Această substanţă se găseşte, potrivit specialiştilor de peste Ocean, chiar în materialul din care se fac sticlele, biberoanele şi alte ambalaje din plastic destinate păstrării hranei celor mici. Studiul realizat de ei arată că, în contact cu apa fierbinte, biberoanele sau alte recipiente din plastic eliberează o substanţă chimică periculoasă pentru organismul uman, numită bisphenol A.

Pentru a arăta cât de dăunătoare sunt efectele acestui compus, cercetătorii au subliniat faptul că, în situaţia în care gravidele ajung să fie afectate de bisphenol A, copilul se poate naşte cu malformaţii. De asemenea, ei susţin că orice copil sau adult poate ajunge să sufere de cancer, diabet, obezitate sau deficit de atenţie, din cauza aceleiaşi substanţe periculoase.

Studiile au demonstrat că, dacă un biberon din plastic este spălat, frecat şi fiert de mai multe ori, se poate ca, la un moment dat, să elibereze bisphenol A. S-a mai observat că sticlele spălate cu apă fierbinte de mai multe ori eliberau de 55 de ori mai repede bisphenolul decât atunci când acestea intrau în contact pentru prima dată cu apă la temperaturi ridicate. Potrivit oamenilor de ştiinţă, ambalajele din plastic eliberează oricum cantităţi foarte mici de bisphenol A, chiar şi fără să intre în contact cu apa foarte fierbinte.

Tetinele trebuie înlocuite des

3784-98042-katona.jpgPotrivit medicului pediatru Gabriela Katona (foto), de la Centrul Medical Puls, biberoanele şi tetinele ar trebui curăţate cu ajutorul unor sterilizatoare speciale, pe bază de abur. “Dacă nu-şi permit un sterilizator, părinţii pot curăţa recipientele de hrană ale copiilor cu un săpun special, care nu conţine toxine sau alte substanţe nocive şi nu atacă plasticul sau cauciucul”, ne-a explicat dr. Katona. Potrivit pediatrului, prin fierbere se degradează atât plasticul biberonului, cât şi tetinele, fiind necesară înlocuirea destul de frecventă a acestora.

“Nu ştiu dacă se eliberează substanţe toxice prin fierbere, dar cu siguranţă, când plasticul îşi pierde luciul, iar tetina devine lipicioasă, biberonul trebuie schimbat cu totul”, a spus dr. Gabriela Katona (foto).

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”
GSP.RO

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres
HOROSCOP

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres