Ruladă
Ingrediente aluat: 260 g făină, 80 g unt, 50 g untură, un vârf de cuţit de sare, o lingură cu vârf de zahăr pudră, 4 g drojdie uscată (două linguriţe mici), un gălbenuş, 50 ml lapte călduţ.
Ingrediente umplutură: 270 g mac, un plic de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie, 80 ml lapte, 110 g zahăr pudră, 25 g miere (o lingură), un ou (pentru ungerea ruladei).
Preparare aluat: Se amestecă toate ingredientele şi se frământă până devin o cocă bine legată. Se împarte aluatul în două, se pune în folie din plastic şi se bagă la frigider circa o oră.
Preparare umplutură: Se opăreşte coaja de lămâie cu cei 80 ml de lapte în care s-au pus 110 g zahăr pudră şi o lingură de miere, apoi se omogenizează cu macul măcinat, cu zahărul vanilat şi cu nuca. Se împarte în două, apoi se întinde câte o foaie, pe o folie şi se bagă la frigider. Se întind şi foile de aluat, astfel încât să fie mai mari cu câţiva centimetri decât cele de umplutură. Apoi se pune pe fiecare dintre ele câte o foaie din compoziţia cu nucă, îndoindu- se marginile aluatului peste umplutură. Se rulează strâns fiecare foaie, se aşază în tavă şi se înţeapă cu furculiţa, din loc în loc. Se unge cu gălbenuş, se pune la rece 10-15 minute, apoi se unge cu albuş şi se pune din nou la rece, până se usucă. Se încinge cuptorul foarte bine, apoi se coace rulada 15 minute la foc mai mare şi încă 15 la foc foarte mic.
Covrigei cu lapte
Ingrediente: 800 g de făină, un sfert de pachet de drojdie, 250 ml de lapte călduţ, o linguriţă de sare, o jumătate de căniţă de ulei.
Preparare: Se amestecă făina împreună cu drojdia, apoi se toarnă laptele călduţ, se adaugă praful de sare, uleiul şi se amestecă până când compoziţia nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Aluatul se lasă la dospit circa o oră. Apoi, se modelează covrigii şi se mai lasă aproximativ 10 minute la dospit. Se dau apoi în apă fiartă unul câte unul, se aşază în tavă, se presară mac şi se dau la cuptor timp de 20 de minute.