trebuie gătite și sfărâmate foarte bine și fîn. Tăie în bucăți cât mai mici strugurii, roșiile tip cherry sau cubulețele de pepene înainte să i le dai, nu i le servi întregi, chiar dacă le vezi micuțe. Taie carnea sau brânza în bucăți foarte mici sau pasează-le.  
Mâncarea mică și tare: nucile, floricele de porumb, bomboanele tari, stafidele sau alte fructe mici uscate ori semințe, “ toate reprezintă un mare risc de a se îneca cu ele. Deci nu i le incluzi în alimentație.  
Alimente moi și fine: produsele tip jeleu sau bezele pot rămâne lipite pe gâtul copilului, deci nu are voie să le mănânce.  
Untul de arahide: Fii atentă să nu îi dai copilului până în 2 ani cantitate mare de unt de arahide în gură căci se poate îneca cu el, e dificil de înghițit. În schimb îi poți unge un biscuite sărat sau o felie subțire de pâine cu unt de arahide. Poți subția untul de arahide cu puțin suc de mere înainte să îl ungi pe pâine sau pe biscuite.
Atenție: Evită să îi dai copilului să mănânce în mașină. Este prea dificil să îl supervizezi, fie că tu conduci fie că ești lângă el. Atât timp cât maşina este în mers copilul se poate îneca.

De evitat, între 24 și 36 luni
Copilul tău este de acum capabil să mănânce, însă tot sunt șanse să se înece cu mâncare. Continuă să eviți să îi dai produsele interzise până la 2 ani cu care se poate îneca și dezcurajeaza-l să mănânce în timp ce vorbește, merge, se uită la tv sau face orice altceva care îi mută atenția de la masă și mâncare. 

De evitat, de la 3 ani în sus
Deși copilul tău se descurcă de minune să mănânce de acum, tot trebuie să fii atentă la dimensiunea bucăților de mâncare pe care le duce la gură. Continuă să îi tăi mâncarea din farfurie în bucăți foarte mici, în special bucățelele de crenvurști, de struguri, de roșii cherry care dacă ar fi înghițite că atare i-ar blocă căile respiratorii la inhalare.

Atenție la alergii

Medicii pediatri preferă că cel mic să depășească vârstă de 1 an sau chiar mai mult înainte de a permite introducerea alimentelor cu risc mare de a provocă alergii, în special dacă copiii sunt sensibili la factorii alergeni. În ultima vreme, pediatrii și-au mai schimbat atitudinea, în sensul că recunosc faptul că, indiferent cât amâni introducerea în alimentația copilului alimentele alergene vor dezvolta oricum alergii la un copil predispus la această problemă.  
Cu toate acestea, este înțelept să introduci orice aliment nou gradat, câte unul nou pe săptămâna, că să ai timp să observi orice potențială reacție a copilului la acel aliment, dacă are alergie la el, dacă îl tolerează bine din punct de vedere gastric.  
Dacă suspectezi că ai putea avea probleme de alergie alimentară la copil, în special dacă unul din părinți sau amândoi au fiecare alergiile sale, discută cu pediatrul cum este mai bine să îi introduci alimentele alergene precum ouăle, laptele, căpșunele, fructele de pădure, nucile, alunele, făină, soia, peștele și fructele de mare.

Comentarii