Cu toate astea, există alimente care pot fi consumate în siguranță, după ce mucegaiul este îndepărtat. 

Ce este și de ce apare mucegaiul pe mâncare 

Ce este mucegaiul 

Mucegaiul este un tip de ciupercă ce formează structuri multicelulare, asemănătoare firelor.

De obicei, este vizibil pentru ochiul uman atunci când crește pe alimente și schimbă aspectul acestora. Mâncarea poate deveni moale și își poate schimba culoarea, în timp ce mucegaiul în sine poate fi pufos, neclar sau să aibă o textură prăfuită.

El produce spori care îi conferă culoarea, care este de obicei verde, alb, negru sau gri. Mâncărurile cu mucegai au, de asemenea, un gust destul de distinctiv.

Chiar dacă mucegaiul este vizibil doar la suprafață, rădăcinile sale pot fi adânc în alimente. Mucegaiul are nevoie de materie organică umedă și caldă pentru a crește, astfel încât alimentele sunt adesea mediul perfect.

Mii de diferite tipuri de mucegai există și se găsesc aproape peste tot în mediu.

Pe lângă faptul că este prezent în alimente, poate fi găsit și în interior, în condiții de umezeală.

Scopul principal al tehnicilor uzuale de conservare a alimentelor, cum ar fi conservarea, congelarea și deshidratarea, este de a opri creșterea mucegaiului, precum și a microbilor care cauzează deteriorarea alimentelor.

Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”
Recomandări
Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”

Sporii de mucegai sunt peste tot și multe tulpini cresc pe alimente. Sporii se ancorează în pâine, brânză, carne și fructe și cresc în corpuri fructifere care apar ca pete întunecate, uneori neclare. 

Unele tulpini benigne, cum ar fi Penicillium roqueforti, care crește pe brânză albastră, sunt, de fapt, de dorit, dar altele pot provoca reacții alergice. Unele tulpini produc micotoxine și aflatoxine, care te pot îmbolnăvi.

Mucegaiul crește atât în ​​interiorul alimentelor, cât și la suprafață. 

Cum apare mucegaiul 

Mucegaiul are nevoie de patru lucruri pentru a se dezvolta: apă, alimente, calitate adecvată a aerului și temperatură. 

Alimentele care conțin orice fel de apă sau fluid sunt predispuse la creșterea mucegaiului. În plus, mucegaiul poate crește numai dacă are alimente ușor disponibile pentru a se hrăni și a crește. 

Mucegaiul este o ciupercă ce se hrănește cu materii organice moarte sau pe moarte și poate fi distructivă pentru sănătatea și calitatea alimentelor.

Mucegaiul va crește cel mai bine în condiții umede, întunecate și reci, dar poate crește și la temperaturi mai calde. Mucegaiul crește cel mai bine între 55 și 70 de grade Celsius.

Micii spori de mucegai se află în jurul nostru în aer, ceea ce nu dăunează sănătății noastre, dacă ei sunt într-o cantitate moderată. 

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

Odată ce un spor aterizează pe o suprafață, caută apă și substanțe nutritive din care să se hrănească. Alimentele sunt capabile să cultive mucegai cu ușurință, deoarece sunt adesea păstrate într-un mediu perfect pentru a favoriza creșterea mucegaiului. 

Temperatura este de obicei aproximativ corectă, calitatea aerului este bună, iar alimentele în sine furnizează substanțele nutritive și apa de care mucegaiul are nevoie pentru a crește. 

Pe măsură ce sporul prinde rădăcini, începe să se răspândească și să creeze mai mulți spori, înmulțindu-se rapid pe suprafața alimentelor. Unele bacterii pot crește pe alimente în interval de 12 până la 24 de ore, în timp ce altele au nevoie de câteva săptămâni.

Pericolele mucegaiului asupra alimentelor

Mucegaiul poate fi foarte periculos, dacă este mâncat. Mucegaiul apare cel mai frecvent la pâine, brânză și fructe și legume rămase în bucătărie.

Consumul de mucegai pe orice obiect sau aliment are potențialul de a vă îmbolnăvi. Pur și simplu tăierea părții mucegăite nu face ca alimentele să fie sigure pentru consum.

 Mucegaiul are capacitatea de a pătrunde adânc în alimente și nu doar de a apărea la suprafață. Dacă observi mucegaiul pe mâncare, cel mai bine este să inspectezi întregul preparat și nu doar un singur loc.

Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit
Recomandări
Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit

În plus, dacă mâncarea pe care o consumi face parte dintr-un pachet de porții multiple, ar trebui să le verifici pe toate – mucegaiul se poate răspândi foarte repede și poate să infesteze un pachet întreg de alimente.

Ce să faci dacă mâncarea ta a prins mucegai 

În general, dacă găsești mucegai în alimentele moi, ar trebui să le arunci.

Alimentele moi au un conținut ridicat de umiditate, astfel încât mucegaiul poate crește cu ușurință sub suprafața sa, ceea ce poate fi greu de detectat. De asemenea, bacteriile pot crește odată cu aceasta.

Este mai ușor să scapi de mucegai pe alimentele tari, cum ar fi brânza tare. Pur și simplu tai porțiunea mucegăită. În general, alimentele tari sau dense nu sunt ușor pătrunse de mucegai.

Cu toate acestea, dacă mâncarea este complet acoperită cu mucegai, ar trebui să o arunci. De asemenea, dacă găsești mucegai, nu-l mirosi, deoarece acest lucru poate cauza probleme respiratorii.

Alimente pe care le poți salva 

Poți consuma aceste alimente după ce ai scăpat de porțiunea cu mucegai.

  • Fructe și legume ferme: cum ar fi mere, ardei grași și morcovi
  • Brânză tare: atât în ​​cazul în care mucegaiul nu face parte din procesare, cum ar fi parmezanul, cât și în cazul în care mucegaiul face parte din procesare, cum ar fi Gorgonzola
  • Salam uscat 
  • Când scoți mucegaiul din alimente, taie cel puțin 2-3 cm în jurul și sub forma mucegaiului. De asemenea, ai grijă să nu atingi mucegaiul cu cuțitul.

Alimentele pe care ar trebui să le arunci

Dacă găsești mucegai pe aceste mâncăruri, aruncă-le.

  • Fructe și legume moi: cum ar fi căpșuni, castraveți și roșii.
  • Brânză moale: Ca și brânza de vaci și crema de brânză, precum și brânza proaspătă sau feliată. 
  • Pâine și produse de patiserie: mucegaiul poate crește cu ușurință sub suprafață.
  • Mâncare gătită: orice preparat cu legume, carne, paste și cereale.
  • Dulceață și jeleuri: Dacă aceste produse sunt mucegăite, pot conține micotoxine.
  • Unt de arahide, leguminoase și nuci: Produsele prelucrate fără conservanți prezintă un risc mai mare de creștere a mucegaiului.
  • Carne afumată, slănină, crenvurști
  • Iaurt și smântână. 

Cum să previi apariția mucegaiului 

Există mai multe modalități de a împiedica alimentele să se degradeze din cauza apariției mucegaiului.

Menținerea curată a zonelor de depozitare a alimentelor este esențială, deoarece sporii din alimentele mucegăite se pot acumula în frigider sau în alte spații comune de depozitare. Manipularea corectă este, de asemenea, importantă.

Iată câteva sfaturi pentru a preveni creșterea mucegaiului în alimente: 

Curăță frigiderul în mod regulat: șterge interiorul la fiecare câteva luni.

Păstrează uneltele de curățare curate: buretele de vase sau cârpele cu care ștergi frigiderul trebuie să fie curate. 

Nu lăsa produsele să putrezească: alimentele proaspete au o perioadă de valabilitate limitată. Cumpără o cantitate mică și folosește-o în câteva zile.

Păstrează alimentele perisabile la rece: Legumele trebuie să stea în frigider, iar dacă le ții afară, ai grijă să nu stea mai mult de două ori. 

Recipientele de depozitare trebuie să fie curate și bine sigilate: Utilizează recipiente curate atunci când depozitezi alimente și acoperă-le pentru a preveni expunerea la sporii de mucegai în aer.

Folosește resturile de mâncare rapid: Consumă resturile de mâncare sau preparatele în termen de trei până la patru zile.

Congelează pentru depozitare pe termen mai lung: dacă nu intenționezi să mănânci alimentele curând, pune-le în congelator, fie că este vorba de mâncăruri gătite pe care nu crezi că le poți termina sau produse cum ar fi brânza ori legumele, dacă ai cumpărat prea multă cantitate.

Citește și: Ce se întâmplă dacă lași un castron cu bicarbonat de sodiu în frigider. Efectul uimitor se va simți în câteva ore

Sursa foto: 123rf.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Costica2023   •   09.12.2023, 13:23

Aruncă mâncarea afectată, spală pe cele sanatoase

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Viva.ro
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
GSP.RO
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Observatornews.ro
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI