Turcia a devenit o destinație populară pentru plajele sale, dar și pentru cultură, spa și îngrijire medicală. Turismul din Turcia se bazează în mare parte pe o varietate de situri istorice și pe stațiunile de pe litoral, de-a lungul coastelor sale din Marea Egee și Marea Mediterană.

Despre Turcia – plaje și stațiuni tursitice

Turcia este una dintre cele mai populare destinații de vacanță din lume, anual fiind vizitată de peste 20 de milioane de turiști.

Turcia este renumita pentru plajele cu nisip și apa mării de culoare turcoaz, pentru comorile sale unice din antichitate, pentru bogățiile naturale, pentru ospitalitatea pe care locuitorii săi o arată față de turiști, dar și pentru bucătăria sa, care deține unul dintre locurile fruntașe în lume.

Antalya este considerată drept capitala turistică a Turciei. Printre cele mai mari orașe stațiuni se numără Bodrum, Fethiye, Marmaris, Kușadası,CeSme, Didim și Alanya. De asemenea, Turcia a fost aleasă a doua destinație turistcă din lume în 2015, cu cele 436 de plaje care au primit steagul albastru, potrivit Camerei Navale.

Datorită condițiilor meteorologice favorabile, sezonul de vară aici începe cam pe la sfârșitul lunii aprilie și în unele locuri tine aproape până la sfârșitul lui octombrie. Datorită pozitei sale specifice, între Europa și Asia și între trei mări, clima în Turcia este foarte variată.

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

În mod general este dominată de climă subtropicală, cu veri fierbinți și ierni moderate. Excepție la acesta face partea de est a țării, unde în toată perioada anului temperatura este mai scăzută.

Obiective turistice și plaje din Turcia

Cel mai vizitat oraș și totodată stațiune turistică de pe riviera turcească este Antalya, după care urmează Belek, Alanya, Kemer, Marmaris, frumoasa Fethiye, Bodrum și Ceșme.

Ceea ce face Antalya și mai interesantă este, că iarna se poate schia în Munții Taurus care înconjoară orașul, iar apoi se poate face o baie în mare.

În afara de orașele de pe rivieră, o alta destinație foarte populară în Turcia este Istanbul, capitala culturală a țării, faimoasă nu numai datorită bogăției culturale și a numeroaselor obiective turistice antice, medievale și noi, ci și pentru multitudinea restaurantelor, pub-urilor și locurilor de distracție care oferă o viață de noapte agitată.

Pamukkale - Turcia
Pamukkale – Turcia
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Alte obiective turistice vizitate și cunoscute din Turcia sunt: Orașele vechi Izmir, Troia, Efes – care oferă turiștilor ruinele orașelor antice grecești; Pamukkale – cunoscut pentru cele mai mari bazine de calcar cu apă termala din lume precum și Kappadokia – faimos pentru aranjamentele de case subterane din peștera.

Plaje din Turcia – Patara

Plaje din Turcia -Patara
Plaje din Turcia -Patara

Într-un top realizat de revista The Sunday Times, plaja Patara a fost desemnată cea mai bună plajă din Europa.

Patara este una dintre cele mai întinse plaje din Turcia, aproximativ 18 kilometri, fiind situată la circa 10 kilometri de Kalkan. Pe plajă nu există restaurante și baruri, astfel că locul este perfect pentru turiștii care vor să se relaxeze în mijlocul unui peisaj de vis.

Zona este protejată de Guvernul turc, pentru ca aici depun oua broaștele țestoase.

Plaja Cirali

Cirali este o plajă care contrastează puternic cu centrele turistice aglomerate și agitate din Turcia.

Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”
Recomandări
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Plaja din Cirali este situată pe coasta Lyciei din Turcia, la 70 de kilometri sud de Antalya. Cirali este una dintre cele mai populare plaje din Turcia printre turiștii care preferă să se relaxeze departe de agitația marilor orașe. Puteți găsi numeroase hoteluri mici și confortabile în satul din apropiere.

Plaje din Turcia - Cirali si Olimpos
Plaje din Turcia – Cirali si Olimpos

Plaja Olimpos

Aflată la aproape 80 de kilometri de Antalya, este opusul celorlalte plaje, fiind mică și retrasă. Este mărginită de o pădure de pini, în care se găsesc ruine unor temple de marmură, de pe vremea romanilor.

Una dintre cele mai renumite plaje din Turcia, Olimpos este cunoscută pentru Chimera – flacăra eternă, care arde de mii de ani – dar și pentru hostelurile construite în copaci.

Plaja Oludeniz sau Laguna Albastră

Plaje din Turcia - Oludeniz
Plaje din Turcia – Oludeniz

Plaja Oludeniz este cunoscută și sub numele de “Laguna albastră”. Amestecul extraordinar de nuanțe de albastru cu verde deschis este unul dintre motivele pentru care tot litoralul Turciei se mai numește și Coasta de Turcoaz.

Dar pentru că este cea mai cunoscută dintre frumoasele plaje din Turcia este și foarte aglomerată. Cei care nu se mulțumesc să stea la soare cu o băutură rece în față, se pot da cu parapanta, pot opta pentru scufundări sau călărie, pot pleca în croaziera sau în drumeții, pe munte.

Plaje din Antalya

Antalya este una dintre cele mai cunoscute și accesibile destinații pentru turiști. De asemenea, aceasta este și cea mai mare stațiune maritimă la nivel internaţional.

Plaje din Antalya Turcia
Plaje din Antalya Turcia

Este plasată în sudul Turciei, pe malul Marii Mediterane şi este un loc perfect pentru distracție, dar și pentru relaxare. În cazul în care nu vreți să petreceți întreaga zi pe plajă, puteți să descoperiți obiectivele turistice din Antalya: Muzeul Antalya, oraşul vechi, Poarta lui Hadrian, Parcul Karaalioglu, Moscheea Iskele, Muzeul Kaleici şi Muzeul jucăriilor.

Plaje din Turcia în Bodrum

Plaje din Bodrum- Turcia
Plaje din Bodrum- Turcia

Peninsula Bodrum este una dintre cele mai apreciate destinații tursitice din Turcia. În această zonă abundă plajele mici și bune: Ortakent Yalisi, Turgutreis și Gumusluk sunt cele mai cunoscute.

În afară de soare și apă, în orașul Bodrum se pot vizita mai multe obiective turistice: Castelul Sf. Petru și Mausoleul din Halicarnas, una din Cele Șapte Minuni ale Lumii Antice. De asemenea, este locul de naștere al istoricului antic Herodot.

Plaje din Turcia în Kusadasi

Plaje in Turcia- Kusadasi
Plaje in Turcia- Kusadasi

Stațiunea Kusadasi are deschidere la Marea Egee și este renumită pentru plajele superbe cu apă turcoaz.

Totuși, Kusadasi nu oferă doar peisaje de vis și locuri pentru plajă și baie. Stațiunea se află lângă orașul Efes, purtător al unei istorii vaste și importante, astfel că aveți posibilitatea de a-i vizita ruinele. De asemenea, tot aici puteți admira și Insula Porumbelului sau Insula Păsărilor, un simbol al locației Kusadasi.

Plaja Side

Satul idilic Side se află în apropiere de Antalya, la 65 de kilometri. În prezent este destul de aglomerat și gălăgios, însă plajele sunt foarte apreciate.

Mai există încă 2 kilometri de plaje virgine, cu nisip alb și apa încălzită de soare. Turiștii mai pot vedea ruine romane și grecești și pot gusta din reparatele tradiționale turcești.

Plaje din Alacati

Plaje din Turcia- Alacati
Plaje din Turcia- Alacati

Stațiunea Alacati se numără printre cele mai frumoase din Turcia, plajele acesteia fiind întinse, iar apa nu foarte adâncă.

Plejele din Alcati este ideală pentru pasionații de windsurf, iar dacă nu ai încercat niciodată acest sport, acum este ocazia să te bucuri de toată adrenalina pe care ți-o poate da. Ulterior, poți vizita Insula Neagră și Insula Măgarului, ambele aflate în apropiere, călătorind cu un iaht.

Plaje din Marmaris

Plaja Icmeler din Marmaris Turcia
Plaja Icmeler din Marmaris Turcia

Stațiunea Marmaris este amplasată într-un decor inedit, fiind înconjurată de munți înalți și plini de verdeață. Printre iubitorii litoralului din Turcia, această stațiune este populară datorită navelor de croazieră și porturilor sale.

Stațiunea Marmais oferă o abundență de restaurante în care oamenii se pot bucura de delicii pregătite cu multă pasiune, iar în afara orașului aglomerat, golfurile din Peninsula Datça sunt cunoscute pentru atmosfera relaxantă, făcând din aceasta destinație un sejur în Marmaris ideal.

Plaja Iztuzu

Plaja Izutuzu  Turcia
Plaja Izutuzu Turcia

Plaja Iztuzu este una dintre cele mai frumoase plaje din Turcia, dar și rezervație națională, motiv pentru care sunt reguli destul de stricte. Se numără printre puținele locuri din Mediterană unde broaștele țestoase Caretta Caretta vin să-și depună ouăle. Pe plajă se ajunge cu barca, din orașul Dalyan.

Dacă te atrage această țară poți vedea o serie de curiozități despre Turcia! Vezi si cele mai frumoase locuri de vizitat in Turcia!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (17)

gigip64   •   15.02.2024, 10:53

O țară interesantă, cu zone turistice frumoase.

sorinzainescu68   •   08.02.2024, 08:43

Un articol interesant și captivant

andreea28s   •   17.01.2024, 13:58

cateva locuri impresionante. merita vizitate

Vezi toate comentariile (17)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Observatornews.ro
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli
HOROSCOP
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI