Italia și podul care nu mai vine de 150 de ani

Italia vrea să construiască cel mai mare pod, care ar urma să lege insula Sicilia de restul țării, peste strâmtoarea Messina. Ideea unui pod între Sicilia și continent datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Prima lege care permitea construirea lui a fost adoptată în 1971. De atunci, aproape fiecare guvern a promis că îl va construi, dar de fiecare dată proiectul a fost fie abandonat, fie amânat.

În 2012, planul părea definitiv îngropat, după criza euro, dar actualul guvern de dreapta condus de Giorgia Meloni a readus ideea în prim-plan. Ministrul infrastructurii, Matteo Salvini, spune că lucrările vor începe „vara aceasta”, deși același lucru s-a spus și în 2024, când totul a fost amânat.

Va fi cel mai lung pod suspendat din lume

Proiectul prevede un pod cu o lungime de 3,3 kilometri între cei doi piloni principali, ceea ce l-ar face cel mai lung pod suspendat din lume. Ar urma să aibă șase benzi de circulație și cale ferată, permițând traversarea cu mașina în doar 15 minute.

Guvernul spune că podul va impulsiona economia Siciliei, care pierde anual 6,5 miliarde de euro din cauza faptului că este izolată de continent. Salvini afirmă că vor fi create 120.000 de locuri de muncă și că „podul va fi un catalizator pentru dezvoltare”.

Prima reacție a Iranului, după ce a fost atacat de Statele Unite
Recomandări
Prima reacție a Iranului, după ce a fost atacat de Statele Unite

Oamenii acuză un proiect fără sens

Localnicii și activiștii de mediu spun că acest pod este o iluzie costisitoare.
„Publicul nu are încredere în această clasă politică și în proiectele care se transformă în șantiere fără sfârșit”, a declarat pentru AFP Luigi Storniolo, membru al mișcării de protest No Ponte.

Storniolo numește construcția un „proiect fără sens”, în condițiile în care „regiunile noastre au deja probleme reale: spitale, școli, drumuri”. Sindicatul CGIL estimează că doar 2.300 de oameni pe an vor lucra la construcție și că în final se vor pierde locuri de muncă, prin închiderea curselor de feribot.

Pericole naturale și multă mafie

Zona unde ar urma să fie construit podul este cunoscută pentru pericolele naturale. Curenții puternici, vântul de peste 100 km/h și riscul de cutremure fac construcția extrem de dificilă. Zona e chiar menționată în „Odiseea” lui Homer ca fiind locul în care monștrii Scylla și Caribda îi îngrozeau pe marinari.

Criticii spun că investiția este riscantă și din alt motiv: mafia. Procurorul general din Messina a avertizat că „puterea mafiei se ascunde în spatele contractelor publice”.

Guvernul a propus ca firmele implicate în proiect să fie supravegheate de o structură antimafia, dar președintele Sergio Mattarella a blocat ideea, spunând că acest tip de control este rezervat doar pentru situații excepționale, cum ar fi cutremurele sau olimpiadele.
„Nu lupți cu mafia prin conferințe și proteste, ci prin crearea de locuri de muncă și oferirea de speranță tinerilor”, spune Salvini, care susține că proiectul poate chiar combate crima organizată.

Aurelian Preda a scăpat de pe petrolierul Unirea, care a explodat lângă Capul Caliacra, acum 43 de ani: „Mircea Băsescu a tăiat parâma. Din cauza disperării, și-a înfipt briceagul în palmă!”
Recomandări
Aurelian Preda a scăpat de pe petrolierul Unirea, care a explodat lângă Capul Caliacra, acum 43 de ani: „Mircea Băsescu a tăiat parâma. Din cauza disperării, și-a înfipt briceagul în palmă!”

Deocamdată, aprobarea finală a proiectului este așteptată în luna iunie, iar guvernul Meloni promite că podul va fi gata într-o zi.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.