Unul dintre cele mai apreciate obiective turistice de lângă București, Palatul Mogoșoaia, care timp de aproape 120 de ani a aparținut familiei Brâncoveanu, este un spațiu de recreere preferat de mulți turiști.

Palatul Mogoșoaia – scurt istoric

Chiar dacă nu se cunoaşte cu exactitate data la care a fost începută construcţia, se ştie că familia Brâncoveanu a început să cumpere pământ în zonă încă din 1681 de la boierul Mogoş.

De altfel, numele palatului provine de la văduva acestuia. Intrarea în curtea palatului se face prin turnul-poartă care a fost gândit ca o construcţie cu rol de apărare, aici aflându-se capătul Podului Mogoşoaiei, cea mai vestită stradă a vechiului Bucureşti, Calea Victoriei de astăzi.

Palatul Mogosoaia - scurt istoric
Palatul Mogosoaia – scurt istoric

De-a lungul timpului, palatul a fost supus mai multor procese de restaurare necesare după repetatele distrugeri pe care le-a suferit. După ce familia Brâncoveanu a fost executată la Constantinopol în 1714, palatul a fost luat de otomani care l-au deposedat de toate bogăţiile, transformându-l în han.

Răscumpărat de domnitorul Ștefan Cantacuzino, el a revenit apoi marelui ban Constantin Brâncoveanu, nepotul domnitorului, și a rămas în posesia familiei până la începutul secolului al XIX-lea.

Palatul a fost devastat de otomani în timpul războiului ruso-turc din 1768-1774, deoarece marele ban Nicolae Brâncoveanu ținuse partea rușilor în conflict. O nouă distrugere a palatului a avut loc cu ocazia revoluției din 1821 când ultimul urmaș al Brâncovenilor, Grigore Brâncoveanu, a fugit la Brașov și clădirea a fost ocupată de panduri

După moartea acestuia, palatul Mogoșoaia a rămas moștenire fiicei sale adoptive, Zoe Mavrocordat și, prin căsătoria acesteia cu domnitorul Gheorghe Bibescu, a trecut în familia acestuia și a fost renovat între 1860–1880 de Nicolae Bibescu.

Palatul a fost administrat în continuare de familia Bibescu care, însă, s-a mutat în vila cea nouă iar clădirea veche a rămas nelocuită. Aceasta până în 1911, când Maria-Nicole Darvari a vândut palatul vărului ei George-Valentin Bibescu. Acesta are l-a oferit drept cadou de nuntă soției sale, Martha Bibescu.

În prezent, Palatul Mogoșoaia adăpostește Muzeul de Artă Brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.

Începând din 2010, moștenitorii de drept al Marthei Bibescu, care trăiesc în Marea Britanie, au cerut în justiție recuperarea complexului.

Cum ajungi la Palatul Mogoșoaia

 • Cu mașina personală: din Piața Victoriei, mergi spre Casa Presei Libere, intri pe Bulevardul Poligrafiei, mergi tot înainte spre Parcul Bazilescu, până ajungi la Primăria Mogoșoaia.
 • Cu mijloacele de transport în comun:
  • Cel mai simplu este să folosești metroul până la stația Parc Bazilescu (M4). Și de acolo să iei linia preorășenească 460, care te lasă la complex.
  • Autobuzul 331 de la Piață Romană până la Damaroaia (capăt de linie) și de acolo aceeași linie preorășenească 460.
 • Cu bicicleta: Dacă este frumos afară, poți face acest traseu chiar și cu bicicleta.

Ce poți vedea la Palatul Mogoșoaia

În prezent, Palatul Mogoşoaia adăposteşte Muzeul de Artă Brâncovenească şi este un important punct de atracţie turistică.

Palatul Mogosoaia
Palatul Mogosoaia
 • Un punct deosebit de atractiv îl reprezintă faţada din spatele Palatului, cea dinspre lac. Acolo se află o superbă logie de inspiraţie veneţiană.
 • Principala clădire a complexului de la Mogoşoaia este Palatul construit de Constantin Brâncoveanu. Acesta are apartamentele familiei princiare la primul etaj, unde se ajunge direct din curte pe o scară exterioară ce dă într-un balcon amplasat pe faţadă. Parterul palatului conţine camerele servitorilor, iar la subsol se află o pivniţă cu un tavan format din patru domuri.
 • Cuhnia – bucătăria brâncovenească se află în curtea palatului, având patru turnuri de aerisire. Turnul porţii străjuieşte intrarea în curte. În el se poate urca pe o scară exterioară. Atât turnul porţii, cât şi cuhnia au fost restaurate de Martha Bibescu între 1922 şi 1930.
 • Capela Gheorghe Bibescu, construită după 1880 adăposteşte mormintele familiei Bibescu. Adăpostește inclusiv mormintele prinţilor Mihai şi George Basarab-Brâncoveanu, aviatori morţi în timpul celui de-al doilea război mondial.
 • Serele Mogoşoaia au fost construite după 1890, de arhitecţi francezi. Sunt încă folosite pentru cultura florilor şi ca atelier de educaţie plastică pentru copii
 • Biserica „Sfântul Gheorghe” se află în afara zidurilor palatului, lângă turnul porţii. Ctitorită de Constantin Brâncoveanu şi terminată în 1688, ea adăposteşte mormântul lui George-Valentin Bibescu. De asemenea, şi tabloul ce-i reprezintă pe Constantin Brâncoveanu şi pe cei patru fii ai săi.
 • De asemenea, întregul ansamblu arhitectural este înconjurat de două mari parcuri. Primul este construit între anii 1921-1922 în stil englezesc, sub îndrumarea Marthei Bibescu. Al doilea reprezintă cea mai nouă parte a domeniului de la Mogoşoaia, construit recent, în urma cu câţiva ani.

Ce poți face la Palatul Mogoșoaia

Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia îţi oferă multiple posibilităţi de a petrece timpul în aer liber. Fie că mergi singur, împreună cu familia sau cu prietenii, mereu vei găsi ceva de făcut. Pe timpul verii, aici au loc diverse evenimente culturale -proiecţii de film, spectacole de teatru, concerte -, iar în fiecare iarnă este organizat un târg de Crăciun.

La Palatul Mogoșoaia, poți să iei masa, să te plimbi în natură, să stai pe iarbă, să joci badminton, volei, sau să alergi.

 • Plimbare în natură

Palatul este înconjurat de un domeniu impresionant, de două parcuri. Așadar, te poți relaxa și plimba voie, atât în timpul săptămânii, cât și în zilele de weekend.

Ce poti face la Palatul Mogosoaia - picinic in aer liber
Ce poti face la Palatul Mogosoaia – picinic in aer liber
 • Picnic în aer liber

Dacă ajungi în weekend la Palatul Mogoșoaia, avei vedea multă lume venită la picnic, în spațiul special amenajat din cadrul parcului.

 • Să iei masa

Pe malul lacului Mogoșoaia sunt câteva terase unde iți poți petrece timpul liber, dacă vrei să te odihnești.

 • Plimbare pe lac

Dacă vrei o odihnă activă, poți să te plimbi cu hidrobicicleta sau chiar cu caiacul.

Plimbari pe lac la Palatul Mogosoaia
Plimbari pe lac la Palatul Mogosoaia
 • Plimbări cu bicicleta

Fie că vii cu bicicleta proprie, fie că vrei să închiriezi una de la Palatul Mogoșoaia, te vei putea bucura în voie de o plimbare în aer liber.

Descoperă și alte locuri de vizitat lângă București

Citeşte şi:

Castelul Cantacuzino – care este povestea lui și ce poți vizita. Program și tarife

Castelul Peleș – ce poți vizita. Program, tarife și curiozități

Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor – istoric și legendă. Cum ajungi și ce poți vizita

Sportivul din România pentru care Angela Merkel are o slăbiciune: „Mă întreba ce face fetița aceea talentată”
PARTENERI - GSP.RO
Sportivul din România pentru care Angela Merkel are o slăbiciune: „Mă întreba ce face fetița aceea talentată”
BOMBĂ! Dan Bittman, anunț ȘOC: ‘Să văd dacă sunt un dobitoc’
Playtech.ro
BOMBĂ! Dan Bittman, anunț ȘOC: ‘Să văd dacă sunt un dobitoc’
O româncă povesteşte cum s-a apucat de videochat şi a făcut 1 milion de dolari în câteva luni. Reacţia părinţilor când le-a spus adevărul
Observatornews.ro
O româncă povesteşte cum s-a apucat de videochat şi a făcut 1 milion de dolari în câteva luni. Reacţia părinţilor când le-a spus adevărul
Horoscop 28 septembrie 2021. Racii revin la sentimente mai bune, de voie, de nevoie, în tot ce este legat de evoluția profesională
HOROSCOP
Horoscop 28 septembrie 2021. Racii revin la sentimente mai bune, de voie, de nevoie, în tot ce este legat de evoluția profesională
VIDEO. Șefa Comisiei Europene a refuzat să dea mâna cu fostul ministru Cristian Ghinea: ”I’m sorry”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Șefa Comisiei Europene a refuzat să dea mâna cu fostul ministru Cristian Ghinea: ”I’m sorry”
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Telekomsport
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
(P) Power is Back! Energizează-te, fii tu însuți, fii cel mai bun!
PUBLICITATE
(P) Power is Back! Energizează-te, fii tu însuți, fii cel mai bun!