Despre maci

Macii au rădăcina pivotantă lungă de cam 80 de centimetri, groasă de până la 2 centimetri și cu ramificații secundare pe o rază de circa 30-50 de centimetri. Au tulpina erectă netedă și cilindrică, cerificată și care poate ajunge înaltă de până la 150 de centimetri. 

Florile sunt mari și în număr de 1 până la 10 pe o plantă. Ele pot fi violete, albe, roz sau roșii. În ceea ce privește fructul, el este o capsulă ușor turtită cu aspect de rozetă.

Macul de grădină este principala sursă naturală pentru receptorul opioid. Opiul natural este un latex secretat de plantă când sunt incizate capsulele verzi, iar din el sunt extrași numeroși alcaloizi precum morfină, codeină, tebaină și oripavină. 

Cum să plantezi maci în grădină

Dacă vrei să îți înfrumusețezi grădina cu ajutorul macilor, trebuie să știi ca odată plantat el va înflori în fiecare an, oferind o explozie de culoare grădinii tale. Macul de grădină este o plantă erbacee anuală originară din Asia. 

Sunt printre cele mai delicate și spectaculoase flori de grădină, care înfloresc începând cu luna mai și până la finalul lunii iulie.

Trebuie să plantezi semințele primăvara sau chiar după terminarea ultimului îngheț, alegând locuri însorite, cu sol neutru și umed. 

Pământul trebuie afânat pentru a ușura circulația apei, iar suprafața trebuie nivelată. 

Pune semințele de mac pe pământ, fără să le îngropi, pentru că ele germinează la lumină și la soare. Acest proces durează cam două săptămâni, timp în care poți pulveriza apă. 

Mac roșu și alb

Macul se însămânțează singur, așa că în fiecare an vei avea și mai mulți maci. 

Trebuie să alegi un loc cu mult soare și lumină, să cureți zona de buruieni și să afâni bine pământul. Trebuie să menții solul umed pentru germinarea semințelor de mac. Nu exagera cu apa, pentru că macii vor putrezi. 

Maci – cum îi îngrijești în grădină

Ca să ai grijă de mac trebuie să îndepărtezi mereu florile ofilite pentru ca altele să poată apărea. 

Pentru că se autoînsămânțează, trebuie să ai grijă ca semințele să nu fie purtate peste tot în grădină, pentru că tot locul se va umple de maci. 

Păstăile de semințe trebuie tăiate atunci când sunt maronii. Se usucă două spptămâni și se pot păstra semințele până la doi ani. 

Toamna, taie frunzele vechi la nivelul solului. Ai grijă cu rădăcinile dacă replantezi macii pentru că sunt sensibile. 

Udă macii zilnic, dar ai grijă să nu le pui prea multă apă pentru că vor putrezi. Solul trebuie să fie ușor umed, așa că poți folosi un pulverizator sau o stropitoare specială. 

Cum să plantezi maci în ghiveci

Nu este dificil să crești maci în recipiente, atât timp cât îi plantezi într-un ghiveci de dimensiuni corecte, folosești sol de calitate și le oferi lumină și apă suficiente.

 Poți alege un sortiment de maci după culoare, înălțime și tip de floare – simplă, dublă sau semi-dublă. 

Orice recipient de dimensiuni medii este perfect atâta timp cât nu a conținut niciodată substanțe chimice sau alte materiale toxice. Containerul are nevoie de găuri de drenaj pentru a împiedica planta să stea în solul înundat. 

Macilor le plac solul bogat în humus, argilos. Poți crea un amestec de sol favorabil pentru florile de mac într-un ghiveci, modificând solul obișnuit cu puțin compost. 

Umple recipientul lăsând 4 centimetri până la marginea ghiveciului. Pune semințele de mac direct deasupra solului. Aceste semințe au nevoie de lumină pentru a germina, deci nu este nevoie să le acoperim cu sol. 

Udă ușor semințele și păstează solul umed până la germinare. 

Macii crescuți în containere trebuie așezați acolo unde vor primi soare din plin timp de 6-8 ore pe zi. Oferă-le umbra după-amiezii dacă locuiești într-o regiune cu temperaturi foarte ridicate. 

Maci în ghiveci – îngrijire

Dacă ai plantat maci în vase sau ghivece, trebuie să știi că au nevoie de udări mai frecvente decât cei plantați în grădină, din cauza evaporării mai crescute.

Plantele de mac în ghivece nu se vor descurca bine în solul înundat, dar, de asemenea, nu ar trebui să li se permită uscarea. Udă macii în ghiveci în fiecare zi în timpul sezonului de creștere pentru a preveni uscarea lor. 

Semințe de mac

Lasă secțiunea de sus (2,5 cm) să se usuce înainte de a uda din nou. Dacă vrei, poți fertiliza macii la fiecare două săptămâni în timpul primului sezon de creștere cu un îngrășământ universal sau ceai de compost. 

După primul an, fertilizează la începutul și la sfârșitul fiecărui sezon de creștere. Pentru a te bucura de înfloriri continue, scoate florile ofilite în mod regulat, deoarece eliminarea florilor vechi încurajează planta să producă mai mult.

Cum să recoltezi semințele din maci

Recoltarea semințelor se face când macul ajunge la maturitate. Ele pot fi recoltate și atunci când tulpinile și capsulele macului s-au îngălbenit. 

Macul trebuie să fie uscat după ce îl taie, apoi iei capsulele și fie le tai într-un containeri, fie le răsucești până cad toate semințele. 

E nevoie de precizie și multă dibăcie pentru recoltarea semințelor de la maci. Se ia cu mare grijă macul uscat, se întoarce capsula de mac invers, cu orificile în jos și se răsucește de la stânga la dreapta și invers până ies toate seminâele.

Fiecare orificiu este de la o cameră din capsulă unde se află semințe de mac.  Semințele de mac se păstrează în locuri răcoroase și uscate.

Semințele de mac sunt utilizate în produse de patiserie și în preparatele tradiționale din întreaga lume.

Se spune că atât semințele, cât și uleiul lor oferă diferite beneficii pentru sănătate, de la tratarea durerilor de cap și a tusei până la vindecarea astmului și a insomniei. 

Beneficiile semințelor de mac

Semințele de mac sunt deosebit de bogate în mangan, un oligoelement important pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui. Acest mineral ajută, de asemenea, corpul să utilizeze aminoacizi, grăsimi și carbohidrați. 

De asemenea, au un conținut ridicat de cupru, un mineral necesar pentru a face țesut conjunctiv și pentru a transporta fierul. 

Semințele pot fi presate la rece pentru a produce ulei de mac, care este bogat în special în grăsimi omega-6 și omega-9. De asemenea, conține cantități mici de acid alfa-linolenic (ALA) esențial omega-3. 

Cercetările leagă de obicei dietele bogate în aceste grăsimi de sănătatea generală îmbunătățită și de un risc mai scăzut de boli de inimă. 

Dietele cu un raport ridicat de omega-6 la omega-3 pot fi legate de un risc crescut de inflamație și boală. Ca atare, nu trebuie să consumăm cantități mari de ulei de mac sau alte uleiuri bogate în omega-6 în mod regulat. 

În cele din urmă, semințele de mac și uleiul lor sunt o sursă bună de polifenoli – un tip de antioxidant care poate reduce riscul de afecțiuni precum boli de inimă. 

Află cum poți cultiva și îngriji crini imperiali la tine acasă

Urmărește-ne pe Google News