Locuri de vizitat în Berlin 

În ciuda devastării celui de-al Doilea Război Mondial și după decenii de degradare la est de infamul Zid al Berlinului, orașul a fost reconstruit într-un mod care îi celebrează succesele, recunoscând în același timp un trecut întunecat.

În prezent, Berlinul și-a câștigat reputația de a fi un fel de destinație turistică tânără și la modă, care oferă un amestec eclectic de arhitectură nouă și clasică, divertisment dinamic, cumpărături și o mare varietate de instituții sportive și culturale și galerii de artă.

Poarta Brandenburg

Poarta Brandenburg (Brandenburger Tor)

Cel mai faimos monument istoric al Berlinului este, fără îndoială, Poarta Brandenburg (Brandenburger Tor). Cândva un simbol al unei națiuni divizate, ea reprezintă acum un simbol al unității și al păcii. Această poartă neoclasică de dimensiuni impresionante a fost comandată de regele Frederic Wilhelm al II-lea în 1788, iar designul său a fost inspirat de Propileea din Acropole Atenei. 

SURSE. DNA ajunge și la spitalul din Jibou după Secureanu. Ce au cerut procurorii
Recomandări
SURSE. DNA ajunge și la spitalul din Jibou după Secureanu. Ce au cerut procurorii

Monumentul din gresie are o înălțime de 26 de metri și se află în Pariser Platz din districtul Mitte, la doar un bloc de clădirea Reichstag.

Mihail Gorbaciov (Rusia) și Lech Walesa (Polonia), au trecut împreună prin poartă pentru a comemora dărâmarea Zidului Berlinului cu 10 ani mai devreme.

Reichstagul reconstruit

Reichstag-ul (Reichstagsgebäude)

Reichstag-ul (Reichstagsgebäude) a fost finalizat inițial în 1894, unde palatul neorenascentist a servit ca sediu al Dietei Imperiale a Imperiului German până când a ars în 1933. Nu a mai fost folosit până după reunificarea Germaniei, moment în care a fost supus unei reconstrucții de 10 ani și a devenit în cele din urmă sediul Parlamentului german în 1999.

Un punct culminant al acestei reconstrucții magnifice este cupola de înlocuire, Kuppel. Realizată din sticlă, acesta oferă priveliști superbe asupra orașului din jur, în special noaptea, de la restaurantul de pe acoperiș.

Insula Muzeului

 Insula Muzeelor (Museumsinsel)
FOTOREPORTAJ Plecarea la război a rușilor, în imagini. Primii rezerviști au fost trimiși la antrenament înainte de plecarea pe front
Recomandări
FOTOREPORTAJ Plecarea la război a rușilor, în imagini. Primii rezerviști au fost trimiși la antrenament înainte de plecarea pe front

Așezată între râul Spree și Kupfergraben, într-un canal lung de 400 de metri, Insula Spree – mai bine cunoscută sub numele de Insula Muzeelor (Museumsinsel) – este unul dintre cele mai importante situri ale orașului incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici vei găsi multe dintre cele mai vechi și mai importante muzee ale orașului, inclusiv Muzeul Vechi (Altes Museum), construit în 1830 pentru a adăposti Bijuteriile Coroanei și alte comori regale.

Noul Muzeu (Neues Museum), distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost reconstruit și redeschis în 2009. Acesta găzduiește colecții extinse de la Muzeul Egiptean, Colecția de Papirusuri și Colecția de Antichități Clasice.

Vechea Galerie Națională (Alte Nationalgalerie), deschisă în 1876, expune sculpturi și picturi neoclasice din perioada 1815-1848, precum și piese impresioniste și moderniste timpurii. Muzeul Bode găzduiește o colecție de artă bizantină, precum și o colecție mare de sculptură care se întinde din perioada medievală până la sfârșitul anilor 1700.

Memorialul Zidului Berlinului

Memorialul Zidului Berlinului
Jurnalist român din Cernăuți: ce ”naivitate a Occidentului” e timpul să dispară pentru ca discursul lui Putin de vineri să nu se transforme într-un război total
Recomandări
Jurnalist român din Cernăuți: ce ”naivitate a Occidentului” e timpul să dispară pentru ca discursul lui Putin de vineri să nu se transforme într-un război total

Zidul Berlinului a luat naștere în 1961, când Germania de Est a sigilat acea jumătate de oraș pentru a împiedica cetățenii să fugă în Germania de Vest. În momentul în care a fost demolat în 1989, zidul înalt de patru metri se întindea pe 155 de kilometri, diseca 55 de străzi și poseda 293 de turnuri de observație și 57 de buncăre.

În prezent, au mai rămas doar mici porțiuni acoperite de graffiti, inclusiv o porțiune de 1,4 kilometri păstrată ca parte a Memorialului Zidului Berlinului (Gedenkstätte Berliner Mauer). Acesta reprezintă o amintire înfricoșătoare a animozității care a divizat odată Europa.

Printre punctele de atracție ale unei vizite se numără Muzeul Centrului pentru Refugiați Marienfelde, cu exponate referitoare la cei un milion și jumătate de oameni care au trecut prin Berlin ca refugiați; Memorialul Günter Litfin, un fost turn de veghe amenajat acum ca memorial, care aduce un omagiu primului civil ucis în încercarea de a trece de la est la vest; și Monumentul în memoria orașului divizat și a victimelor tiraniei comuniste.

Muzeul istoric german

Muzeul Istoric German (Deutsches Historisches Museum, sau DHM)

Înființat pentru a marca cea de-a 750-a aniversare a Berlinului în 1987, Muzeul Istoric German (Deutsches Historisches Museum, sau DHM) este o vizită obligatorie pentru cei interesați să afle mai multe despre istoria remarcabil de bogată a orașului. 

Această atracție foarte vizitată constă într-o serie de săli de expoziții istorice pline de exponate fascinante de artefacte legate de diferite perioade și evenimente, de la fondarea țării până la căderea Zidului Berlinului.

Alte puncte de atracție includ expoziții legate de medicină, modă, religie, tipografie, artă și fotografie.

Turnul de televiziune din Berlin

Berliner Fernsehturm (Turnul de Televiziune din Berlin)

În ciuda vârstei sale – a împlinit 50 de ani în 2020 – Berliner Fernsehturm (Turnul de Televiziune din Berlin), înalt de 368 de metri, nu și-a pierdut deloc din atractivitatea pentru vizitatorii orașului. De la deschiderea sa în 1970, a treia cea mai înaltă structură independentă din Europa a atras peste 60 de milioane de vizitatori, majoritatea atrași de priveliștile spectaculoase asupra capitalei Germaniei.

Construit inițial pentru a marca măreția comunismului (este situat în fostul district Berlinul de Est), reperul poate fi observat din aproape orice colț al orașului, ceea ce îl face mai semnificativ ca simbol al reunificării orașului în anii 1980.

Checkpoint Charlie

Muzeul Checkpoint Charlie (Museum Haus am Checkpoint Charlie)

De asemenea, este interesant Muzeul Checkpoint Charlie (Museum Haus am Checkpoint Charlie). Marcând cel mai cunoscut punct de trecere dintre Berlinul de Est și Berlinul de Vest, această atracție turistică fascinantă prezintă numeroase exponate și artefacte care urmăresc istoria drepturilor omului, alături de exponate care se ocupă în mod special de istoria Zidului Berlinului și a Checkpoint Charlie.

Situat lângă corpul de gardă original, muzeul evidențiază, de asemenea, unele dintre cele mai interesante încercări făcute de cei care au încercat să scape de regimul comunist. Printre acestea se numără un balon cu aer de casă original, folosit într-o încercare reușită.

Palatul și parcul Charlottenburg

Palatul și parcul Charlottenburg

Cea mai veche și cea mai mare proprietate prusacă din Berlin, Palatul Charlottenburg, de la sfârșitul secolului al XVII-lea, a fost timp de decenii reședința principală a regalității germane. 

Acum, frumos restaurat, acest palat uriaș are multe caracteristici extraordinare, inclusiv o cupolă centrală masivă de 50 de metri înălțime, decoruri opulente în stil baroc și rococo în toate camerele sale extinse și o grădină mare care a fost inspirată de grădinile de la Versailles.

Un punct culminant al programului de vizitare a proprietății este vizitarea Aripii Noi, cu apartamentele sale de stat și sălile de banchet rafinate. Construită în 1746, aici vizitatorii au ocazia să vadă splendoarea în care au trăit regii și alegătorii prusieni, de la dormitorul și biroul lui Frederick I, cu mobilierul și picturile lor fine, până la sala de mese de stat și Galeria de Aur, lungă de 42 de metri, cu stuc bogat și aurit.

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt, una dintre cele mai mari piețe din Berlin, este dominată de trei clădiri istorice de referință: Konzerthaus, Catedrala Franceză (Französischer Dom) și Catedrala Germană (Deutscher Dom). 

Această pitorească piață din secolul al XVII-lea este în prezent una dintre cele mai importante atracții turistice ale Berlinului și găzduiește numeroase evenimente publice în fiecare an, inclusiv concerte clasice pe treptele teatrului Konzerthaus în timpul verii. Iarna, întreaga piață se transformă în celebrul târg de Crăciun a orașului.

O altă piață binecunoscută din Berlin, Alexanderplatz a fost centrul vieții Berlinului de Est, iar acum găzduiește World Time Clock, un loc de întâlnire popular. În apropiere se află Turnul Televiziunii (supranumit Telespargel), cu vedere panoramică asupra orașului.

Muzeul Evreiesc din Berlin

Proiectat de arhitectul Daniel Libeskind, Muzeul Evreiesc din Berlin (Jüdisches Museum Berlin) are un exterior distinctiv cu panouri de zinc care îl face unul dintre cele mai izbitoare repere din Berlin. A fost înființat în 2001, iar în interior vizitatorii vor găsi o gamă largă de artefacte istorice și colecții donate care ilustrează lunga istorie și lupta evreilor germani, din Evul Mediu până în prezent.

Printre exponate se numără opere de artă, obiecte religioase și 24.000 de fotografii care au fost conservate și recuperate. Deosebit de emoționantă este „The Memory Void”, unde vei găsi o instalație numită „Shalekhet” sau „Frunze căzute”, o colecție de aproximativ 10.000 de fețe de fier răspândite pe pământ.

Muzeul German de Tehnologie

Muzeul German de Tehnologie

Muzeul German de Tehnologie (Deutsches Technikmuseum Berlin), care trebuie neapărat vizitat, a fost înființat în 1983 pentru a prezenta și a sărbători probele industriale și tehnologice ale Germaniei.

Există o mulțime de lucruri amuzante de făcut pentru copii și familii în acest muzeu popular, inclusiv vizitarea expozițiilor legate de Revoluția Industrială, dobândirea unei experiențe practice într-un atelier reconstruit. În plus, muzeul oferă o privire fascinantă asupra vehiculelor care au evoluat odată cu această creștere a mecanizării.

Sunt expuse o mulțime de vehicule și aeronave, inclusiv o serie de motoare cu aburi conservate care datează încă din 1843. Alte puncte de atracție includ plimbarea cu un tren de epocă din anii 1930 de la muzeu până la depozitul de locomotive, în weekend-uri.

Memorialul evreilor uciși din Europa

Memorialul pentru evreii uciși din Europa (Denkmal für die ermordeten Juden Europas)
Memorialul pentru evreii uciși din Europa (Denkmal für die ermordeten Juden Europas)

O mărturie remarcabilă a poporului german și a angajamentului acestuia de a nu închide niciodată ochii la atrocitățile trecutului, Memorialul pentru evreii uciși din Europa (Denkmal für die ermordeten Juden Europas) – cunoscut și sub numele de Memorialul Holocaustului – este un alt punct de reper din Berlin care atrage turiști din întreaga lume.

Situat în partea de est a Tiergarten, această colecție de 2.711 plăci de beton acoperă 19.000 de metri pătrați de teren accidentat. Sub memorialul întins se află un centru de informare care găzduiește scrisori, jurnale și fotografii ale victimelor Holocaustului. Un ghid audio este disponibil în limba engleză.

Grosser Tiergarten și Coloana Victoriei

rosser Tiergarten și Coloana Victoriei
rosser Tiergarten și Coloana Victoriei

În traducere literală „Grădina cu animale mari”, Grosser Tiergarten din Berlin este de mult timp o atracție turistică majoră. Inițial o rezervație regală de vânătoare în care erau ținute căprioare, porci sălbatici și alte animale de vânat, a fost transformată în parc public în 1700. 

Amenajat în mod atractiv, cu o abundență de arbori și arbuști și întinderi de iarbă și borduri de flori, Tiergarten se întinde pe 210 hectare și este un loc preferat pentru relaxare, plimbări și plimbări cu barca.

Parcul conține, de asemenea, numeroase statui și monumente, inclusiv statuia reginei Luise din 1880, care o înfățișează pe aceasta cu un relief care amintește de îngrijirea soldaților răniți în timpul Războiului din 1806. 

Muzeul Pergamon

Muzeul Pergamon

Muzeul Pergamon, cea mai vizitată dintre atracțiile de pe Insula Muzeelor, este, de asemenea, una dintre destinațiile turistice de top din Berlin. Acesta găzduiește trei galerii principale, fiecare ocupând câte o aripă a clădirii masive, inclusiv Muzeul Orientului Mijlociu, Muzeul de Artă Islamică și colecția Antichității.

Artefactele, care au scăpat cu greu de daune în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost colectate de arheologii germani în secolele XIX și XX în urma unor excursii în Egipt, Orientul Mijlociu și Asia. 

Axat în principal pe minuni arhitecturale, inclusiv fațade și porți ornamentate, unele dintre cele mai faimoase piese ale muzeului sunt Poarta Ishtar din Babilon, Poarta pieței romane din Milet și Fațada Mshatta. La fața locului se află o cafenea și o librărie.

Indiferent că ești pasionat de istorie, cultură, natură sau arhitectură, Berlinul este locul care îți va rămâne în suflet. În plus, este cunoscut pentru viața de noapte extrem de activă, ceea ce îl face una dintre cele mai populare destinații pentru tinerii care vor să se distreze în cluburi.

Sursa foto: 123rf.com

 Locuri de vizitat în Belgia – cele mai frumoase obiective turistice

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Dezvăluire șoc în divorțul momentului. Suma uriașă cerută ca pensie alimentară face înconjurul lumii. A ameninţat că poate distruge zeci de familii
GSP.RO
Dezvăluire șoc în divorțul momentului. Suma uriașă cerută ca pensie alimentară face înconjurul lumii. A ameninţat că poate distruge zeci de familii
ȘOC! Arma care poate distruge Rusia într-o singură zi. Este cea mai mare teamă a lui Putin în război
Playtech.ro
ȘOC! Arma care poate distruge Rusia într-o singură zi. Este cea mai mare teamă a lui Putin în război
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în operație. Ce s-a aflat acum despre celebra bucătăreasă
Viva.ro
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în operație. Ce s-a aflat acum despre celebra bucătăreasă
Ferrari-ul de 300.000 de euro al lui Tzancă Uraganu, făcut praf după ce a sfârşit într-un copac. Fratele său, Miraj, se afla pe locul din dreapta
Observatornews.ro
Ferrari-ul de 300.000 de euro al lui Tzancă Uraganu, făcut praf după ce a sfârşit într-un copac. Fratele său, Miraj, se afla pe locul din dreapta
A fost descoperit un craniu care ar putea aparține unui băiețel omorât acum 58 de ani. Mama sa venea adesea în zonă. FOTO
Știrileprotv.ro
A fost descoperit un craniu care ar putea aparține unui băiețel omorât acum 58 de ani. Mama sa venea adesea în zonă. FOTO
O femeie a decis să-și filmeze pe ascuns soțul. A fost șocată de ce a descoperit că făcea în dormitor
FANATIK.RO
O femeie a decis să-și filmeze pe ascuns soțul. A fost șocată de ce a descoperit că făcea în dormitor
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Orangesport.ro
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Horoscop 1 octombrie 2022. Leii vor avea ocazia să se elibereze de o povară grea și inutilă pe care o duc pe umeri de mai mult timp
HOROSCOP
Horoscop 1 octombrie 2022. Leii vor avea ocazia să se elibereze de o povară grea și inutilă pe care o duc pe umeri de mai mult timp
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase
PUBLICITATE
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase