Cercetători de la Spitalul universitar şi de la Universitatea din Geneva pun la punct o nouă tehnică de fotodezinfecţie, informează cotidianul elveţian Le Temps. Aceasta ar putea folosi la eliminarea unor bacterii implicate în diferite patologii dentare, cum sunt cele vinovate de formarea cariilor.
Fotodezinfecţia se bazează pe o reacţie chimică care are loc când un compus fotosensibil este expus unei surse luminoase cu o lungime de undă adecvată. Reacţia generează un flux de radicali liberi capabili să distrugă fizic celulele bacteriene. Procedeul se foloseşte deja, mai ales în Canada, cu un laser roşu ca sursă de fotoactivare. Echipa de la Geneva a reuşit să identifice anumiţi fotosensibilizatori extraşi din plante, care pot fi activaţi cu ajutorul unei surse luminoase albastre.
„Toate cabinetele dentare au deja acest tip de sursă luminoasă pentru solidificarea răşinilor la obturaţiile dentare. Prin urmare, n-ar avea nevoie să achiziţioneze aparate noi”, a spus un membru al echipei de cercetători.
Cu procedeul pe bază de sursă luminoasă albastră, se speră obţinerea unei dezinfectări care să scadă rata eşecului. „În cursul unui control banal, este suficientă clătirea gurii cu o soluţie care să conţină un fotosensibilizator, dentistul putând apoi să elimine selectiv, cu o sursă luminoasă, bacteriile cariogene şi să prevină astfel formarea cariilor”, explică un membru al echipei de cercetători.