Mergi direct la conținut »
Ion Caramitru a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Chișinău

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional "I.L Caragiale" din Bucureşti a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale, ce se desfășoară în perioada 19-30 septembrie. La ediția de anul acesta, Naționalul bucureștean a prezentat pe scena Teatrului Național "Mihai Eminescu" din Chișinău spectacolul "Scrisoarea", după "O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale, în regia lui Horațiu Mălăele.

De Florin Ghioca,

Ceremonia acordării titlului de Doctor Honoris Causa a avut loc în sala istorică în care, acum 100 de ani, Sfatul Ţării a votat Unirea Basarabiei cu România, un eveniment care s-a desfășurat în faţa unei săli pline cu regizori, actori, oameni de cultură și prieteni.

„Este emoționant și pentru faptul că această ceremonie are loc în sala unde s-a semnat decizia Sfatului Ţării de Unire cu Ţara Mamă. Nu cred că poate exista un moment mai propice de a mai spune o dată ceea ce este evident, de a mai rosti o dată în cea mai frumoasă limbă română că suntem fraţi, de a mai expune o dată public dorinţa noastră de a fi încă o dată ce am fost, şi mereu la fel, şi că accidentele istorice nu fac decât să întărească aceste sentimente, nu să le distrugă”, a declarat cu acest prilej Ion Caramitru.

Actorul și regizorul Ion Caramitru, Directorul Teatrului Național din București și Preşedintele Uniunii Teatrale din România este totodată Doctor Honoris Causa al : Universităţii de Arte Audiovizuale ESRA din Skopje (2016), Universităţii Ovidius din Constanţa (2012) și al Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi (2008).

La finalul ceremoniei, a avut loc recitalul de poezie „Dor de Eminescu”, pe care Caramitru îl susține împreună cu clarinetistul Aurelian-Octav Popa din ianuarie 2012, dialogând într-o formulă scenică inedită, în care cuvântul rostit se completează cu muzica, un spectacol alcătuit pe baza unor selecțiuni din manuscrisele de poezie, proză și filosofie ale marelui poet.

Close
Închide
  Close