Pigmenţii conţinuţi de acestea se numesc antocianine. Potrivit studiilor care au urmărit efectele antocianinelor asupra sănătăţii, aceste substanţe pot reduce semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta diabet, afecţiuni cardiovasculare şi chiar cancer. Află care sunt vegetalele şi cerealele negre cu cea mai mare concentraţie de antioxidanţi:
Orezul negru. Consumarea unei porţii de orez negru în fiecare zi ar putea conduce la întărirea sistemului osos şi a celui muscular, la energizarea organismului şi la prelungirea tinereţii organismului. Orezul negru conţine antocianini, antioxidanţi naturali puternici care se găsesc de regulă în compoziţia fructelor de pădure de culoare neagră (afine, coacaze negre, mure). Aceştia au un rol destul de important în neutralizarea radicalilor liberi şi contribuie la diminuarea consecinţelor negative ale artritei, dar şi la calmarea inflamaţiilor.
Murele. Pentru că au un conţinut foarte bogat în antioxidanţi, aceste fructe previn declinul mintal la vârsta a treia. În plus, murele sunt foarte bogate în fibre. O ceaşcă de fructe conţine 8 g de fibre din cele 25 de grame recomandate zilnic. Poţi opta în acest sezon fie pentru fructele uscate, fie pentru siropul de affine, pe care le poşi găsi în plafare.
Soia neagră. Un consum regulat de soia de culoare neagră poate preveni obezitatea, diabetul şi poate scădea nivelul colesterolului „rău” din sânge. Acest tip de soia se găseşte şi la noi, în câteva magazine.