Uşor de găsit în sezonul rece, mandarinele sunt foarte apreciate peste tot în lume pentru beneficiile pe care le aduce consumul regulat al acestora. Dincolo de gustul lor plăcut, micuţele citrice conţin vitaminele C, K şi D care cresc pofta de mâncare şi acţionează benefic asupra sistemului digestiv. Mai mult, mandarinele întăresc sistemul imunitar şi pot fi folosite cu succes în tratamente cosmetice pentru tenul iritat.
Sunt un bun purgativ.
Mandarinele sunt un excelent remediu pentru “eliberarea” intestinelor. În cazul constipa ţiei acute, specialiştii recomandă consumul a cel puţin un fruct pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, pentru a obţine efectul purgativ dorit. De asemenea, mandarinele acţionează şi împotriva viermilor intestinali, dar pentru a beneficia de această proprietate, trebuie consumate în cantităţi mai mari.
Stimulează pofta de mâncare.
În cazul copiilor fără poftă de mâncare sau al persoanelor care vor să se îngraşe, mandarinele acţionează ca stimulator, crescând pofta de mâncare. Unu-două fructe zilnic sau sucul proaspăt aferent acestora te va ajuta să îţi menţii sănă tatea.
Tratează astmul.
Consumat cu regularitate, sucul proaspăt stors din citricele de mici dimensiuni te scapă de disconfortul creat de boli precum astmul sau bronşita. Vitamina C conţinută de ele energizează şi întăreşte sistemul imunitar. Din acest motiv, trebuie să consumi mandarine din abundenţă, în special în anotimpul rece, când protecţia naturală a organismului este ameninţată.
Vindecă iritaţiile pielii.
Tenul iritat şi descuamat se tratează cu ajutorul unei măşti simplu de preparat în casă. Astfel, folo seşte o lingură de brânză de vaci, o linguriţă de smân tână, o lingu ri ţă de fulgi de ovăz şi sucul de la o mandarină. Se aplică pe faţă, se lasă să acţioneze timp de 20 de minute şi se clăteşte cu apă din abundenţă.
Atenţie! Cura cu mandarine nu este recomandată în cazul bolnavilor de ulcer gastric sau al celor care au probleme cu rinichii.