Ce flori înfloresc în luna mai

Florile poartă semnificații complexe. Sunt cadoul ideal în orice moment, simbolizează iubirea ori regretul și nu în ultimul rând, ne ajută să ne apropiem mai mult de natură. Luna mai este momentul ideal pentru amenajarea unei grădini de flori ori pentru îmbogățirea grădinii existente deoarece acum se plantează multe dintre florile care urmează să înflorească în plină vară și tot acum urmează să înflorească o sumedenie de flori de mai. Iată care sunt acestea:

Lalelele, unele dintre cele mai populare flori de Mai

Cunoscute de sute de ani, lalelele sunt flori originare din Asia, ce au fost cultivate și încrucișate întâia oară de către turci. Lalelele au fost considerate, la un moment dat, un simbol al imperiului otoman, dar și un simbol al iubirii deoarece un tânăr pe nume Farhad s-a îndrăgostit de Shirin, iar imediat cum acesta a aflat că iubita lui a fost ucisă, a gonit spre ea, însă s-a prăbușit pe o stâncă. Din acel loc, din fiecare picătură de sânge scursă pe pământ a răsărit o lalea purpurie.

Flori de mai
Câmp de lalele

Lalelele sunt flori ce se găsesc într-o gamă variată de culori, până în prezent s-au făcut cunoscute peste 150 de specii de lalea și peste 3000 de varietăți în ceea ce privește forma și culoarea (roșii, galbene, albe, purpurii, mov, roz, albastru, etc). Pentru a rezista cât mai mult, mai ales lalelele din ghiveci, este indicat ca florile să fie ferite de soare, imediat după înflorire.

Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”
Recomandări
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Panseluțe

Viu colorate, panseluțelele sunt florile primăverii, cele mai populare flori ale lunii mai, care iubesc căldura și lumina. Panseluțele au fost folosite încă de pe vremea cavalerilor regelui Arthur, Cavalerii Mesei Rotunde, pentru a prevesti viitorul deoarece florile au fost considerate un simbol al aducerii aminte. Cavalerii au adus în prim plan și o semnificație a panseluțelor: dacă petala avea patru dungi, atunci floarea semnifica speranță. În schimb, dacă dungile erau groase și înclinate spre stânga, atunci floarea semnifica o viață plină de necazuri.

Petunii

Unele dintre cele mai populare plante, originare din America de Sud (Argentina și Brazilia), petuniile sunt deja renumite pentru diversitatea coloristică și pentru parfumul lor deosebit. Petuniile sunt pline de flori încă de la începutul verii și până la mijlocul toamnei datorită rezistenței lor. Sunt foarte puțin pretențioase, iubesc căldura și se găsesc în culori extrem de variate, dar și numeroase combinații (alb, galben, roz, roșu, albastru, violet, etc).

Flori de piatră

Planta cu multe flori mici și viu colorate, floarea de piatră este planta lunii mai care stă înflorită până toamna, aproape de sfârșitul lunii octombrie. Floarea de piatră se adaptează ușor în orice condiții, nu este pretențioasă și nu are nevoie de îngrijiri speciale. Este floarea care înflorește în luna mai, se înmulțește rapid doar prin semințe și despre care se spune că atrage norocul și bună starea în casă.

De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Recomandări
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD

Bujori, unele dintre cele mai parfumate flori de mai

Bujorul este floarea care înflorește în luna mai și de care ne bucurăm până în luna iunie. Bujorul românesc este cunoscut și drept o specie de floare unică în Europa deoarece crește doar în anumite zone din România și a supraviețuit erei glaciare. Mai exact, în România există cinci rezervații naturale cu bujori românești, una dintre rezervații este în Pădurea de la Troianul, iar toate zonele sunt protejate prin lege de mai mulți ani.

Margarete

Florile în formă de stele își au originea din regiunile însorite ale Africii. Margaretele sunt cunoscute drept flori de câmp care apar în mod frecvent pe pășuni și pajiști, iar în creștinism sunt considerate florile Sfintei Maria Magdalena, cunoscute și sub denumirea de “floarea inocenței” ori “magdalena”. În denumirea populară, margaretele mai sunt denumite și margarită, aurată, roman sau romaniță-mare. Primăvara, margaretele sunt folosite și pentru a decora altarele neopăgâne.

Dacă îți plac margaretele, te-ar putea interesat să crești și gazania, floarea comoară

Crini

Considerați și o frumusețe regală, în lume, mai exact în Europa, Asia, Canada Sudică, Indica și Statele Unite ale Americii, există peste 100 de specii de crini. Crinii înfloresc în lunile mai, iunie și iulie și sunt recunoscuți pentru parfumul lor aparte. Crinul este o plantă de grădină și are o culoare ușor galbenă, fiind așezat asemenea unei coroane.

Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții
Recomandări
Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții

Iasomia

Cunoscută și sub numele de lămâiță, iasomia este considerată o plantă sacră, un arbust cu flori albe, galbene, roz și purpurii care emană un puternic parfum diafan. Floarea de iasomie simbolizează și delicatețe feminină și este prezentă în decorarea ceremoniilor pentru nuntă deoarece prevestește viitorului cuplu dragoste eternă.

Gălbenele, flori de Mai cu proprietăți terapeutice

Recunoscute în popor și cu denumirea de roșioară sau rujuliță, gălbenelele înfloresc în luna mai și rezistă în grădină până în luna septembrie. Sunt bine cunoscute pentru proprietățile terapeutice și sunt folosite încă din antichitate datorită proprietăților miraculoase pentru piele, dar și pentru tratamentele naturiste și homeopatice.

Lăcrămioare

Lăcrămioarele, florile lunii mai, mai sunt denumite și clopoței, cerceluș, coada-cocoșului, flori domnești, foarea turcului, curpina de pădure, iarba lui Sântu Gheorge, mărgărit, mărgăritare, mărgea, lăcrămiță sau păhăruțe. Lăcrămioarele au o denumire științifică de majalis sau maialis care înseamnă aparținând lunii Mai.

Maci, flori de Mai simbol al fertilității și bogăției

Flori de Mai, macii, sunt originari din zona mării Mediteraneene și sunt cunoscuți de peste 3000 de ani datorită diverselor legende cu care au fost asociați. Macul este floarea câmpiilor deoarece crește la marginea drumurilor, în lanurile de grâu ori în grădini iar în trecut a fost considerat un simbol al fertilității și bogăției.

Socul, magica floare de Mai 

O plantă din grupa arbuștilor, socul este cunoscut cu 20-30 de specii, iar cea mai cunoscută specie este socul negru. Florile hermafrodite ale socului apar primăvara, începând cu luna mai, iar planta este recunoscută drept planta magică de leac datorită calităților terapeutice. Florile de soc sunt folosite în industria cosmetică, alimentară și medicinală, pentru tratarea mai multor boli precum: boli renale, genitale, vezicale, crize de astm bronșic, stări febrile ori cazuri de răceală.

Tot din florile de soc se face renumita socata. Este bine ca florile să fie recoltate la începutul înfloririi,  cand 70-80% dintre ele sunt înflorite.

Flori de mai
Flori de soc

Narcise

Începând cu luna mai este o feerie în vestitele poieni din țară unde se găsesc cele mai multe narcise înflorite. Narcise înflorite la tot pasul se găsesc în Poiana Narciselor Albă (Negrileasa), Poiana Narciselor din Sălaj (sat. Răcaș-Hâdău), Poiana Narciselor din Munții Rodna (Comuna Rodna), Poiana Narciselor de lângă Pitești (Negrești) și Poiana Narciselor din județul Brașov.

Ce flori se plantează în luna mai

Dacă am amintit de varietatea florilor care înfloresc în luna mai, mai jos îți recomandăm flori care se plantează ori se seamănă în luna mai, în grădină sau chiar în ghivece și care înfloresc în timpul verii ori toamna.

Crini imperiali

De data aceasta vorbim despre crinii imperiali ai căror bulbi pot fi plantați în luna mai. Crinii imperiali se plantează în grupuri tocmai pentru a oferi un peisaj spectaculos, nu mai puțin de trei bulbi, cresc la o înălțime de până la 180 de cm și înfloresc la jumătatea verii. Sunt flori care preferă zonele însorite, însă pot supraviețui și în zonele cu semi-umbră, iar solul să fie bine drenat.

Crini
Crini

Gladiole

Cu o paletă variată de culori (albe, roz, galbene, roșii, mov, portocalii), gladiolele se plantează în luna mai și se dezvoltă foarte repede dacă se află în locuri însorite. Trebuie plantați mai mulți bulbu într-un singur cuib, la o adâncime de maxim 15 cm, iar gladiolele Înfloresc în mijlocul verii, la începutul lui iulie și finele lui august.

Dalii

Daliile trebuie plantate în locuri însorite cu soluri bine drenate și la distanțe de aproximativ 60 de cm între rânduri, respectiv 30-40 de cm între plantele de pe rând. Rădăcinile daliilor se plantează la la adâncime de 25-30 de cm.

  • Care sunt cele mai frumoase flori de gradina pe care le poți crește, în funcție de anotimp.

Îngrijirea plantelor de primăvară

Imediat cum florile încep să se usuce și să cadă, trebuie tăiată floarea și tija, tocmai pentru ca planta să își poată depozita resursele necesare în bulb, pentru a putea înflori și în anul următor.

Cum păstrezi un buchet de flori mai mult timp – sfaturi utile

Secrete care te vor ajuta să păstrezi buchetul de flori pentru mai mult timp. 

Chiar dacă factorii externi precum condițiile meteorologice (prea frig ori prea cald) pot afecta calitatea florilor dintr-un buchet, de fapt, există câteva metode de păstrare care țin de modul în care florile sunt îngrijite imediat după ce au fost cumpărate. Datorită acestor mici trucuri, florile vor rezista mai mult timp înflorite. Păstrarea florilor în zece pași:

Flori de mai
Buchet de Bujori
  • Pregătirea vasului – spală cât mai bine a vasului pentru a înlătura bacteriile și particulele de praf;
  • Desfă florile din buchet și nu le pune în vază cu tot cu ambalaj ori legate cu alte accesorii;
  • Taie din cozile florilor aproximativ 2 cm, înainte de a le așeza în vas. Tăierea florilor se face oblic, într-un unghi de 45 de grade. Cozile florilor nu trebuie rupte deoarece se poate altera modul în care acestea se hidratează;
  • Taie codițele florilor prin scufundarea acestora în apă. Florile se ofilesc mai repede atunci când intră în contact cu aerul, iar pentru a evita acest lucru, taie cozile ținând florile sub jetul de apă;
  • Nu pune frunzele florilor în apă. Frunzele sunt purtătoare de bacterii, iar acestea duc la accelerarea mai rapidă a florilor. Frunzele din partea inferioară a tulpinii trebuie îndepărtate;
Cum păstrezi un buchet de flori
  • Schimbă apa din vas la două zile, pentru a evita perpetuarea bacteriilor florilor;
  • Menține o temperatură constantă în camera în care păstrezi florile. Evită amplasarea florilor lângă un calorifer (pe timpul iernii) ori la geam (vara, atunci când soarele este puternic);
  • Aerisește zilnic camera pentru a menține florile proaspete;
  • Scufundă florile în apă rece pentru câteva minute, dacă observi că acestea și-au înclinat capul și par că se ofilesc;
  • Așează florile în vas în funcție de tipul lor de flori. Sunt flori care elimină anumite substanțe atunci când sunt în apă, substanțe care pot fi dăunătoare pentru alte flori. Spre exemplu, trandafirii nu trebuie niciodată combinați în același vas cu zambilele. Nici trandafirii de culori diferite nu trebuie așezați în același vas deoarece pigmentul trandafirilor se poate schibma într-unul neplăcut.

Începutul de primăvară este mult mai plăcut datorită acestor Flori de Mai și care înfrumusețează orice peisaj. Dacă încă nu ai aceste flori în grădină ori în ghiveci, acum este perioada ideală de plantare a florilor de mai, pentru a te bucura de ele toată vara.

Citește și

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

mirelas   •   28.11.2023, 13:58

Adevărate frumuseți pentru bucuria sufletului!

Roxana22   •   20.08.2023, 23:37

un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
FANATIK.RO
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
FANATIK.RO
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Știrileprotv.ro
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Judecătoarea Ancuţa Popoviciu nu mai vrea să judece cazul Vlad Pascu. Întreg procesul ar putea fi reluat de la zero
Observatornews.ro
Judecătoarea Ancuţa Popoviciu nu mai vrea să judece cazul Vlad Pascu. Întreg procesul ar putea fi reluat de la zero
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
HOROSCOP
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
RECOMANDĂRI