0-99447-shutterstock_1220075.jpg

Coordonatorul acestei lucrari, Eric Strice de la universitatea din texas, explica, din urma studiului efectuat, ca persoanele obeze simt mai puţină plăcere în timpul mesei decât celelalte şi că mănâncă mai mult pentru a compensa lipsa de satisfacţie. Acest studiu evidenţiază legătura biologică dintre creier şi obezitate.

Studiul a demonstrat – prin intermediul imaginilor obţinute cu ajutorul tehnicii rezonanţei magnetice – că nivelul de intensitate a reacţiei circuitelor cerebrale asociate plăcerii în urma consumării unui milkshake, poate ajuta la prezicerea riscului de instalare a obezităţii.

Activitatea din circuitele cerebrale asociate plăcerii este mai intensă la persoanele care prezintă o variaţie genetică în zonă, ce inhibă procesul de producere a dopaminei. Dopamina este o moleculă care asigură comunicarea între neuroni, celulele cerebrale, şi are un rol important în ceea ce priveşte senzaţiile de dorinţă şi de plăcere.

În timpul mesei se declanşează producţia de dopamină, iar nivelul plăcerii este legat de cantitatea de dopamină eliberată.

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”
Recomandări

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”

 

Eric Strice, care studiază obezitatea şi tulburările alimentare de peste 20 de ani, a declarat că „Persoanele obeze par să aibă mai puţini receptori de dopamină în creier, iar acest lucru le face să mănânce mai mult pentru a compensa acest deficit de plăcere”

Grupul de voluntari, al acestei cercetări a fost format din tineri cu varste cuprinse între 14 si 22 de ani. acestia au fost impartiti in doua grupe. Prima grupa a fost formata din 43 de studenti, cu vârste cuprinse între 18 şi 22 ani, având un indice al masei corporale (IMC) mediu de 28,6, iar al doilea grup de studiu a fost format din 33 adolescenţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani şi cu un IMC mediu de 24,3. IMC este un indice obţinut prin împărţirea greutăţii la pătratul înălţimii unei persoane.

Persoanele cu un IMC mai ridicat au înregistrat reacţii mai slabe în centrii asociaţi plăcerii şi prezentau, totodată, acea variaţie genetică vinovată de scăderea producţiei de dopamină.

Chiar dacă persoanele care prezintă această anomalie în circuitele lor cerebrale asociate plăcerii sunt expuse riscului de a se îngrăşa, o modificare a stilului lor de viaţă, eliminarea sedentarismului şi un tratament medicamentos pot să corecteze acest fenomen, spun specialiştii.

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 2 aprilie 2020. Scorpionii se lasă cuceriți de emoții negative
HOROSCOP

Horoscop 2 aprilie 2020. Scorpionii se lasă cuceriți de emoții negative