1 Gripa este doar o răceală mai serioasă
Majoritatea oamenilor tratează gripa cu ceaiuri, lămâie şi multă… indiferenţă. Mulţi nici nu fac diferenţa dintre gripă şi răceală, pentru că simptomele şi cauzele lor sunt asemănătoare. Dar gripa nu este doar o „răceală mai gravă”, ci o infecţie virală acută, care se transmite foarte uşor de la o persoană la alta prin strănut, tuse sau prin strângerea mâinilor. Gripa necesită tratament şi este recomandat să mergi la consult medical din primele zile.
2 Sunt sănătos, nu am nevoie de vaccin
Oricât de bine te-ai proteja, virusul gripal se transmite pe calea aerului şi te poţi îmbolnăvi oricând. „Cu toţii realizăm o prevenţie de bază prin alimentaţie, îmbrăcăminte, evitarea contactului cu persoane infectate, însă, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul să se apere, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripală”, menţionează conf. dr. Monica Luminos, medic specialist boli infecţioase. Vaccinarea anuală previne îmbolnăvirea în proporţie de 70%-80% a adulţilor, cât şi a copiilor. În plus, vaccinul diminueaza severitatea bolii, formele fiind mult mai uşoare şi de scurtă durată.
3 Chiar dacă fac vaccinul, tot răcesc
Greşit! Vaccinul antigripal este realizat din virusuri care nu te mai pot îmbolnăvi. Este adevărat că fiecare dintre noi poate reacţiona diferit faţă de vaccin, iar unii fac o febră uşoară pe care o confundă cu răceala. „Din punct de vedere medical, vaccinul este acelaşi pentru toată lumea. Însă, noi, oamenii, fiind diferiţi unii de ceilalţi, reacţionăm în mod diferit la vaccin, producând anticorpi în cantităţi diferite. Totul depinde de organismul fiecăruia”, precizează conf. dr. Monica Luminos.
4 Vaccinul nu e necesar în fiecare an
Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte, în fiecare an, vaccinurile necesare în funcţie de virusurile gripale cele mai răspândite. Medicii recomandă să ne vaccinăm, preferabil, la începutul sezonului gripal, iar imunitatea durează aproximativ un an. În anul următor, pot apărea virusuri noi, iar organismul îşi pierde protecţia, de aceea vaccinarea trebuie repetată anual.
5 Gravidele nu au voie să se vaccineze
Fals! Femeile însărcinate trebuie să aibă o grijă sporită faţă de sănătatea lor. Vaccinarea antigripală este recomandată din primele luni de sarcină, pentru protecţia mamei şi a bebeluşului. Specialiştii sunt de părere că vaccinarea antigripală poate preveni avorturile spontane din primul trimestru de sarcină, dacă este aplicată la începutul sezonului. Vaccinarea se face sub strictă supraveghere medicală.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei