Orez cu legume
INGREDIENTE: Două cepe, un dovlecel, un morcov, un sfert de ţelină, un ardei verde, un ardei roşu, un fir de praz, un cartof, cinci ciupercuţe, o cană de orez, trei căni de apă, 50 ml ulei, un fir de mărar.
PREPARARE: Se curăţă legumele şi se taie în cubuleţe sau rondele. Se curăţă ceapa şi se toacă, apoi se pune la călit în ulei, la foc mic, fără a se lăsa să se rumenească. Se adaugă restul legumelor şi se acoperă cratiţa cu un capac.
Se lasă cinci minute să se călească, amestecând cu paleta pentru a nu se prinde. Între timp se alege şi se spală orezul, apoi se adaugă la mâncare şi se completează cu 3-4 căni de apă.
Se sărează sau se pune o linguriţă de Vegeta, se acoperă şi se dă la cuptor. După 40 de minute se scoate cratiţa şi se amestecă astfel încât legumele să se distribuie uniform în orez. Se pune sare şi se bagă din nou la cuptor 20 de minute, până când orezul este fiert.
Budincă de orez
INGREDIENTE: 400 g orez, 50 g unt, pesmet, 200 g caşcaval, un pahar de lapte, patru gălbenuşuri, sare şi piper.
PREPARARE: Se fierbe orezul în patru căni de apă, se adaugă unt şi se lasă la răcit. Caşcavalul se taie bucăţi şi se lasă în lapte (cât să acopere caşcavalul) câteva ore, după care se pun împreună pe foc în bainmarie.
Când caşcavalul s-a topit, se ia vasul de pe foc şi se adaugă gălbenuşurile. Se amestecă, apoi se pune înapoi totul pe foc. Întâi compoziţia va fi lichidă, dar va începe să devină cremoasă.
Se sărează şi se ia de pe foc. Se amestecă apoi orezul cu câteva linguri de budincă şi se aşază compoziţia într-un vas tapetat cu unt şi pesmet. Se lasă la cuptor 20 de minute, apoi se adaugă restul de cremă şi se acoperă.
Orez mexican
INGREDIENTE: 200 g de orez cu bobul lung, două roşii opărite şi tăiate bucăţele, patru căţei de usturoi, un morcov, un ardei gras roşu şi unul verde, 200 ml de supă de legume, coriandru, ulei, piper, sare.
PREPARARE: Orezul se fierbe şi se lasă la scurs. Roşiile opărite se curăţă de pieliţă şi se fac piure, împreună cu ceapa tăiată bucăţi şi cu usturoiul pisat. Morcovul se taie rondele subţiri, iar ardeiul gras, cubuleţe.
Într-o tigaie se încinge uleiul şi se pun morcovul feliuţe şi orezul, lăsându-se la călit câteva minute. Se adugă piureul din roşii, ceapă şi usturoi şi 200 ml de supă de legume.
Se lasă la fiert până scade, iar la sfârşit se adaugă ardeiul gras. Se serveşte cu coriandru tocat.
Supă de roşii cu orez
INGREDIENTE: Cinci linguri de bulion, sare, piper, boia dulce, orez, tarhon, un morcov, un cartof, Vegeta şi leuştean.
PREPARARE: Se fierb împreună orezul (o ceaşcă) cu Vegeta, morcovul şi cartoful dat prin răzătoare, în doi litri de apă.
Se lasă pe foc 20 de minute şi se adaugă o jumătate de linguriţă de boia dulce, sare după gust, piper şi cele cinci linguri mari de bulion.
Apoi se amestecă şi se lasă încă 10 minute pentru ca bulionul să fiarbă. La sfârşit se adaugă tarhonul.
Sărmăluţe cu orez şi cu ciuperci
INGREDIENTE: 400 g ciuperci, 300 g orez, 150 g ceapă, 200 ml ulei, 50 g tomate, trei roşii, sare, piper, două legături pătrunjel şi mărar, varză dulce sau murată.
PREPARARE: Varza dulce se opăreşte mai întâi în apă clocotită cu sare şi puţin borş. Se aleg foile bune. Restul se toacă mărunt. Între timp, se taie ceapa mărunt şi se pune la călit în 100 ml ulei. Când devine arămie, se adaugă orezul spălat, mărarul, pătrunjelul tăiate mărunt, ciupercile tocate, piperul şi restul de ulei.
Se pun trei căni de apă şi se mai lasă pe foc cinci minute. Cu această compoziţie se umplu foile de varză. Sarmalele se aşază într-o cratiţă, circular, pe un strat de varză tocată.
Se umple cratiţa cu apă caldă, în care a fost dizolvat bulionul, iar roşiile tăiate felii se aşază deasupra. Se lasă să dea în clocot, apoi se bagă la cuptor.
Pilaf de pui
INGREDIENTE: Un litru de apă, un pui mare, o ceapă, două linguri de unt, câteva ciuperci, un ardei gras roşu, 200 g orez, sare.
PREPARARE: Puiul curăţat şi spălat se taie în bucăţi şi se pune la fiert în apă rece cu ceapă şi puţină sare.
Separat, orezul, spălat şi uscat, se căleşte într-o cratiţă cu untul, ceapa şi ardeiul gras, apoi se toarnă peste el trei ceşti din supă.
Se aşază bucăţile de pui, se acoperă şi se dau la cuptor la foc mic, 25 de minute. Înainte de a fi servit, se pune deasupra unt.