Turcia poate fi faimoasă pentru kebab-ul său, dar aceasta este doar una dintre mâncărurile pe care să le încerci când ești în această țară.

Mâncăruri pe care să le încerci în Turcia

Mâncarea bogată în arome și diversă a Turcie se datorează în mare parte climei și reliefului său.
Podișurile și câmpiile cu sol fertil formate de vulcani acum dispăruți, munți acoperiți de zăpadă, mări și râuri sunt surse de produse variate.

Bucătăria turcească include mâncăruri pe bază de ulei de măsline de pe coasta Mediteranei, produse de patiserie consistente din Anatolia centrală, arome subtile picante din est și sud-est și asta este doar pentru început.
Mâncărurile tradiționale turcești se bazează mai puțin pe condimente și mai mult pe ingrediente proaspete gustoase rulate, frământate, modelate și gătite la perfecțiune cu grijă, dăruire și pasiune.

De fapt, turcii își iubesc mâncarea atât de mult încât chiar scriu cântece despre ea – „Domates, biber, patlican” melodia starului rock anatolian Baris Manco se traduce prin „Roșii, ardei, vinete”.

Testi kebab

Mâncăruri pe care să le încerci în Turcia – Testi Kebab

Kebabul, în diferitele sale forme, este cu siguranță una dintre cele mai apreciate mâncăruri pe care să încerci în Turcia.

Această specialitate este făcută întotdeauna în ceramică realizată în Avanos, folosind argilă roșie din faimosul râu Kizilirmak. Mai întâi ulciorul de lut este umplut cu carne de vită, roșii, ardei gras, usturoi și unt. Deschiderea acestuia este apoi sigilată cu o felie de cartof decojită, acoperită cu staniol, înainte ca ulciorul să fie introdus într-un cuptor cu lemne.

Odată ce conținutul este gata, bucătarul trebuie să țină blatul acoperit cu folie într-o mână și un ciocan mic în cealaltă pentru a sparge ulciorul. Trucul este să țintiți linia subțire care înconjoară corpul vasului la trei sferturi din sus.

Cag kebab

Mâncăruri turcești- Cag Kebab

Oamenii din Erzurum iau preparatele din carne foarte în serios. Sunt dispuși să aștepte mai mult de 12 ore pentru o porție de kebab de miel cald și gustos. Mai întâi carnea se unge cu un amestec de ceapă, sare și piper negru și se lasă la marinat jumătate de zi. Apoi este introdusă într-o frigăruie metalică lungă și gătită orizontal la foc de lemne. Cag kebab este servit învelit în lipie, cu felii de roșii, ceapă albă și ardei verzi lungi și subțiri numiți sivri.

Shakshuka

Shakshuka – mâncăruri pe care să le încerci în Turcia

Bucătăria turcească încorporează o gamă largă de feluri de mâncare din legume cunoscute sub numele de zeytinyagli yemegi – alimente gătite în ulei de măsline. Majoritatea sunt pe bază de legume și includ fasole verde, anghinare și, bineînțeles, vinete. Shakshuka este una dintre savuroasele mâncăruri pe care să încerci în Turcia și pe care vei vrea să le faci și acasă.

Gozleme

Gozleme – preparat din bucătăria turcească

Una dintre cele mai gustoase mâncăruri cu vinete este sasuka. Sunt gătite cuburi de vinete, cu dovlecei, usturoi, roșii și ardei iute – cât de mult din acesta din urmă, în funcție de locul în care este preparată această mâncare în Turcia.

Gozleme sunt plăcinte plate și savuroase umplute de obicei cu brânză feta sărată, mărar, spanac sau carne de vită tocată. Deși este adesea considerată mâncare rurală și simplă, este nevoie de o mână expertă pentru a întinde aluatul subțire ca hârtia fără a-l rupe.

Cuvântul goz înseamnă „ochi”, iar numele gozleme se crede că provine de la petele întunecate care se formează pe măsură ce aluatul se gătește și absoarbe uleiul, formând „ochi”.

Descoperă și cele mai spectaculoase plaje din Turcia

Piyaz

Salata piyaz

Salata piyaz din Antalya este una dintre cele mai faimoase feluri de mâncare din Turcia. Boabele nu sunt din fasole oarecare,, ci o versiune mică cunoscută sub numele de candir, numită după provincia în care sunt cultivate.
Delicate si aromate, candir-ul se amestecă, impreuna cu tahini diluat cu puțină apă, zeamă de lămâie, oțet, sare, usturoi, pătrunjel plat și ulei de măsline.

În varianta tradițională, un ou fiert moale este tăiat grosier și amestecat chiar înainte de servire.

Inegol kofte

Inegol kofte cu salată Piyaz

În Turcia, chiftelele sunt mult mai mult decât simple bile de carne. Fiecare preparat are propriul său istoric.
Unul dintre cele mai cunoscute este Inegol kofte, inventat de un Mustafa Efendi. Originar din Bulgaria, a migrat la Inegol, în nord-vestul Turciei, în secolul al XIX-lea. Spre deosebire de alte kofte turcești, amestecul său folosește doar carne de vită sau miel măcinată și pesmet, asezonat cu ceapă.

Ezogelin

Ezogelin – supă tradițională turcească

Potrivit legendei, acest fel de mâncare a fost visat de o femeie nefericită pe nume Ezo, care încerca să-și cucerească soacra cu mâncare. Ea a născocit o supă gustoasă constând din linte roșie, domato salca (pastă de tomate – dulce sau picantă), roșii proaspete și ceapă rasă, servită cu mentă uscată și pul biber (fulgi de chili) presărați deasupra.

Nu există nicio dovadă că a funcționat de fapt strategia ei, dar pentru orice eventualitate, ezogelin (care se traduce literalmente prin mireasa Ezo), originar dintr-un sat mic de lângă Gaziantep, este încă mâncarea tradițională pentru viitoarele mirese.

Mercimek kofte

Mercimek kofte – mâncăruri pe care să le încerci în Turcia

Cunoscut de localnicii din Diyarbakir ca belluh, mercimek kofte este un deliciu vegetarian.

Făcute din linte roșie, bulgur fin, sare, ceapă tocată mărunt, ceapă, roșii, aci biber salca (pastă de ardei roșu iute) și coriandru zdrobit, preparatele sunt porționate fix pentru o îmbucătură.

Doar puneți una dintre aceste minunății pe o frunză de salată verde, adăugați suc de lămâie, rulați-o și mâncați cu poftă.

Manti

Manti – mâncare tradițională turcească

Cel mai popular tip de manti – pătrate mici de aluat cu diverse umpluturi – sunt cele făcute în Kayseri. Se fac cu carne sau cu brânză.

Mantele se aruncă în apă clocotită și se pune deasupra lor iaurt și pul biber (fulgi de chili). Legenda spune că o gospodină turcă bună le poate face atât de mici încât să încapă 40 într-o lingură.

Kisir

Kisir

Kisir este o salata facuta din grau bulgur fin, rosii, usturoi, patrunjel si menta. Există numeroase versiuni din toată Turcia, unele au rodie, altele fulgi de ardei iute.

Dondruma și Baklava

Baclava turceasca

Unde poți găsi înghețată pe care o poți mânca cu un cuțit și o furculiță? În Kahramanmaras, casa tradițională a dondurmei turcești, desigur. Dondurma tradițională este făcută din lapte și două ingrediente speciale, sahlep și mastic. Sahlep este un tip de făină produsă din orhidee care oferă înghețatei un finisaj neted, catifelat, în timp ce masticul, o gumă naturală, adaugă o notă unică.

Și, una dintre tradiționalele mâncăruri pe care să le încerci când ești Turcia și pe care chiar să nu o ratezi, este, desigur baclavaua. În țara ei de origine, baclavaua, se găsește în nenumărate sortimente și este preparată într-un mod special.

Descoperă lucruri uimitoare și curiozități despre Turcia

Urmărește-ne pe Google News