Despre insecticide

Aceste pesticide naturale și de bricolaj sunt eficiente pentru a vă ajuta să vă scăpați culturile de insectele dăunătoare, dar sunt suficient de sigure pentru a fi folosite în preajma familiei. 

Insectele dăunătoare au potențialul de a transforma grădina într-un dezastru.

Este important să rețineți că, doar pentru că acestea sunt insecticide „naturale” sau făcute în casă, asta nu înseamnă că nu pot dăuna solului, grădinii sau persoanelor. 

Un insecticid, care este un pesticid, este definit ca fiind „orice substanță chimică folosită pentru a preveni, distruge, respinge sau atenua dăunătorii” și, ca atare, au potențialul de a fi „dăunătoare pentru oameni, animale sau mediu”. 

Și, bineînțeles, nu toate insectele sunt dăunătoare. Aplicarea fără discernământ a insecticidelor, în special a pesticidelor dure care afectează chiar și insectele benefice, poate avea un efect dăunător asupra ecosistemului local al grădinii.

Insecticid natural pentru flori

Spray de ulei vegetal

Un insecticid de casă făcut din ulei vegetal amestecat cu un săpun blând poate avea un efect devastator asupra anumitor insecte supărătoare, cum ar fi afidele, acarienii, tripsul etc.

Pentru a prepara un insecticid de bază în spray cu ulei, amestecați o cană de ulei vegetal cu o lingură de săpun lichid (acoperiți și agitați bine), iar apoi, când sunteți gata de aplicare, adăugați două lingurițe de amestec de ulei în spray cu un litru de apă, agitați bine și pulverizați direct pe suprafețele plantelor care sunt afectate de micii dăunători.

Uleiul îmbracă corpul insectelor, sufocându-le efectiv, deoarece blochează porii prin care respiră.

Spray cu săpun

Un pesticid de casă foarte asemănător cu spray-ul cu ulei este spray-ul cu săpun, care este, de asemenea, eficient pentru a controla acarienii, afidele, muștele albe, gândacii și alte insecte mici și înfometate.

Pentru a prepara un insecticid de bază cu săpun în spray, amestecați o linguriță și jumătate dintr-un săpun lichid blând cu un litru de apă și pulverizați amestecul direct pe suprafețele infectate ale plantelor.

Un insecticid cu săpun funcționează într-un mod similar cu un pesticid în spray cu ulei și poate fi aplicat după cum este necesar (deși se recomandă întotdeauna să nu îl aplicați în timpul zilei însorite și fierbinți, ci mai degrabă seara sau dimineața devreme).

Spray de ulei de neem

Un ulei extras din semințele arborelui de neem este un insecticid natural puternic, capabil să întrerupă ciclul de viață al insectelor în toate stadiile (adult, larve și ouă), ceea ce îl face o resursă excelentă pentru grădinarul ecologic.

Uleiul de neem acționează ca un perturbator hormonal pentru insectele care se hrănesc cu frunze și alte părți ale plantelor.

Uleiul de neem este biodegradabil și este netoxic pentru animalele de companie, păsări, pești și alte animale sălbatice, fiind eficient împotriva unei varietăți de insecte dăunătoare comune din grădină, precum și un fungicid natural care poate combate mucegaiul pudră și alte infecții fungice de pe plante.

 Acesta poate fi găsit în multe magazine de grădinărit sau piețe de produse naturale.

Pentru a folosi uleiul de neem ca insecticid, urmați instrucțiunile de pe flacon sau începeți cu un amestec de bază format din două lingurițe de ulei de neem și o linguriță de săpun lichid blând, agitat bine cu un litru de apă, apoi pulverizat pe frunzele plantelor afectate. 

Uleiul de neem poate fi folosit și preventiv, prin pulverizarea frunzelor plantelor care sunt adesea devastate de dăunători, înainte ca acestea să fie efectiv infestate.

Pământ de diatomee

Această substanță naturală este fabricată dintr-o rocă sedimentară creată de algele fosilizate (diatomee) și care este o resursă destul de abundentă.

Pământul de diatomee are o serie de utilizări în și în jurul casei, iar rolul de insecticid natural este doar unul dintre ele. Acest material acționează nu prin otrăvirea sau sufocarea insectelor, ci în virtutea calităților sale abrazive și a afinității sale de a absorbi lipidele (o substanță ceroasă) din exoscheletul insectelor, care apoi le deshidratează până la moarte.

Pământul de diatomee este adesea disponibil la magazinele de grădinărit, deși de multe ori doar în saci mari, așa că, dacă aveți o curte mică, luați în considerare posibilitatea de a-l împărți cu un vecin. 

Pentru a-l aplica, pur și simplu presărați pe pământul din jurul plantelor sau chiar presărați-l pe frunze, unde va ajuta la controlul melcilor, precum și al altor insecte târâtoare. Din cauza naturii sale uscate, pentru a fi un pesticid natural eficient, pământul de diatomee trebuie reaplicat după fiecare ploaie.

Spray de usturoi

Usturoiul este bine cunoscut pentru aroma sa înțepătoare, care este delicioasă pentru unii și totuși respingătoare pentru alții, iar acest miros puternic este cel care intră în joc atunci când este folosit ca insecticid natural.

Pentru a face un spray de usturoi de bază, luați doi bulbi întregi (nu doar doi căței) și faceți-i piure într-un blender sau într-un robot de bucătărie cu o cantitate mică de apă. Lăsați amestecul să stea peste noapte, apoi strecurați-l într-un borcan de un litru, a

dăugând o jumătate de cană de ulei vegetal (opțional), o linguriță de săpun lichid blând și apă cât să umple borcanul. Pentru a folosi acest insecticid de casă, folosiți o ceașcă de amestec cu un litru de apă și pulverizați abundent pe plantele infestate.

Spray cu ardei iute

Similar cu spray-ul de usturoi, spray-ul cu ardei iute este un excelent insectifug natural de casă care poate fi folosit pentru o varietate de dăunători diferiți. Sprayul poate fi făcut fie din ardei iute proaspăt, fie din pulbere de ardei iute.

Pentru a face un spray de bază de chili din pulbere de ardei iute, amestecați o lingură de pulbere de chili cu un litru de apă și câteva picături de săpun lichid blând. 

Acest amestec poate fi folosit cu toată puterea pe frunzele plantelor afectate. Pentru a face spray de ardei iuți proaspeți, amestecați sau faceți piure o jumătate de cană de ardei cu o cană de apă, apoi adăugați un litru de apă și aduceți la fierbere.

Se lasă să stea până se răcește, apoi se strecoară pulpa ardeiului, se adaugă câteva picături de săpun lichid și se pulverizează după cum se dorește.

Sursa foto: 123rf.com

Plante care alungă insectele dăunătoare și animalele din grădină în mod natural

Urmărește-ne pe Google News