Mergi direct la conținut »
Neil Armstrong - primul om care a pășit pe Lună, descris de Casa Albă drept cel mai mare erou american din toate timpurile
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe > Neil Armstrong - primul om care a pășit pe Lună, descris de Casa Albă drept cel mai mare erou american din toate timpurile

Neil Armstrong – primul om care a pășit pe Lună, descris de Casa Albă drept cel mai mare erou american din toate timpurile

Pe 20 iulie 1969, Neil Armstrong a fost primul om care a pășit pe Lună. Astronautul american pasionat de zbor a obținut licența de pilot de la 16 ani și și-a început studiile în ingineria aeronautică la Universitatea Purdue, primind o bursă din partea Marinei Americane. Află întreaga poveste de viață a primului om care a pășit pe Lună, Neil Armstrong!

De Camelia Diaconu,

Povestea primului om care a pășit pe Lună – Neil Armstrong

Neil Armstrong s-a născut pe data de 5 august 1930, în Wapakoneta, SUA. A fost pilot naval, pilot de teste, astronaut american și profesor universitar. El a rămas cunoscut în istorie drept primul om care a pășit pe Lună.
Înainte să devină astronaut și să îndeplinească una dintre cele mai grele misiuni din viața sa, Armstrong a fost ofițer al Marinei Americane și a servit în Războiul Coreean. Imediat după război, Neil a fost pilot de teste al Comitetului Național Consultativ pentru Aeronautica, Administrația Națională a Aeronauticii și a Administrării spațiului, NASA de astăzi, în cadrul Stației de Zboruri de Mare-Viteză.

Neil Armstrong a efectuat peste 900 de zboruri la NASA

Pasiunea pentru zbor a avut-o de la vârste fragede, astfel că, la doar 16 ani Armstrong obține licența de pilot, în anul 1946. În anul 1947, Armstrong începe să studieze în ingineria aeronautică la Universitatea Purdue și primește acolo o bursă din partea Marinei Americane. Însă, în anul 1949 studiile au fost întrerupte după ce Armstrong a fost solicitat în războiul din Coreea.

78 de misiuni de luptă, 121 de ore de zbor în timpul războiului.

Armstrong a primit distincțiile “Air Medal” pentru cele 20 de misiuni de luptă, dar și distincția “Gold Star” pentru următoarele 20 de misiune și distincțiile “Korean Service Medal” și “Engagement Star”.

În anul 1952, Armstrong se întoarce la Universitatea Purdue pentru a-și continua studiile, pe 23 august, la vârsta de 22 de ani, el părăsește Marina cu gradul de locotenent și este trecut în rezervă.
Imediat după absolvire, în anul 1955, Neil Armstrong decide să devină pilot de teste și își începe munca în Laboratorul de Propulsie a Zborurilor Lewis.

DNA Timișoara are program special: doar DOUĂ ore cu publicul pe săptămână! Site-ul instituției spune că ar lucra 30 de ore
Recomandări

DNA Timișoara are program special: doar DOUĂ ore cu publicul pe săptămână! Site-ul instituției spune că ar lucra 30 de ore

În anul 1958, Armstrong își începe cariera de astronaut

A fost selectat de către Forțele Aeriene americane pentru programul Man In Space Soonest (MISS). Programul în care acesta s-a implicat avea ca obiectiv plasarea unui om în spațiu înainte să facă acest lucru Uniunea Sovietică. Proiectul s-a anulat și a fost înlocuit cu proiectul NASA – “Project Mercury”.

Între anii 1961 și 1975 au avut loc multe zboruri spațiale în cadrul programului Apollo, dirijat de NASA, cu aeronava Apollo și racheta purtătoare Saturn. Proiectul avea drept principal obiectiv “aselenizarea unui om pe Lună și întoarcerea lui în siguranță pe Pământ până la sfârșitul anilor 1960”. În tot acest timp, Armstrong a participat și el la una dintre misiunile acestui program, Apollo 11.
În anul 1966, Armstrong și David Scott au participat la cea de-a opta misiune a programului Gemeni, iar cei doi au efectuat un zbor spațial de 10 ore, 41 de minute și 26 de secunde. Scopul misiunii a fost “efectuarea unei prime cuplări cu un alt vehicul spațial, un modul fără oameni, Agena”.
Atunci, o defecțiune a cauzat o învârtire a navei, echipajul a trebuit să se decupleze imediat și să efectueze prima aterizare de urgență din cadrul unei misiuni americane.

Destinul unei actrițe celebre urmărită de Securitate pentru relația cu un neamț: “Soțul, regimul comunist și Germania federală mi-au distrus viața”
Recomandări

Destinul unei actrițe celebre urmărită de Securitate pentru relația cu un neamț: “Soțul, regimul comunist și Germania federală mi-au distrus viața”

În anul 1969, pe data de 20 iulie, Armstrong și Aldrin Buzz se aflau la bordul navetei Apollo 11 și au pășit pe Lună.

La bordul modulului Eagle (Vulturul), Armstrong și-a asigurat locul în istorie și a declarat: “Este un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.

În misiunea Apollo 11, Armstrong a fost comandant al misiunii de aselenizare. Armstrong împreună cu Aldrin au coborât pe suprafața Lunii și au avut o misiune de explorare de două ore și jumătate pe suprafața acesteia. Al treilea membru al echipajului, Michael Collins s-a aflat în capsula orbită din jurul Lunii. După cele 21 de ore și jumătate petrecute pe suprafața lunară, modulul Eagle a decolat și s-a cuplat cu modulul de comandă și serviciu care era pilotat de Collins.

Răzbunarea unui temut interlop al clanului Chira după ce un rival l-a schilodit pe viață. Scene de filme western
Recomandări

Răzbunarea unui temut interlop al clanului Chira după ce un rival l-a schilodit pe viață. Scene de filme western

Primul om care a pășit pe Lună – Apollo 11, 20 iulie 1969

Apollo 11 – ultima misiune spațială a lui Armstrong

La scurt timp după ce s-a întors din misiunea primul pas pe Lună, Neil Armstrong s-a retras din programul Apollo și de la NASA. Astronautul a acceptat să predea în cadrul Departamentului de Inginerie Aerospațială al Universității din Cincinnati.

Astronautii de pe Apollo 11: Neil Armstrong, Buzz Aldrin and Michael Collins sursa foto: nasa.gov

Pe data de 7 august, Armstrong a suferit o operație de eliberare a unei artere coronale blocate, iar pe data de 25 august acesta moare în Cincinnati, Ohaio, SUA, în urma complicațiilor care au apărut după intervenție.

Neil Armstrong a fost căsătorit cu Janet Shearon din anul 1956 până în anul 1994. Ei au avut împreună trei copii, Mark Armstrong, Eric Armstrong și Karen Armstrong.

După scurt timp de la moartea sa, Neil Armstrong a fost descris de către Casa Albă drept “printre cei mai mari eroi americani, nu doar din timpul său, ci din toate timpurile”.

Filmul Apollo 11 – inspirat din misiunea Primul pas pe Lună, din 1969

Cele mai importante distincții primite de Neil Armstrong

  • Neil Armstrong a fost decorat de 17 țări și a primit mai multe premii speciale, printre care:
  • Medalia Prezidențială a Libertății;
  • Medalia de Onoare a Congresului Spațial;
  • Medalia Clubului de exploratori;
  • Premiul Chanute Octave;
  • Premiul John. J. Montgomery.

Citește și:

Misiunea Spatiala Apollo 11 – se împlinesc 50 de ani de la primul pas pe Lună

Gene Cernan – povestea ultimului om care a pășit pe Lună

Sursă foto: nasa.gov

Close
Închide
  Close