► Agravarea conflictului
„Cearta în public nu va face decât să agraveze conflictul, îmbrăcându-l într-o doză de umilire publică”, concluzionează psihologul. Așa că voi alegeți dacă vă dați sau nu în spectacol în fața celorlalți.
Pe lângă micile avantaje pe care ai putea să le ai dacă găsești cumva adepți care să te susțină în conflictul cu el sau faptul că te-ai răcorit, vei culege mai multe regrete de pe urma acestor manifestări.
► „Îmi pare rău”, expresia-cheie
Uneori, simți că nu te mai poți abține și îți vine să spui în fața rudelor sau a prietenilor lucruri pe care ar fi trebuit să le păstrezi doar pentru partener. Acest fapt nu stinge conflictul, ci îl aprinde, ca și cum ai pune paie pe foc. Dacă s-a întâmplat, s-a întâmplat. Ce poți face este să începi să te stăpânești de îndată ce ți-ai dat seama. Nu poți evita sentimentul penibil față de ceilalți și depinde și de tine, dar și de îngăduința lor cum îți vei repara reputația pătată, dar cel mai important lucru este ca tu și el să vă împăcați. Găsește puterea să spui „Îmi pare rău”, chiar dacă ți se pare că el este cel care a greșit mai mult. Este evident că în astfel de situații aveți amândoi o parte din vină.
EMOȚIILE POT FI STĂPÂNITE
„Dacă el e cel care începe o ceartă în public, nu uita că ceea ce simți în acele momente reprezintă emoțiile tale și că le poți controla. Roagă-l discret să aștepte până mai târziu, când veți discuta despre tot ce dorește. În caz că nu înțelege și insistă, poți pleca de lângă el, argumentând că nu vrei să faceți o scenă. Dacă tu ești cea care nu ține cont de privirile celor din jur, nu uita că îți va fi mai greu să te împaci cu el după ce l-ai umilit în fața altor oameni. În plus, el va avea ocazia să își aleagă din public susținători, ceea ce te va înfuria și mai tare, pentru că ceea ce e de discutat e numai între voi.”
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei