Vinul de usturoi «îneacă» microbii
Fă rost de un litru de vin alb, curat, toarnă-l într- un vas din sticlă şi amestecă în el 10 căţei de usturoi curăţaţi şi pisaţi fin. Lasă la macerat trei ore, apoi strecoară şi bea câte 250 ml pe zi. Ce proprietăţi are: combate microbii şi “pune sângele în mişcare”, reducând tensiunea arterială şi prevenind infarctul de miocard.
Vinul de prune, bun pentru reumatism
Amestecă, într-un litru de vin roşu, 50 ml de rachiu, 300 g de prune uscate (neafumate), 120 g de zahăr şi un plic de zahăr vanilat. Lasă la macerat timp de trei săptămâni, apoi bea câte 50 ml, cu 15 minute înaintea meselor principale. Ce proprietăţi are: calmează durerile reumatismale, tratează constipaţia şi anemia care stă la pândă în sezonul rece.
Vinul de miere dă poftă de mâncare
Amestecă 500 ml de vin roşu cu 500 ml de miere şi lasă la macerat timp de trei zile, amestecând din când în când. Bea câte o ceaşcă înaintea fiecărei mese principale. Ce proprietăţi are: combate lipsa apetitului şi anemia, fiind recomandat în special în perioadele de convalescenţă.
Vinul de busuioc vindecă bronşita
Pune la macerat 100 g de flori de busuioc, mărunţite, într- un litru de vin alb. Agită zilnic sticla, iar după o săptămână filtrează vinul şi toarnă- l într-o sticlă închisă la culoare. Bea câte o ceaşcă la fiecare masă. Ce proprietăţi are: tratează bronşita, calmând tusea şi ajutând la eliminarea secreţiilor, combate balonarea şi redă tonusul general.
Vinul de mentă «drege» stomacul
Pune 25 g de frunze de mentă uscată în 500 ml de apă clocotită şi lasă la infuzat 15 minute. După ce s-a răcit, amestecă infuzia cu 500 ml de vin alb şi 20 g de miere de albine. Lasă la macerat 40 de zile, apoi filtrează şi toarnă vinul în sticle închise la culoare. Vei lua câte 50 ml, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Ce proprietăţi are: combate problemele digestive, paraziţii intestinali, stările de nervozitate şi tulburările sexuale.
Prepară-ţi şi apă de gură
Amestecă în 500 ml de vin roşu două linguri de frunze de mentă uscată, mărunţită fin. Laşi la macerat într-un loc răcoros, la întuneric, timp de 7 zile. Torni în sticluţe de culoare închisă şi foloseşti apa de gură astfel obţinută pentru a elimina halena (mirosul neplăcut al gurii).